Előfizetés

Akció az olajkitermelés ellen

Publikálás dátuma
2015.07.22. 18:11
MTI FOTÓ: Marjai János
Látványos demonstrációval és „Tiszta Adriát! Olaj helyett megújulókat!” feliratú transzparensekkel indít aláírásgyűjtést a Greenpeace Budapesten.

 A szervezet az Adriai-tenger horvát partjainál tervezett olajkitermelés ellen tiltakozik. A horvát kormány 2015 elején ugyanis öt olajipari cégnek adott engedélyt olajkitermelésre, így hamarosan fúrótornyok lephetik el a magyar turisták által is kedvelt horvát tengerpart horizontját.

MTI FOTÓ: Marjai János

MTI FOTÓ: Marjai János

A Greenpeace célja, hogy 100 százalékban megújuló energiaforrások lássák el energiával az Adriai-tenger horvát parti régióit. A petícióhoz augusztus végéig a tisztaadriat.hu oldalon lehet csatlakozni.

A PM is támogatja a "rendszerbontó népszavazást"

A Párbeszéd Magyarországért támogatja a "rendszerbontó népszavazást" és aktivistáik aláírásokat fognak gyűjteni a referendum sikerének érdekében - jelentette be Karácsony Gergely.

A párt társelnöke nagyon fontosnak nevezte, hogy legalább néhány kérdésben sikerült visszaszerezni az állampolgárok jogát ahhoz, hogy beleszóljanak a közélet fontos kérdéseibe.

A zuglói polgármester azt mondta, a négy kérdést fel lehet építeni egy "rendszerbontó népszavazássá", főleg akkor, ha az ellenzéki szervezetek - pártok és civilek - nem riválisként tekintenek egymásra, hanem közösen küzdenek a népszavazás sikeréért.

A PM abban is bízik, hogy a vasárnapi zárva tartásról szóló kérdés "beéri" a másik négyet és akkor a referendumon a választók öt témában nyilváníthatják ki akaratukat - közölte.

Az Új Magyar Köztársaság egyesület szombaton indította el "rendszerbontó népszavazásának" aláírás-gyűjtési kampányát. Ennek során arról nyilatkozhatnak a polgárok, támogatják-e a tankötelezettség korhatárának 18 évre emelését, a gyermekvédelemre szorulók ingyenes iskolai étkeztetését, a kötelező kamarai tagság eltörlését, valamint azt, hogy mandátumuk idejére ne kapjanak nyugdíjat az országgyűlési képviselők.

MSZP: Enyhítsenek a közigazgatás leterheltségén!

A szocialista Ujhelyi István európai parlamenti (EP-) képviselő levélben szólította fel Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert: akár többletforrás biztosításával is, de enyhítsen a közigazgatás leterheltségén annak érdekében, hogy felgyorsuljon a külföldön született magyar gyermekek okmányainak elkészítése.

Az MSZP alelnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg több mint nyolcezer magyar kisgyermek és családja vár arra külföldön, elsősorban Londonban, hogy magyar okmányokat szerezve meglátogathassa "a Skype-nagyszülőket".

Közölte, az érintett családok arra panaszkodnak, hogy a magyar kormányhivatalok packáznak velük, vagy egyszerűen képtelenek előállítani az okmányaikat. Volt olyan, hogy fél éven keresztül húzódott egy kisgyermek magyar anyakönyvének elkészítése - hozta fel példaként, rámutatva, hogy e miatt a gyermeknek sem útlevele, sem tb-kártyája nem volt.
Ujhelyi István azt javasolta, hogy a 600 millió forintos kormányzati tájékoztató kampány helyett az államigazgatásra fordítsák a pénzt.

Az EP-képviselő bejelentette azt is, hogy panaszablak@ujhelyi.eu címmel online panaszablakot indít, ahova a külföldön élő magyarok panaszait várja, elsősorban a magyar, illetve a lakóhelyük szerinti közigazgatással kapcsolatosakat.
Kérdésre válaszolva Ujhelyi István beszélt a határzárról is. Szerinte közös európai megoldásra van szükség, de a magyar kormány eljátszotta a nemzetközi közösség bizalmát. Emlékeztetett arra, hogy a 28 tagállamból egyedül Magyarország nem fogad be menekülteket és menedékkérőket.

Ujhelyi István szerint a kormány a helyzetet katasztrofálisan kezeli, politikai haszonszerzésre használja. Mint mondta, a többi uniós tagállam igyekszik valamit hozzátenni a közöshöz, ezért számíthat majd a nemzetközi közösség szolidaritására, ha később veszélyhelyzetbe kerül. Magyarország ebből a nemzetközi szolidaritási közösségből iratkozott ki - tette hozzá.