LMP: Vida Ildikónak másfél évvel ezelőtt kellett volna távoznia

Az LMP szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének már akkor távoznia kellett volna, amikor az évi százmilliárd forintos kárt okozó áfacsalási ügyben csak egy kétnapos "kamuvizsgálatot" volt hajlandó lefolytatni.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke és Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő hétfőn, Vida Ildikó elnöki jogviszonyának megszűnésére reagálva közleményben emlékeztetett a 2013 novemberében kipattant ügyre, hozzátéve: "a kormány még további másfél évig falazott" a NAV elnökének, és csupán akkor kényszerítette lemondásra, amikor az oligarchaháború aktuális állása miatt ez állt érdekében. Az LMP azt várja a NAV új vezetésétől, hogy haladéktalanul lásson hozzá a hálózatos áfa-csalások felderítéséhez és felszámolásához - közölték.

A párt emellett elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány hónapokon keresztül titokban tartotta: a NAV elnöke beadta a lemondását, mivel szerintük az adóhivatalt érintő bármilyen ködösítés súlyosan rombolhatja az adómorált.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy hétfőn megszűnik Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének jogviszonya, az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt. A tárca közleménye szerint Vida Ildikó május 20-án benyújtotta lemondását a NAV elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek. A törvény értelmében a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap.

Szerző

PM: Vida távozásával cseberből vederbe kerülünk

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének távozásával csak "cseberből vederbe" kerülünk, ha helyére egy "újabb korrumpálható Orbán-kegyenc" kerül.

Az ellenzéki párt hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megoldás egy hatékony, erős és független korrupcióellenes ügyészség felállítása lehet, erről június végén törvényjavaslatot is benyújtottak. E szerint a felállítandó szervezet kizárólagos nyomozati jogkörrel bírna korrupciós ügyekben, vezetőjét politikai konszenzussal kellene kinevezni, és erős szakmai és civil kontroll alatt állna, ami kizárná a politikai befolyást.

A PM megjegyezte, az Orbán-kormánynak nem érdeke a korrupció lelepleződése, "folyamatosan sumákolnak" a közvélemény által egyre inkább sürgetett felelősségre vonás és elszámoltatás terén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy hétfőn megszűnik Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének jogviszonya, az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt. A tárca közleménye szerint Vida Ildikó május 20-án benyújtotta lemondását a NAV elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek. A törvény értelmében a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap.

Szerző

Kizárta a Szolidaritást a VDSzSz

Kizárta a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) Szövetség a VDSzSz Szolidaritást, mert a tagszervezet hónapok óta nem fizet tagdíjat - közölte a szövetség.

A VDSzSZ Szövetség közleménye szerint a szövetségi tanács megállapította, hogy a VDSzSz Szolidaritás tagszervezet tagdíjfizetési kötelezettségének hónapok óta nem tett eleget, tagdíjelmaradása meghaladja a 33 millió forintot.

A tagszervezetet a VDSzSz Szövetség felügyelő bizottsága, továbbá a szövetség elnöke a tagdíjelmaradás megfizetésére szólította fel június 19-én, amelyre a tagszervezet jelenlegi elnöke egy videoüzenetben úgy reagált, hogy sem most, sem a jövőben nem hajlandó azt megfizetni - áll a tájékoztatásban. A szövetségi tanács ezért úgy határozott, hogy kizárja és törli tagjai sorából a VDSzSz Szolidaritást - közölték.

A VDSzSz Szolidaritás ezzel egyedül maradt az érdekvédelem világában, mert a szövetség döntését követően automatikusan megszűnt tagsága a Vasutas Szakszervezetek Szövetségében, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségében (ETF), és a Nemzetközi Szállítmányozási Szövetségben (ITF), ahogy a LIGA Szakszervezetekben, valamint az Európai-, és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségben is - hangsúlyozta a VDSzSZ Szövetség. Közölték azt is, hogy a szövetségi tanács hétfői ülésén teljes támogatásáról biztosította azt a népszavazási kezdeményezést, amely a férfiakra is kiterjesztené a 40 év szolgálati jogviszony után igénybe vehető nyugdíj lehetőségét.

A szövetség szerint a vasutasok számára kiemelten fontos ez a lehetőség, mert a munkakörülmények fizikailag és pszicho-szociálisan is igen megterhelőek; váltott műszakban, nehéz fizikai munkát végezve, sokszor az időjárási körülményeknek kitéve dolgoznak több évtizeden át.

A korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjak megszüntetésével gyakorlatilag nem maradt más lehetőség a nehéz munkába belerokkant vasutasok számára, mint a közmunka vagy a segély - fogalmaznak a közleményben, hozzátéve, hogy a 40 év szolgálati jogviszony után igénybe vehető nyugdíj lehetőségével viszont sokan, akik már a szakmájuk megszerzése után munkába álltak, akár 56-60 évesen nyugdíjba mehetnének. A VDSzSz Szövetség ezért arra hívja fel a vasutasokat, támogassák aláírásukkal a népszavazási kezdeményezést, hogy 2017-től minden 40 évet ledolgozott férfi is nyugdíjba mehessen - közölték.

Szerző