Előfizetés

Terrortámadás - Szállodában robbantott az al-Sabaab

Robbanószerekkel megrakott autóval hajtott egy hotel kapujába a szomáliai iszlamista terrorszervezet, az al-Sabaab egy tagja. A robbanásban legalább tizenhárman meghaltak. A szemtanúk elmondása szerint a környéket vér és húsdarabok borították, később elszórtan lövéseket hallottak.

Egy mentős elmondta, további huszonegy ember sérült meg, néhányuk súlyosan. Az al-Sabaab gyakran visz véghez hasonló támadásokat a fővárosban, Mogadisuban, hogy ezzel kényszerítse térdre a nyugati támogatású kormányt, köztisztviselőket is egyre gyakrabban vesznek célba. Az AMISOM, az Afrikai Unió Szomáliai Missziója a helyi haderővel karöltve próbálja visszaverni őket, és folyamatosan foglalják vissza területeiket.

Még keresik az eltűnt egyetemistákat

Továbbra sem találták meg azt a 43 mexikói egyetemi diákot, akik még múlt év szeptemberében tűntek el, de mást igen. A keresés tíz hónapja tart Guerrero állam területén, aminek során eddig legalább 60 illegális sírt és 129 holttestet találtak - de ezek közül egyik sem a diákoké. Az egyetemistákról azóta nem lehetett hallani, hogy Iguala városában összecsaptak a rendőrséggel, akkor hatan a helyszínen meghaltak.

A hatóságok szerint összekeverhették őket egy rivális bandával, de sokan megkérdőjelezik a magyarázatot. Az ügyészség már nem is lát sok reményt, szerintük átadták őket egy drogbandának, akik megölték és elhamvasztották őket. Mexikóban jelenleg több mint 20,000 embert tartanak számon eltűntként. Guerreróban ehhez képest is kiemelkedően magas a számuk, és legtöbben a drogkartelleket okolják. Az állam hírhedt az ópiumtermesztésről, és gyakran véres területi vitáknak ad otthont. A nyomozás eredményei ismét felhívják a figyelmet a bandaháborúk problémájára. A megtalált holttestek közül a legfrissebb információk szerint mindössze tizenhatot azonosítottak.

Új alkotmánybíró jelölteket kér az elnök

Őszig biztosan nem töltik be az Alkotmánybíróság két megüresedett posztját. Andrej Kiska államfő az alkotmánybíró-jelöltek kinevezését egy újabb jelölt állításához és az alkotmány pontos magyarázatához kötötte – írta a pozsonyi Új Szó.

Tavaly a parlament hat jelöltet választott (mindegyiket a Smer szavazataival), mivel három hely üresedett meg. Kiska viszont csak egyet nevezett ki (Jana Baricovát), az öt pórul járt jelölt az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult. Közülük hármuknak igazat adott a testület egyik tanácsa, a másik kettő viszont a döntés meghozatala előtt gyorsan visszavonta panaszát. Az államfő szerint esetükben korábbi döntése végleges, így most három jelölt maradt (Eva Fulcová, Juraj Sopoliga és Miroslav Ďuriša), ehhez kér az államfő még egyet.

Andrej Kiska arra is figyelmeztetett, hogy a három jelölt ügyében eljáró tanács szóbeli és írásbeli indoklása nem egyezik. A tanács ezt ugyan cáfolta, de Ján Mazák, az államfő jogi tanácsadója és a testület korábbi vezetője szerint a különböző indoklás precedensértékű, mert ilyenre korábban nem volt példa.