Liberálisok: Vida Ildikónak már rég távoznia kellett volna

A Liberálisok szerint Vida Ildikónak nem most, hanem 277 nappal ezelőtt kellett volna távoznia hivatalából, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke elismerte, hogy rajta van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.

A Magyar Liberális Párt hétfőn közleményben reagált az elnök jogviszonyának megszűnésére, amelyben azt írták: az, hogy Vida Ildikó a kitiltási botrány után hivatalában maradt, mérhetetlen károkat okozott a közbizalomban és az adózási morálban, és sajnálatosnak nevezték, hogy távozásakor sem tisztázta a korrupciós vádakat. Szerintük az ügy súlyos bizonyítványt állított ki a kormányról is, hiszen Vida és a kitiltási lista kapcsán "nem volt kormányzati szereplő, aki ne hazudott volna". Szerintük mindez folytatódott azzal, hogy elhallgatták az elnök lemondását. 

Nehezményezték, hogy a kormány csak azt követően kezdett "átnyúlni Vida feje fölött", amikor az Orbán-Simicska viszony már nem felhőtlen, korábban szemet hunytak "a KÖZGÉP vezetőjének embereként ismert Vida ügyei fölött".

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy hétfőn megszűnik Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének jogviszonya, az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt. A tárca közleménye szerint Vida Ildikó május 20-án benyújtotta lemondását a NAV elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek. A törvény értelmében a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap.

Szerző

Az orosz tőzsdén lehet most jól keresni

Kínánál és a többi BRICS-tagországnál is jobb befektetésnek ígérkezik az oroszországi tőzsde a Bloomberg hírügynökség cikke szerint.

Annak ellenére is, hogy az olajárak csökkenése és a rubel árfolyamvesztése nem sok jót ígért még tavaly a 456 milliárd dollár tőkeértékű moszkvai tőzsdének, az idei első hét hónapban már fordult a kocka: az olaj ára valamelyest magához tért és ez növelte az orosz részvények vonzerejét, a kínai tőzsde pedig négyezer milliárd dollár tőkeérték veszteségen esett át.

Számos alapkezelő, a GAM U.K. Ltd.-től kezdve a Prosperity Capital Managementig azon a véleményen van, hogy a politikai kockázatok csökkenésével párhuzamosan az orosz értékpapírok kínálják a legjobb befektetést a feltörekvő kategóriában.
"Befektetési modelljeink Oroszországot hozzák ki az élen" - mondta Tim Love, a 130 milliárd dollár eszközt kezelő londoni GAM befektetési alapkezelő szakembere. Az orosz piac hatalmas kitörési potenciállal rendelkezik - mutatott rá, megjegyezve, hogy nem könnyű jól megítélni a helyzetet a jelenlegi politikai helyzetben, de "az elkövetkező két-három hónapban én már szívesen beszállnék" - fogalmazott.

Az orosz piac Micex indexe az idén 18 százalékkal emelkedett és így 5 százalékponttal marad el a sanghaji Composite indextől. A moszkvai piac volatilitása viszont rekordalacsony szintre csökkent, szemben a kínai árfolyamok szélsőséges ingadozásával. Az oroszországi befektetések kockázattal kalkulált hozama így meghaladja nem csak a kínai, de a BRICS-tagokét, vagyis a két ország mellett még a brazil, az indiai és a dél-afrikai befektetésekét is.

"Az orosz piac volatilitása a forgalom és a befektetők számának drámai mértékű visszaesése miatt csökkent" - figyelmeztetett viszont Anastasia Levashova, a 350 millió dollár vagyont kezelő Blackfriars Asset Management Ltd. befektetési szakértője.
Az orosz részvények várható nyereséghez viszonyított árfolyama alig fele a BRICS-országokban átlagosnak. Miközben a moszkvai Micex értéke 5,9-szerese az index tagvállalatai várható nyereségének, a "legolcsóbb" BRICS-részvény, a brazil Ibovespa árazása is 12,5, a kínai, indiai és dél-afrikai papírok pedig jóval 15 felett állnak.

Tim Love egy összepréselt rugóhoz hasonlította az orosz piacot: "az alacsony árazáshoz folyamatosan nyomás alatt kell tartani" - mondta. "A piac nem ott van, ahol lennie kellene" - mutatott rá.

Véleményét Mattias Westman, a kétmilliárd dollár értéken oroszországi és szovjet utódállamok beli befektetéseket kezelő londoni Prosperity Capital Management alapítója is osztja. "Az orosz részvények alapvetően alulértékeltek" - mondta. "Van bőven tere a javulásnak."

Az orosz gazdasági növekedés az idén lesz első alkalommal negatív 2009 óta, de jövőre már 0,5 százalékkal növekedhet a Bloomberg felmérése szerint. Az európai szankciókat pedig várhatóan jövőre már enyhíteni fogják, mivel - Westman szerint - "nem lesz könnyű mindenkit meggyőzni a hosszabbításról".

Szerző

Lemondott a jegybank alelnöke - Ő lesz az MKB új vezére

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke a továbbiakban a megújuló MKB Bank elnök-vezérigazgatójaként dolgozik, ezért július 22-i hatállyal lemondott minden jegybankban betöltött tisztségéről.

A Magyar Nemzeti Bank elnökének egyetértésével Balog Ádám alelnök ma elküldte a lemondását tartalmazó nyilatkozatot Áder János köztársaság elnöknek, így – a jegybanktörvény értelmében – vezetői tisztséget tölthet be az MKB Bankban.

Balog Ádám 2013. március 6-tól dolgozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnökeként. Irányítása alatt született meg egyebek mellett a magyar gazdaság egyik motorját adó Növekedési Hitelprogram, és ehhez az időszakhoz köthető az önfinanszírozási koncepció és monetáris politikai eszköztárának ehhez kapcsolódó megújítása is. Az általa vezetett alelnökség vizsgálta felül a hitelintézetek hosszú távú devizális likviditását szabályozó mutatóit, dolgozta ki és vezette be az ún. adósságfék-szabályokat, valamint alkotta meg az elszámolási törvényhez kapcsolódó MNB rendeleteket.

Szerző