Blatter átmentené hatalmát

Publikálás dátuma
2015.07.23. 11:00
FOTÓ: Getty Images
A FIFA nem volt hajlandó kommentálni azokat az értesüléseket, amelyek szerint Domenico Scala, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség auditáló bizottságának elnöke irányítja azt a munkacsoportot, amely a reformokat dolgozza ki. A FIFA végrehajtó bizottságának hétfői ülésén szó volt arról, hogy egy 11 fős bizottságot bízhatnak meg a reformok kidolgozásával, s a korrupció elleni harccal. 

A FIFA közlése szerint a munkacsoportot egy semleges személy irányítja, de általános vélemény, hogy Domenico Scaláról van szó. A FIFA szóvivője egy megkeresésre erre csak annyit mondott, hogy a munka folyamatosan zajlik. További részleteket nem volt hajlandó elárulni.

Az átfogó reformokat sürgető új szerveződés, a New FIFA Now egyértelműen ellenezné, hogy Scala vezető szerepet kapjon. Jamie Fuller, a New FIFA Now egyik vezetője nevetségesnek nevezte, hogy Scala független személyiség lenne. Szerinte esetleges kinevezése Sepp Blatter hatalma átmentését szolgálná. Amerikai kezdeményezésre 14 személy ellen emeltek vádat, köztük a FIFA kilenc illetékesével szemben.

Közben az Egyesült Államok bejelentette, hogy kezdeményezi a FIFA korrupciós botránya kulcsfigurájának tartott Jack Warner, a nemzetközi szövetség korábbi alelnökének kiadatását. A 72 éves Tinidad és Tobagó-i sportdiplomata jelenleg szabadlábon van, miután 2,5 millió dolláros óvadékot tett le. Hétfőn kell újra megjelennie a bíróság előtt. Warner 1983-tól 2011-ig az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek (Concacaf) elnöke is volt. A trinidadi államügyész, Garvon Nicholas is megerősítette, hogy az Egyesült Államok a sportvezető kiadatását kérte. Szakértők szerint azonban a kiadatási procedúra akár több évig is eltarthat.

Warnert számos korrupciós üggyel vádolják, ő azonban mindent tagad. A FIFA korrupciós botrányát követően, amikor a FIFA kilenc illetékese ellen emelt vádat az Egyesült Államok, Warner politikai üzenetet tett közzé, s azt állította, mindent, amit tud, elmond a nyomozóhatóságoknak.

"Nem lehet visszafordulni a történések menetében, már benne vagyok" - szögezte le június elején Warner, aki különböző dokumentumokról tett említést. Olyanokról, amelyek a FIFA-hoz kötődő pénzügyi megállapodásokról szólnak, illetve olyanokról is, amelyek a FIFA-nak a 2010-es Trinidad és Tobagó-i parlamenti választásokban játszott szerepét világítják meg. "Nem fogok tovább titkokat megőrizni olyanokról, akik aktívan arra törekedtek, hogy tönkretegyék az országot" - tette hozzá.

Csalást kiált Panama

„Tolvaj Concacaf, korruptak!” – üzent az öltözőből egy zászlóval a panamai válogatott, amely botrányos körülmények közt veszítette el az Arany-kupa elődöntőjét. Mexikó a 89. percben kapott – erősen vitatható – büntetővel mentette hosszabbításra a meccset: a 11-est tíz perccel később végezték el, ugyanis a panamaiak addig tüntettek.

A hosszabbításban Mexikó újabb büntetőhöz jutott, s így bejutott a fináléba, ahol az Egyesült Államokat kiejtő Jamaicával találkozik. Bolillo Gómez, Panama 59 éves szövetségi kapitánya a lefújás után azt mondta, a találkozó közben komolyan elgondolkodott a visszavonuláson.Szerző

Dibusz még téma Dárdai csapatánál

Úgy tűnik, Dárdai Pált, a magyar válogatott már csak volt szövetségi kapitányát annyira azért nem zavarta meg: a Hertha BSC nem járult hozzá ahhoz, hogy továbbra is nemzeti tizenegyünket vezesse. Kemény edzéseket vezényel az ausztriai edzőtáborban, Schladmingban a berlini csapat tagjainak.

Körülbelül 500 méter választja el a helyi szállodát az edzőközponttól, a játékosok kerékpáron teszik meg a nem túl nagy utat – írta a Berliner Zeitung. A közelben egy bányató is található, ahol hűs fürdőt vehetnek a Hertha focistái. Tegnap este Dárdai tanítványai a Fulham ellen léptek pályára, az eredmény itt is mellékes volt, mint a keddi osztrák Grödig elleni találkozón, amely 2-2-vel zárult.

Ideiglenesen búcsút intett az együttesnek Sascha Burchert, a HBSC második számú kapusa, aki el is hagyta Schladmingot. A hálóőr a norvég főváros, Oslo felé vette az irányt: a Valerenga kapuját védi majd fél évig kölcsönben. Az együttes edzője a Hertha egykori profija, Kjetil Rekdal, aki egyébként Dárdaihoz hasonlóan szintén 1997-ben került a berliniekhez, ő azonban három év után továbbállt, miközben a magyar válogatott 14 évig állt játékosként a Hertha rendelkezésére.

Burchert ideiglenes távozása után ismét felmerült a Herthánál a Fradi kapusa, Dibusz Dénes neve. Pontosabban, ha a tartalékkapusok közül még legalább egy, akár Ribe Jarstein, akár Marius Gersbeck távozna, felmerülne egy hálóőr leigazolásának lehetősége.

Szakmailag azonban nem feltétlenül járna jól Dibusz a váltással, mert valószínűtlen, hogy azonnal kiszorítaná a kapuból az első számú hálóőrt, Thomas Kraftot, akit egyébként a csapat lelkének is tartanak. A másik gondot az jelenti, hogy Dibusznak 2017-ig szól a szerződése a zöld-fehéreknél, így olcsón biztosan nem engednél el jelenlegi klubja, a Herthának pedig nem érné meg sokat fizetni egy tartalékkapusért.

Szerző

Aki fizet, viheti Pedrót

Publikálás dátuma
2015.07.23. 07:58
Még nem dőlt el Pedro sorsa FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SHAUN CLARK
A Barcelona legnagyobb csillagai - Messi, Neymar, Mascherano, Alves - még valamelyik luxusüdülőhelyen pihennek, ám a „többiek” megkezdték a felkészülést a 2015-16-os idényre. A trófeahalmozó spanyol együttes már pályára is lépett a Nemzetközi Bajnokok Kupájának hívott vetélkedés amerikai sorozatában, s 93 ezer szurkoló előtt Suárez, valamint Roberto góljával 2-1-re győzött az LA Galaxy ellen. A Los Angeles-i meccsen kezdőként egy félidő jutott Pedrónak, akinek továbbra sem dőlt el a sorsa.

Árulkodó ugyanakkor, hogy edzője, Luis Enrique kijelentette, ha valaki kifizeti a támadó kivásárlási árát, akkor nem fogják marasztani. Ahogy arról már lapunk is beszámolt, a világbajnok szélsőnek kevés lehetőség jutott a félelmetes MSN (Messi, Suárez, Neymar) mellett, márpedig játszania kell, ellenkező esetben kikerülhet a spanyol válogatottból. Pedro kivásárlási ára harminc millió euró körül mozog, a hírek szerint két angol topcsapat, a Chelsea és a Manchester United startolhat rá.

Szintén az Egyesült Államokban lépett pályára a Paris Saint-Germain, amely 4-2-re verte a Fiorentinát, a Manchester United pedig az új szerzemény, a holland Memphis Depay góljának is köszönhetően nyert 3-1-re a San Jose Earthquakes ellen. Úgy tűnik, az angolokat irányító holland szakvezető, Louis van Gaal elhatározta, hogy nap, mint nap előáll valami újjal. Huszonnégy órával korábban még azt taglalta a futballvilág, ki lesz a MU „szupertitkos” csatára, később Van Gaal azt mondta, nem is tudja, kell-e neki támadó. „Azt olvastam a sajtóban, hogy egy csatár a meglepetés. Én viszont nem ezt mondta, másra gondoltam” - idézte az edzőt az ESPNFC.com.

Bizonyosan szüksége van ugyanakkor a PSG-nek Ángel di Maríára. A párizsiak sportigazgatója Angliába utazott, és feltett célja, hogy megszerezze a Manchester Unitedben szereplő villámléptű argentint. Di Maríának voltak jó meccsei a Premier League-ben, ám azt beszélik, az angliai életformával sehogy sem tudott megbarátkozni, és az sem segítette elő a beilleszkedést, hogy néhány hónapja betörtek a házába, ami után a családja folyamatosan retteg.

Mateos Orlandóban?

Hamarosan lezárulhat David Mateos átigazolási ügye a Ferencvárosnál. A Nemzeti Sport értesülései szerint a védő közel áll ahhoz, hogy aláírjon az amerikai profiligában (MLS) szereplő Orlando Cityhez. A brazil Kakát is foglalkoztató klub állítólag hajlandó lenne kifizetni kétszázezer eurót a Fradiban jó ideje mellőzött spanyol labdarúgóért, a zöld-fehérek pedig „megszabadulnának” az egyik legtöbbet kereső játékosuktól.Szerző
Frissítve: 2015.07.22. 22:36