Előfizetés

Kivonulóban Magyarország legnagyobb befektetője

Jelentős mennyiségű magyar állampapírt adott el a második negyedévben az amerikai Franklin Templeton alapkezelő, melynek így 10 milliárd dollár alá csökkent a forintalapú állampapír-állománya - írta elemzésében a Portfólió.

 A Magyarország megmentőjeként aposztrofált befektető elsősorban a rövidlejáratú forintkötvényekből vonul ki. A folyamat nem okozott piaci zavart, feltehetően azért, mert bőven vannak olyan belföldi és külföldi szereplők, akik megveszik a Templeton által piacra dobott mennyiséget - írja az internetes pénzügyi portál. Szeptembertől ebben a jegybank önfinanszírozási programja is sokat segít majd.

Általában aggasztó, amikor egy ekkora szereplő ki akar szállni a piacból. Nem pusztán azért, mert egy erős hitelezővel kevesebbre támaszkodhat a jövőben az ország, hanem mert a megmozdulása akár súlyos hozamemelkedéssel is járhat, legrosszabb esetben általános pánikot keltve. Másrészről üdvözlendő, hogy a szakítással csökken a külföldiek részaránya a magyar állampapírpiacon, ami komoly sérülékenységi tényező volt eddig is. Az igazán szerencsés persze az, ha a kilépés által keltett űrt belföldi szereplők töltik be - írják az elemzők.

Az amerikai Templeton alapkezelő 2011-ben kezdte el intenzíven vásárolni a magyar állampapírokat, amikor más nem nagyon bízott a magyar gazdaságban. A társaság amerikai és luxemburgi alapjai 2014-re 12,5 milliárd dolláros portfóliót építettek ki a magyar kötvényekből, amivel messze az ország legnagyobb hitelezőivé váltak, a teljes magyar államadósság több mint tíz százaléka volt ekkor már a kezükben. Az elmúlt időszakban ugyanakkor a külföldiek forintalapú állampapír-állománya dinamikusan elkezdett csökkenni.

Segíthet a kutatóknak a Föld unokatestvére

R.T.
Publikálás dátuma
2015.07.25. 07:19
Akár ilyen is lehet a Föld unokatesvére (képünk illusztráció) FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Csillagászati szempontból az utóbbi évek egyik legjelentősebb eseménye volt a NASA Kepler missziója részéről egy a Földhöz hasonló méretű, s a mi Napunkhoz hasonló csillag körül keringő bolygó felfedezése, amelynek a Kepler-452b nevet adták, de a hasonlóságok miatt Föld 2.0-nak, vagy bolygónk unokatestvérének is becézik.

A Kepler-452b hatvan százalékkal nagyobb a Földnél. A kutatók azt még nem tudták megállapítani, mekkora a tömege, illetve milyen az összetétele. Felszíne nagy valószínűséggel túlnyomórészt sziklás. Élet jelét egyelőre nem fedezték fel, s annak sincs nyoma, hogy víz lenne a bolygó felületén. Annyit azonban sikerült megállapítani, hogy az újonnan felfedezett planéta öt százalékkal távolabb kering a Naphoz hasonló csillagtól, mint a Föld a Naptól. A hasonlóságot azonban mi sem bizonyítja jobban, hogy 385 nap alatt kerüli meg a Kepler-452-t, tehát egy év 20 csak nappal tart tovább.

A Kepler-452 csillag hatmilliárd éves, másfélmilliárd évvel „idősebb” a mi Napunknál, 20 százalékkal fényesebb nála, hőmérséklete hasonló. A Kepler-452 naprendszer a Hattyú csillagkép tejút rendszerében helyezkedik el. (A kereszt alakú csillagképet Északi Keresztnek is nevezik.) A csillagképet Magyarországról is látni lehet.

A bolygó 1400 fényévre található a Földtől. Mit is jelent ez a gyakorlatban? A Mars 225 millió kilométerre található a Földtől, vagyis körülbelül 250 nap alatt lehet űrhajóval elérni. A Kepler 452b azonban 13 billiárd kilométerre helyezkedik el. A billiárd milliószor milliárdot jelent, így sok-sok emberöltő sem lenne elég még csak a megközelítéséhez sem.

Jon Jenkins, a NASA tudósa szerint a felfedezés azért is fontos, mert közelebb kerülhetnek a földi élet kialakulása okainak feltárásához.

A NASA Kepler nevű „bolygóvadász” szerkezetét, amelyet a német csillagászról, Johannes Keplerről (1571-1630) neveztek el, 2009-ben helyezték Föld körüli pályára. A misszió révén körülbelül 4700 naprendszeren kívüli bolygót fedeztek fel, ebből eddig 1300 létezését erősítették meg hivatalosan is. 2013-ban a Kepler misszió teleszkópja egy technikai hiba miatt befejezte működését, de olyan sok adatot rögzített a négy év alatt, hogy folyamatosan zajlik a kiértékelésük.

Ilyen a királyi vendéglátás

Publikálás dátuma
2015.07.24. 22:06
FOTÓ: Getty Images, Peter Macdiarmid
A királyi vendéglátás évszázados pompájából kaphatnak ízelítőt szombattól a Buckingham-palota látogatói.

Az első számú londoni királyi rezidencia minden nyáron két hónapra megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, és ilyenkor mindig valamilyen tematikus kiállítást is összeállítanak a palota látogatható termeiben. Az idei kiállítás a Royal Welcome címet viseli, és a nagyközönség a címnek megfelelően betekintést nyerhet abba, hogy II. Erzsébet királynő milyen külsőségek közepette üdvözli hivatalos vendégeit.

A látogatók már az első lépésektől királyi vendégnek érezhetik magukat, idén ugyanis - első ízben és a palota szerint csak most az egyszer - ugyanazon a díszes főkapun, a Grand Entrance-on lehet belépni a kiállításra, amelynél az uralkodó által meghívott miniszterelnököket, elnököket, koronás főket is fogadják.

A Buckingham-palota Nagy Báltermét úgy rendezték be az idei kiállításra, mint ahogy a 89 esztendős királynő eddigi 63 évi uralkodása alatt rendezett 110 állami bankettre szokták. Az 54 méter hosszú ebédlőasztalon 170 teríték várja az érdeklődőket, a IV. György korából származó, először 1811-ben használt, mindent egybevetve négyezer darabos szerviz összes elemével. Csak vizes-, pezsgős- és borospoharakból 1104 áll a terítékek mellett; evőeszközből 1700-at, tányérból 288-at tartalmaz az ünnepi készlet. Mindemellett meg lehet tekinteni a lovaggá avatás kellékeit, köztük a nevezetes kardot, valamint a lovagi és egyéb címekhez járó kitűzőket, medálokat is.

A belépők árát a felvonultatott királyi pompához szabták: a szeptember 27-éig látogatható kiállításra egy felnőtt jegy kedvezmények nélkül 20,50 fontba (kilencezer forintba), egy családi belépő két felnőtt és három gyermek számára 52,80 fontba (csaknem 24 ezer forintba) kerül. A bevételeket a brit királyi ház művészeti és ingatlanvagyonát kezelő Royal Collection Trust kapja, amely e jövedelmet teljes egészében jótékonysági célokra fordítja.