Előfizetés

Ősszel kezdődik Malina Hedvig tárgyalása

Szeptember 28-ra tűzte ki a nyitrai járási bíróság a Zsák-Malina Hedvig ellen hamis tanúzás miatt indított eljárás bírósági tárgyalásának időpontját - számolt be csütörtökön honlapján a független pozsonyi Pravda a nyitrai bíróság közlésére hivatkozva.

Zsák-Malina Hedvig ellen - akit Nyitrán 2006-ban még diáklányként vallomása szerint azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán - 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség, mert a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta.

Az eljárás keretében a főügyészség tavaly tavasszal vádemelést kezdeményezett a nyitrai járásbíróságon, amelyet az elutasított. Az indoklásban arra hivatkoztak, hogy sérült a vádlott védelemhez való joga, mivel nem kapta kézhez a vádiratot magyar nyelven is, holott arra magyar állampolgárként joga lett volna, s erről a jogáról nem mondott le. Zsák-Malina Hedvig 2013 decemberében vette fel a magyar állampolgárságot, majd tavaly februárban Szlovákiából Győrbe költözött.

A nyitrai kerületi bíróság februárban a főügyészség panasza alapján másodfokon megszüntette az alárendelt nyitrai járásbíróságnak a főügyészség vádindítványát elutasító döntését, aminek az lett a következménye, hogy a járási bíróságnak ki kellett tűznie a tárgyalást. Erre került sor most, azt követően, hogy - mint arról az ujszo.com beszámolt - a bíróság a vádiratot lefordíttatta magyarra.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák a rendőrség vizsgálatának eredménye alapján azzal vádolták meg, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogyan azt a sértett elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.

2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt. Ebben elismerte, bizonyos körülmények arra utalhatnak, hogy sérülhettek a panaszosnak az emberi jogi charta által biztosított jogai. Ugyanakkor a Malina Hedviggel szembeni eljárás vizsgálati része csak tavaly januárban zárult le, s ezt követte a tavaly áprilisi vádemelési javaslat.

Előzetesben a nőverő ex-börtönőr - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.07.23. 14:59
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A Szegedi Járásbíróság harminc napra elrendelte annak a korábbi börtönőrnek az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint szombaton a városban bántalmazott egy bevándorlónak nézett férfit, a barátnőjét és a fiatal lány testvérét - közölte Joó Attila, a Szegedi Törvényszék kollégiumvezető bírája csütörtökön újságírókkal.

Az elkövetéskor a Szegedi Fegyház és Börtönben szolgálatot teljesítő szegedi férfit csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak és súlyos testi sértés bűntettével gyanúsítják. A bíróság szerint mivel a gyanúsított a bűncselekményt a feltételezések szerint két vagy három, még ismeretlen társával követte el, fennáll a veszély, hogy ha szabadlábon marad, akkor velük összebeszélve meghiúsítaná az eljárást. 

A gyanúsított volt már büntetve hasonló, garázda jellegű bűncselekmény miatt. A Szegedi Járásbíróság a gyanúsítottat garázdaság vétsége miatt egy évre próbára bocsátotta, a próbaidő a múlt év végén járt le. Emiatt a bíróság szerint fennáll a bűnismétlés veszélye is.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A bíróság döntése nem jogerős, a gyanúsított és védője fellebbezett. A Csongrád Megyei Főügyészség arról tájékoztatott, hogy az ügyben eddig egy embert hallgatott ki gyanúsítottként a Szegedi Nyomozó Ügyészség. A szombat éjszaka egy, az újszegedi partfürdőn tartott buli után történt esetről Szanka Ferenc, a főügyészség szóvivője korábban elmondta: egy fiatal nő a testvérével és a barátjával, egy több mint húsz éve Magyarországon élő, magyar állampolgárságú férfivel hazafelé indult, amikor egy legalább háromtagú társaság megszólította őket. Beléjük kötöttek, a kubai születésű férfit a bőrszíne miatt inzultálni kezdték, és felszólították, hogy hagyja el az országot. A sértett erre azt mondta, hogy jobban beszél magyarul, mint ők - közölte az ügyész.

A nő a barátja védelmére kelt, erre az erős fizikumú - civilben egy küzdősportot edzőként oktató - gyanúsított többször megütötte. A bántalmazás következtében a fiatal nő elvesztette az eszméletét, és az arccsontja több helyen eltörött. Bántalmazták a lány testvérét és barátját is, akik próbálták megvédeni őt. A két férfi szintén megsérült. 

Kapcsolódó
Kómában van a Szegeden megvert fiú

Meghalt egy magyar férfi az osztrák tóban

 Magyar férfi fulladt egy Salzburg közelében található tóba, június eleje óta ez a 19. vízbe fulladásos eset Ausztriában - jelentette csütörtökön az osztrák média.

A 36 éves férfi még szerdán úszás közben fulladt a Mattsee-be. A barátja látta a partról, amint a férfi alámerült a vízben. A szerencsétlenül járt magyar a közelben lakott, és edzett fizikai állapotban volt. Perceken belül a helyszínre érkezett a segítség, a búvárok rövid keresés után közel két és fél méteres mélységből hozták felszínre az elmerült férfit, akit azonban már nem tudtak újraéleszteni.

Szerdán az innsbrucki Baggersee-nál egy 23 éves afgán fiút kellett kimenteni a tóból és újraéleszteni, a rendőrség tájékoztatása szerint tízméteres mélységből hozták felszínre a szerencsétlenül járt fürdőzőt. A Karintiában található Ossiachi-tóban egy 14 éves lengyel fiú vesztette életét szerdán. A rendőrségi információk szerint a fiú beleugrott a vízbe, majd elmerült. Mintegy egy órán át próbálták újraéleszteni, sikertelenül.

Csaknem két hete egy 15 éves magyar fiú fulladt a Mura folyóba a stájerországi Feldkirchen bei Graz településnél. A szerencsétlenül járt fiú hűsölni akart a folyó vizében. A mentőalakulatok csak napokkal az eset után találták meg a holttestét hatszáz méterre a szerencsétlenség helyszínétől.

Július elején a mentőszolgálat egy 23 éves munkatársa fulladt bele a Dunába az alsó-ausztriai Stockeraunál: miután két kislányt kimentett az örvényből, őt ragadta el a folyó. Életét kollégái már nem tudták megmenteni. Az ausztriai vízimentők arra hívták fel a figyelmet, hogy aki napozás után megy a vízbe, előtte tusoljon le, és csak lassan merüljön alá. Az emberi test csak lassan tud hozzászokni a hidegebb hőmérséklethez, a levegő és a víz közötti tíz-tizenöt fokos hőmérsékletkülönbség nagyon veszélyes lehet a keringésre.