Kilenc csapás Debrecenben

Publikálás dátuma
2015.07.23. 23:00
Szakály Péter is eredményes volt FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT
Felemásan szerepeltek a magyar csapatok az Európa-liga második selejtezőkörének visszavágóin. A Debrecen gólfesztivált rendezett a Nagyerdei stadionban: kilenc gólt gurított a lett Skonto Rigának, s 11-4-es összesítéssel ment tovább. A Ferencváros viszont szégyenletes teljesítményt nyújtva kettős vereséggel esett ki a Zeljeznicar ellen.

Kiütéses győzelmet aratott a Debrecen a labdarúgó Európa-liga második selejtezőjének visszavágóján a lett Skonto Riga ellen. Már az első mérkőzésen elért 2-2-es döntetlen is továbbjutást ígért, a debreceni találkozón azonban hamar egyértelművé vált, hogy Kondás Elemér együttese sokkal jobb ellenfelénél. A hajdúságiak már a 7. percben megszerezték a vezetést: Tisza 17 méterről lőtt nagy gólt a bal felső sarokba. Mindössze öt perccel később a rendkívül agilisen játszó Jovanovic jobb oldali beadását vette át ügyesen Balogh, majd a kapuba talált.

A mintegy nyolcezer néző nagyon elégedett lehetett a látottakkal. A 29. percben Balogh adott középre, és Sidibe estében lőtt a hálóba. A 31. percben megint Jovanovic adott jól középre, s a visszafelé mozgó Sidibe ügyesen csúsztatott a hálóba. 4-0 is maradt a félidő végéig. A folytatás csak formalitásnak tűnt. Ám, így sem ült a babérjain a Loki, s Dusan Brkovic góljával az 51. percben már 6-0-ra vezettek a hajdúságiak, majd hét perc leforgása alatt a hetediket és a nyolcadikat is bevágták a piros-fehérek.

Szakály Péter büntetőből, míg Bódi Ádám akcióból volt eredményes. A folytatásban kétszer talált be a Riga, ám ez nem befolyásolta a mérkőzést. A csereként beállt Geoffrey Castillion állította be a mérkőzés végeredményét, a Debrecen 9-2-re nyert, így 11-4-as összesítéssel jutott tovább.

Dühítően gyenge játékot mutatott be a Ferencváros a Zeljeznicar ellen Szarajevóban, az EL visszavágóján. Lassan, körülményesen fociztak a zöld-fehérek a boszniai fővárosban, olyan benyomása lehetett az embernek, mintha az első budapesti mérkőzésen nem is a Zeljeznicar nyert volna 1-0-ra. Teljesen érthetetlen módon a Fradi védekezésre, kontrákra állt be, ami nem lenne baj, ha lennének olyan játékosai, akik képesek lennének gyors ellentámadásokra. Ilyen labdarúgókat azonban nemigen láttunk a pályán. A két középhátvéd, Nalepa és Gyömbér rendkívül bizonytalan volt, a középpályán nem volt mozgás, csak Somalia nyújtott elfogadhatót, Böde elől semmi veszélyt sem jelentett a kapura.

Meg is lett az eredménye a lélektelen játéknak: a 23. percben a hátul békésen sétálgató Nalepa és Gyömbér között kiugratták Kokotot, aki nagyon pontosan lőtt a hálóba. 1-0 a hazaiaknak. Egy perc múlva majdnem növelte az előnyt a Zeljo, miután Dibusz a saját lábában esett el. A 40. percben Thomas Doll Varga Roland helyett behozta Radót, pedig nagy választási lehetősége lett volna arra, kit is cseréljen le. Egy biztos, az első félidőben állófociban verhetetlenek voltak a zöld-fehérek. Az első meccs után a rossz helyzetkihasználást emlegettük, nos, az első 45 percben helyzetig sem jutott el a Fradi.

A második félidőben a nagyon halovány Hajnal helyére a szlovák Sesták állt be. Ezt követően valamivel jobban játszott a Ferencváros, de ez is nagyon kevés Gera Zoltánéktól. A félidő derekán Busai állt be Böde helyére, amivel legalább a középpálya stabilizálódott. A 67. percben Leandro egyenlíthetett volna, de az ötös sarkáról magasan lőtt fölé. A 75. percben Gera 20 méteres szabadrúgásból a felsőlécet találta el. Ez a két helyzete volt a Fradinak.

A Zeljeznicar viszont a hosszabbításban megadta a kegyelemdöfést Delmic góljával. 0-2 lett a vége. Az FTC két vereséggel, 0-3-as összesítéssel esett ki az EL selejtezőjéből. Ilyen kerettel, ilyen költségvetéssel, ilyen háttérrel nemzetközi szinten is elfogadhatatlan teljesítményt láttunk.

Szerző

Idegenben is kikapott a Ferencváros

A Ferencváros labdarúgócsapata búcsúzott az Európa Ligától, mivel a selejtező második fordulójában, a hazai pályán elszenvedett vereséget követően a csütörtöki visszavágón, idegenben is kikapott a Zeljeznicartól.

 Európa Liga-selejtező, 2. forduló, visszavágó: Zeljeznicar (bosnyák)-Ferencváros 2-0 (1-0)

Asim Ferhatović Hase Stadion, 10000 néző, v.: Orel Grinfeld (izraeli)
 gólszerző: Kokot (23.), Djelmic (91.)

sárga lap: Hadziahmetovic (38.), illetve Radó (49.), Gera (84.)

Továbbjutott: a Zeljeznicar kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel.

 Zeljeznicar:  Antolovic - Memija, Bogdanovic, Kosoric, Kvesic - Djelmic, Blagojevic, D. Sadikovic (Beganovic, 72.), Hadziahmetovic (E. Sadikovic, 57.), Kokot (Stokic, 86.) - Bajic

Ferencváros: Dibusz - Dilaver, Nalepa, Gyömbér, Leandro - Varga R. (Radó 41.), Hajnal (Sesták, a szünetben), Somália, Gera, Lamah - Böde (Busai, 58.)

Aktívabban kezdett a magyar együttes, ám a bosnyák csapat védői jó ütemű szerelésekkel, Hajnal nagy lehetőségénél pedig kiváló blokkal hatástalanították a ferencvárosi támadásokat. A vezetést a hazaiak szerezték meg: egy gyors kontra végén Zoran Kokot lépett ki jó ütemben a védők közül, és magabiztosan ellőtte a labdát Dibusz Dénes mellett. A kapott gól megfogta a zöld-fehéreket, sokáig nem tudtak nagy helyzeteket kialakítani, a Zeljeznicar számára pedig tökéletesen megfelelt az eredmény, így a hazaiak nem erőltették a támadásokat. A 75. percben Gera Zoltán szabadrúgásánál a kapufát érintette a labda, ekkor állt legközelebb az egyenlítéshez a Ferencváros, amely a ráadásban kapott még egy gólt, így kettős vereséggel búcsúzott.

Szerző

Aranyérmes és olimpiai kvótás Csonka Zsófia

Aranyérmet nyert, ezzel indulási jogot szerzett a jövő évi olimpiára Csonka Zsófia a női sportpisztolyosok között a maribori sportlövő Európa-bajnokságon.

A magyar lövő 580 körös eredménnyel hetedikként jutott a nyolcas döntőbe a 30+30 lövéses alapversenyben, ahol rajta kívül csak a grúz Nino Salukvadze és a német Monika Karsch nem rendelkezett ötkarikás kvótával. Mivel ketten juthattak indulási joghoz, a két rivális közül elég volt az egyiket megelőznie.

 A döntőben a 25 lövéses rangsoroló szakasz végén hármas holtverseny alakult ki az élen úgy, hogy Csonka, a fehérorosz Viktorija Csajka és az ukrán Olena Kosztevics egyformán 16 pontot ért el, azaz a kvóta biztossá vált. Minden olyan lövésért, amely legalább 10,2-es volt, egy pont járt. Szétlövés következett, ebben a magyar volt a legjobb, Csajka követte őt, így ők ketten versenyeztek a végén az aranyéremért. Ezt a párharcot aztán Csonka 8-6-ra nyerte. Egy-egy lövésnél két pontot kapott a pontosabban célzó versenyző.

"Az aranyérmet a nagypapámnak ajánlom, aki januárban hagyott itt bennünket. Ma azt éreztem a döntő során, hogy velem van. Az Európa-bajnokságra nemcsak azért jöttem, hogy olimpiai kvótát szerezzek, hanem hogy végre a sportpisztolyban is érmet nyerjek. A döntő előtt csak az járt a fejemben, hogy szép nagy tízeseket lőjek. A riói lesz a negyedik olimpiám, még csak most kezdődik igazán a munka" - mondta.  Salukvadze negyedik, Karsch hatodik lett. Csonka ebben a számban hatodik volt a londoni olimpián és előtte már a pekingin, sőt az athénin is szerepelt.

Sportlövészetben a versenyzők az országuknak szereznek kvótát, de általában az indul, aki kiharcolta. Egy számban legfeljebb kettőt lehet begyűjteni. Női sportpisztolyban a magyarok kihasználták a maximális lehetőséget, mivel az első kvótát, még tavaly szeptemberben Tobai-Sike Renáta ugyanebben a számban szerezte. A kvótával rendelkezők ugyanakkor más számokban is elindulhatnak a játékokon. Tobai-Sike a csütörtöki versenyen 16. lett 575 körrel, Nemes Adrienn pedig a 24. helyen végzett 572-vel. A magyar csapat az ukrán, az orosz és a bolgár mögött negyedikként zárt 1727 körrel, kettővel elmaradva a bronzéremtől.

Tobai-Sike és Csonka mellett további két magyar sportlövő szerzett eddig kvótát: áprilisban légpuskában Sidi Péter, illetve szerdán a kisöbű szabadpuska fekvő versenyszámban Szabián Norbert. A sportpisztolyosok küzdelme mellett még egy felnőtt számban volt magyar érdekeltség csütörtökön az Eb-n: a női kisöbű sportpuskások fekvő versenyében - amely nem olimpiai szám - Zwickl-Veres Kata 29. lett 611,5 körrel, Dalmati Nóra pedig 42. 608,1-gyel.  A junioroknál Péni István 1154 körrel másodikként jutott a döntőbe a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyében, amelyben végül a hatodik helyet szerezte meg.

Szerző