Már csak az ima segít?

A román ortodox egyház pénteken arra kérte papjait és híveit, hogy imádkozzanak a bő termést hozó csendes esőért.

A felhívást azt követően tették közzé - írta a Gandul.info hírportál - hogy Romániában is napok óta kánikula tombol. A hőség főleg az ország nyugati részét sújtja, ahol másodfokú, narancssárga színű riasztás van érvényben. Itt a hőmérséklet napközben eléri árnyékban a 38-39 Celsius fokot. Az ország többi részén is rendkívül meleg van, a nagyvárosokban megnőtt a mentőszolgálathoz intézett segélyhívások száma.

A román ortodox egyház vezetősége által kiadott közlemény szerint a kánikula nyomán észlelhető szárazság súlyos károkat okoz a mezőgazdaságban, ezért "a pátriárkai hivatal azzal az állhatatos kéréssel fordul papjaihoz és híveihez, nagyobb buzgalommal imádkozzanak a bő termést hozó, csendes esőkért".

A hétvégén is érvényben lesz Románia néhány nyugati és keleti megyéjében a másodfokú hőségriadó. Az országos útügyi vállalat arra figyelmeztetett, hogy forgalomkorlátozást léptethet életbe ezekben a megyékben a 7,5 tonna súlynál nehezebb teherautókra vonatkozóan. Ilyen korlátozás már csütörtökön is érvényben volt, amikor a szóban forgó járművek napközben nem közlekedhettek hat nyugat-romániai megye országútjain.

Szerző

A kerítés nem jó

Az európai menekültügyi rendszert nem azokhoz a kihívásokhoz szabták, amelyekkel szembesülni kénytelen, Magyarország pedig a migrációs nyomás szempontjából különleges helyzetben van, az elmúlt két évben a legfontosabb útvonal lett - állapították meg a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Nyári Tábor e témában rendezett kerekasztal-beszélgetésének résztvevői.

Benkő Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára rámutatott: a bevándorlás az európai kultúrharc toposzává vált. Alapjában véve nem radikálisan új jelenség, és az elmúlt öt év közel-keleti és afrikai fejleményei váltották ki ezt a mértékű bevándorlást - tette hozzá.

A terrorista-veszéllyel nem szeretnének ijesztgetni, de konkrét esetek vannak, amikor a biztonsági szolgálatok emeltek ki (a menekültek közül) ilyen személyeket. A menekültügyi rendszert mindazonáltal nem azokhoz a kihívásokhoz méretezték, mint amilyenekkel ma szembesülnek - jegyezte meg. Könnyen lehet az is, hogy a mostani bevándorlási trauma lesz olyan esemény, amely új folyamatokat indít el az európai államok belpolitikájában - vélekedett.

Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója rámutatott, hogy jelenleg nincs menekültügyi politikája az uniónak, és szerinte nem is lesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bevándorlás nemzeti hatáskörben van. Minden nemzetállamnak saját magának kell lépéseket tennie, ráadásul Magyarország kitüntetett helyen van, az elmúlt két évben a legfontosabb útvonallá lett. Ezt a helyzetet próbálják különböző eszközökkel kezelni.

A magyar társadalom rendkívül konzervatív és zárkózott - állapította meg. Orbán Balázs úgy vélte, rossz az az üzenet, amelyet az unió a kvótarendszerrel megfogalmazott, szerinte ugyanis azzal nem azt üzeni, hogyan akarja ezt a problémát megoldani.
Tuzson Bence, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes alelnöke szerint úgy tűnik, hogy a civilizációs expanzió - annak számos sikeres eleme mellett - most megtorpant. A demokráciát próbálták egyetemes értékként közvetíteni, s ez nem volt sikeres - állapította meg. Hozzátette: többpólusú küzdelem alakult ki, és a "mi kultúránk, civilizációnk" nem áll nyerésre. Eközben beindult a migrációs nyomás is Európa felé. "Európa keleti felében mi ilyen küzdelemben a szovjet megszállás idején már részt vettünk, az a kérdés Magyarország most mit tehet" - jegyezte meg.

Kitért arra: a közvetlen biztonsági probléma, terroristák beépülése mellett gond, hogy azoknál, akik megérkeznek és kiszakadnak korábbi közösségükből, a kontroll elvész, és deviáns szubkultúra alakul ki. Ez utóbbi is bűncselekmények kialakulásához vezet. A leggyakrabban azt látni, hogy a bevándorlók második, illetve harmadik generációjának tagjai követnek el bűncselekményeket. A magyar kormánynak azonban határozott szándéka, hogy Európát és Magyarországot ebből a szempontból megvédje.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezető elemzője azt mondta: valamilyen oknál fogva ha az unió olyan kérdésekkel szembesül, amelyekre csak értékválasztással lehet válaszolni, akkor inkább meghőköl. Az unió keretrendszere meglehetősen bevándorlásbarát, s az érvényben lévő szabályrendszer más szituációban íródott, nem számolt azzal a migrációs nyomással, ami van. Az igazi vita arról szól, milyen Európát szeretnének, az egyik álláspont alapján mindenkit be kell engedni, a másik szerint Európának valahol még van zsidó-keresztény hagyománya és vannak olyan tradíciók, amelyeket meg kell őrizni.

Ha végre az unió képes lesz választ adni, el lehet kezdeni gondolkodni, hogyan alakítsák át a szabályozást - mutatott rá.
Magyarországnak akár az európai fősodorral szemben is folytatnia kell eddigi politikáját, a jogszabály-alkotás, déli határzár nagyon jó lépések, de a felelős hatóságok büdzséjét is nagyon meg kell erősíteni - tette hozzá. Orbán Balázs szerint mindazonáltal a kerítés nem jó, és nem tökéletes megoldás. Úgy kell megközelíteni ezt a kérdést, hogy alkalmas-e a probléma kezelésére. Ez esetben a válasz igen, "nem lehetünk idealisták" - mondta.

Szerző

Tőzsde - Minimálisan emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 68,60 pontos, 0,31 százalékos emelkedéssel, 22 384,05 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 3,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Szatmári Tamás, a Raiffeisen üzletkötője szerint - az alacsony forgalom miatt - semmilyen tendenciát nem lehetett felfedezni a BÉT-en. A péntek egy tipikus nyári nap volt, amikor a befektetők nem az üzletkötésekkel voltak elfoglalva. Az árfolyamokat a jelen lévő kevés vevő, illetve eladó befolyásolta. A BÉT zárásakor a német DAX-index 1 százalékos mínuszban volt, ehhez képest a BUX minimális emelkedése jónak mondható.

A Mol 110 forinttal, 0,76 százalékkal 14 530 forintra erősödött, 1,1 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 22 forinttal, 0,38 százalékkal 5800 forintra csökkent, forgalmuk 1,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,99 százalékkal 409 forintra nőtt, forgalma 201,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 19 forinttal, 0,44 százalékkal 4319 forintra emelkedett, a részvények forgalma 562,5 millió forintot ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1691,08 ponton zárt pénteken, ez 12,15 pontos, 0,72 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Szerző
Témák
tőzsde BUX