Szeméthegyek a fővárosban

Publikálás dátuma
2015.07.24. 10:49
Illusztráció: Thinkstock
A nyári hőségben egyre égetőbb kérdést jelent a Bejrútiak számára az utcákon felhalmozódó szemét. A politikusokat megosztják a helyi és regionális kérdések, és nem tudnak dönteni, hol gyűjtsék a főváros által kitermelt hulladékot.

A múlt héten zártak be a közelben egy nagyobb lerakóhelyet, azóta a kormány nem tudott reagálni a problémára. A rohadó szeméthalmok a lakosok egészségét is veszélybe helyezik, az eléretlenkedők pedig tüntetésekbe kezdtek. Nem csoda, hiszen a bezárt szeméttelepet így is jóval a tervezett dátum után is nyitva kellett tartani, az állam már akkor sem tudott alternatívát biztosítani.

Mohamad Al Machnouk környezetvédelmi miniszter egyszerűen a politikai harcokra hivatkozott. Az ország az évek során rengeteg kritikát kapott a fejlődés és az infrastruktúra hiánya miatt. Az 1990-ben véget ért polgárháború óta még mindig mindennaposak az áramkimaradások a fővárosban. A politikai belviszályok pedig csak tovább fokozódtak, mióta kitört a háború a szomszédos Szíriában. Elnök már több mint egy éve nincs az országban, a választást pedig 2017-re halasztották, így egyhamar nem is várható stabilitás. A kormány legalább meghosszabbította saját ciklusát, így lesz idejük dolgozni a szemétkérdésen.

Szerző

Visszaverték az al Shabaabot Szomáliában

Hassan Sheikh Mohamud elnök csütörtökön bejelentette, a szomáliai katonaság sikeresen foglalt vissza egy déli fekvésű várost az al Shabaab nevű helyi terrorszervezettől. 

Az al Kaida szomáliai ágazata egyre nagyobb nehézségekkel küzd, miután az elmúlt két évben egyre több területüket kényszerülnek elhagyni. Ők maguk taktikai visszavonulásnak nevezték Baardheere elhagyását. A peremén elhelyezkedő dombok miatt 2009 óta itt volt a terrorszervezet központja, és rendszeres dróntámadások célpontjává vált. Az Afrikai és Szomáliai csapatok együttes erőfeszítései ellenére máig gyakran hajtanak végre merényleteket politikusok és tisztviselők ellen. Most is elmondták, nem nyugszanak, és egyszer visszahódítják Baardheere városát, valamint hogy nincsenek messze, csak a város határainál.

Szerző

Obama ezt tartja a legdühítőbb kudarcának

Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia, ha meg akarja őrizni globális befolyását - mondta a BBC-nek az amerikai elnök, aki azt is elmondta, mit tart a "legdühítőbb" kudarcának.

Barack Obama a brit közszolgálati médiatársaságnak adott - a BBC hírtelevíziója által csütörtökön késő este ismertetett - interjúban kifejtette: az Egyesült Államok sokkal jobban bízik a transzatlanti unió erejében, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad. Obama kijelentette: Nagy-Britannia az Egyesült Államok "legjobb partnere", mert a brit kormány kész "saját közvetlen önös érdekein túl is" érvényesíteni a rendelkezésére álló eszközöket a világ rendezettebbé, biztonságosabbá tételére. 

Az amerikai elnök szerint a II. világháború után kiépült európai intézményrendszer is biztonságosabbá tette a világot, hozzájárult a globális jólét növekedéséhez, és az Egyesült Államok ezért azt szeretné, ha az Egyesült Királyság ennek az intézményrendszernek az egyik letéteményeseként őrizhetné meg jelenlegi befolyását a világpolitikában. A hivatalából másfél év múlva leköszönő amerikai elnök már korábban is tett utalásokat arra, hogy Nagy-Britanniát továbbra is az EU-ban szeretné látni, de a mostani BBC-interjúban adott hangot ennek a véleményének az eddigi legközvetlenebb módon.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások egyik központi eleme London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása lenne.

London ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe. Cameron ennek alapján gyakorlatilag azt szeretné elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani EU-szerződésekben szereplő, legfeljebb hétévi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák a jövőben csatlakozó országok munkavállalóinak bevándorlását.

A brit választók a Brüsszellel folytatott tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat. Obamához hasonlóan a brit üzleti szféra képviselőinek is egyöntetűen az a véleményük, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia.

Nemrégiben a legnagyobb brit vállalatok vezetői közösen megfogalmazott nyílt levélben figyelmeztették a brit kormányt arra, hogy a brit gazdaság számára az EU-tagság a különböző becslések szélsőértékei alapján évente 31 milliárd és 92 milliárd font (14 ezer milliárd és 40 ezer milliárd forint) közötti többletbevételt jelent. Barack Obama a BBC-interjúban kitért az Egyesült Államok és Nagy-Britannia NATO-együttműködésére is, és elismerően szólt arról, hogy a brit kormány által a védelmi kiadásokra fordított összeg eléri az észak-atlanti szövetség iránymutatásában szereplő, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott célszintet.

Az amerikai elnök cáfolta azokat a brit sajtóértesüléseket, amelyek szerint ennek érdekében nyomást gyakorolt volna Cameronra, elmondta ugyanakkor, hogy erről "őszinte beszélgetést" folytatott a brit kormányfővel. Obama a BBC-interjúban kijelentette: elnöki időszakának "legdühítőbb" kudarcának tartja, hogy nem sikerült elérnie a fegyvertartást szabályozó előírások szigorítását még az elmúlt években tűzfegyverrel elkövetett sorozatos tömeges gyilkosságok után sem.

A 2001. szeptember 11-ei merényletek óta terrortámadásokban meghalt amerikaiak száma nem éri el a százat, lőfegyverekkel elkövetett bűncselekményekben azonban több tízezren vesztették életüket ugyanezen idő alatt az Egyesült Államokban - hangsúlyozta az amerikai elnök. Obama lesújtónak nevezte, hogy ezt a problémát nem sikerült megoldani, kijelentette ugyanakkor, hogy elnöki időszakának hátralévő részében sem kíván tétlen maradni e kérdésben.

Szerző