Masszív előítéletek között élünk

Publikálás dátuma
2015.07.28. 07:12
Illusztráció/Thinkstock
Egy nyíregyházi edzőterem tulajdonosa félt, hogy elriasztják a többi vendéget, ezért megüzente egy roma testvérpárnak, hogy nem jöhetnek hozzá edzeni. A vállalkozó tagadta, hogy rasszista lenne, de az Egyenlő Bánásmód Hatóságot nem győzte meg.

Roma származású testvérpárt tiltott ki egy nyíregyházi férfi saját Cutler Gym elnevezésű edzőterméből - számolt be a hírről az Index. A tulajdonos elmondása szerint azért döntött így, mert félt, hogy riasztják a többi vendéget. Ezért megüzente, nem mehetnek hozzá többet edzeni. A tiltólistára kerültek nem nyugodtak bele a történtekbe, bepanaszolták a tulajt, miután egy régi törzsvendég - egy fekvenyomó világbajnok, és a terem reklámarca - védelme alá vette őket.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) ezután az ügyben eljárást indított, melynek során megállapították: az edzőterem tulajdonosa megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy a kérelmezőket roma származásukra tekintettel kitiltották az edzőteremből. A tulajdonos ugyanis ezzel a magatartásával a kérelmezőkkel szemben közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott - írták döntésük indoklásában. Az ítélet is ezt tükrözte, megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, valamint elrendelte a jogsértést megállapító jogerős határozat 90 napra történő nyilvánosságra hozatalát is.

Az eset sajnos nem egyedi, hasonló ügyekről mostanában szinte minden héten hallani. Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, legutoljára két fekete bőrű férfit ért hasonló atrocitás egy fővárosi gyorsétteremben, amikor gyakorlatilag indok nélkül küldték el őket. Magyarázat persze akadt az esetre: "a Blaha Lujza téri étterem elhelyezkedéséből adódóan kiemelten nagy forgalmat bonyolít le minden napszakban, ezért fokozott odafigyelést igényel a zavartalan környezet és folyamatosan elegendő ülőhely biztosítása a fogyasztó vendégek számára" - indokolta a történteket az étterem.

Az atrocitások rendezésére azonban mindig van törvényes megoldás. Lapunk megpróbált utánajárni az EBH-nál, hogy ennek mi a hivatalos menete, illetve hogy milyen további esetekről tudnak. A hatóság hivatalos oldalán a következő olvasható: aki úgy érzi, hogy hátrányosan megkülönböztetik keresetlevelet nyújthat be az illetékes közigazgatási és munkaügyi bírósághoz, vagy az EBH-hoz. Ebben a bejelentő beszámolhat az esetről, megjelölve védett tulajdonságát, amiért őt hátrányban részesítették.

A hatályos jogszabály alapján ilyen tulajdonság lehet - többek között - a panaszos neme, faji hovatartozása, bőrszíne, vagy éppen a nemzetisége. Ezen kívül pontosan meg kell jelölni, hogy a bejelentő kivel szemben kéri az eljárás megindítását. S fontos tudni azt is, hogy ugyan az irat benyújtásának nincs határideje, de a jogsértésről való tudomásszerzést követő egy éven, illetve a jogsértés bekövetkezésétől számított 3 éven túl közigazgatási eljárás már nem indítható.

Szerző

"Czunyiné Bertalan Judit megbukott"

Publikálás dátuma
2015.07.28. 07:11
Fotó:Népszava
Lemondásra és bocsánatkérésre szólítja fel a köznevelésért felelős államtitkárt a Párbeszéd Magyarországért (PM).

Erőss Gábor, a párt oktatáspolitikusa közölte: Czunyiné Bertalan Judit megbukott. "A Fidesz-KDNP szolgákat akar, nem kiművelt emberfőket. Erről szól az egész centralizált közoktatás; meg a tankönyvpiac lenyúlásáról. Nem meglepő, hogy Hoffmann Rózsa utódja, Czunyiné Bertalan Judit a saját, plágium-botrányba keveredett barátnőjét nevezi ki igazgatónak egy budapesti, egy fideszes képviselőt pedig egy tatabányai gimnázium élére" - írta a politikus.

Mint ismert, az államtitkár egyetemi barátnőjét, Manolovitsné Erdőközi Orsolyát nevezte ki a budafoki Budai Nagy Antal gimnázium igazgatójának, a döntéssel az iskola tanárai, diákjai és szülői közössége sem értett egyet, szerintük Manolovitsné teljesen alkalmatlan az intézmény vezetésére. Az új igazgató azóta plágium-botrányba is keveredett, mint kiderült, igazgatói pályázatának egyes részletei egy az egyben megegyeznek egy másik iskolaigazgató korábbi pályázatával. A plagizálásról a gimnázium szülői közössége rántotta le a leplet. Az államtitkár Tatabányán is figyelmen kívül hagyja a tantestület és a diákönkormányzat véleményét, s egy helyi fideszes képviselőt ültetne a Bárdos László Gimnázium élére.

A botrányokkal mit sem törődve Czunyiné az Indexnek adott interjúban arról beszélt, egyetért azzal, hogy az iskolákban túl sok a felesleges tananyag, szerinte az órarendeket összeállítani "bűvészmutatvány", és vannak olyan intézmények, ahol a tanulnivaló kétharmadával sem végeznek tanév végére. Éppen ezért az államtitkár szerint változtatni kellene a két éve elfogadott Nemzeti alaptanterven. Kunhalmi Ágnes szerint azonban Czunyiné így lényegében elismerte, hogy megbukott a Fidesz oktatáspolitikája. Az MSZP budapesti elnöke úgy véli, a kormány vezetői "faarccal nyilatkozgatnak" a közoktatás továbbfejlesztéséről, miközben ötödik éve teszik tönkre a központosítás jegyében a magyar iskolarendszert. "A kormány egy dolgot tehet: befejezi saját ötleteinek erőltetését és bocsánatot kér az okozott károkért a gyerekektől, a szüleiktől és a tanáraiktól" - fogalmazott Kunhalmi.

Szerző
Témák
bukás Czunyiné

Ma búcsúztatják Ferenczi Krisztinát a budapesti Farkasréti Temetőben

Publikálás dátuma
2015.07.28. 07:09
Fotó: Népszava
Szerdán helyezik végső nyughelyére Ferenczi Krisztinát, egykori munkatársunkat a budapesti Farkasréti Temetőben. Búcsúztatása 15 órakor kezdődik a sírkert ravatalozójánál.

 A színésznő, író, - országos hírnevű oknyomozó - újságíró méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után életének 65. évében hunyt el a múlt héten. Az Orbán-bányákról írt sorozatáért az egykori Magyar Hírlap munkatársai 2001-ben az Év újságírójává választották. Később dolgozott a Népszavának, állandó szerzője volt a Népszabadságnak. 2006-ban jelent meg Szüret - Az Orbán-vagyonok nyomában című könyve, majd 2014-ben A Narancsbőr című kötete.

Szerző