Loch Ness szelleme kísérti a Tourt

Alig telt el két nap Chris Froome győzelme óta a Tour de France-on, a brit kerekest máris doppingvádakkal illetik. Egyes szakértők azt találják gyanúsnak, hogy a Pireneusok embert próbáló első szakaszán úgy haladt fel a hegy csúcsai felé, mint egy robot. Hogy a kétségeket szertefoszlassák, nyilvánosságra hozták teljesítményének részletes adatait, de a bírálókat ez sem győzte meg. Froome egyébként a Tour de France befutója után nyilvánosan ígéretet tett arra, hogy a doppingbotrány ezúttal „nem szennyezi be a sárga trikót”.

A bírálók azonban nemcsak őt, hanem a teljes brit kerékpársportot gyanúsnak találják. Különösen azt, hogy miközben a kerékpáros körversenyek királynőjének tartott Tour 108 éve alatt egyetlen szigetországi versenyző sem került még csak a dobogó közelébe sem, az utóbbi négy kiírásból háromszor brit állhatott a pódium legmagasabb fokára: 2012-ben Bradley Wiggins, 2013-ban Froome, majd idén is ő. Wiggins emellett pályaversenyzőként világbajnoki és olimpiai bajnoki címek sorát is szerezte.

A francia sportszaklap, a L’Équipe is gyanúsnak tartja a brit előretörést. Ugyanakkor tény az is, hogy Londonban bőven van pénz a sportágra. Froome csapata, a Sky félelmetes anyagi lehetőségekkel rendelkezik, éves költségvetése 20 millió euró. 30 kocsival, köztük egy mozgó étteremmel állnak a kerekesek rendelkezésére.

A siker kovácsának a walesi Dave Brailsfordot, a Sky menedzserét tartják, akit még 2010-ben megmosolyogtak, amikor azt mondta, hogy a következő öt évben brit nyeri a Tourt. A szókimondó csapatvezető a tamáskodóknak ezt üzente: „Ezek az emberek menjenek inkább Loch Nessbe, s várjanak a szörnyre”…

Szerző

A világ focijának szürke eminenciásai


Az ESPN amerikai sportcsatorna összeállította a világ labdarúgásának legbefolyásosabb személyiségeit tartalmazó listáját. Szubjektív összeállításról van szó, mégis érdekes, hogy a sportvezetők, a foci szürke eminenciásai közé a TOP 10-be bekerült Messi és Ronaldo, ezzel is jelezve, hogy szerepük akár történelmi lehet a sportágban.

1. Michel Platini (UEFA-elnök)

Az UEFA elnökét igazán nem lehet azzal vádolni, hogy semmi köze sem lenne a focihoz, hiszen játékosként három aranylabdát szerzett. 2007-ben választották meg az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének. Ez idő alatt vezették be a pénzügyi fair playt, amely azt a célt szolgálná, hogy a csapatok ne költsenek többet annál, mint amennyi a bevételük.

Emellett 16-ról 24-re emelték az Európa-bajnokságokon induló csapatok számát. Vérbeli reformernek mégsem neveznénk, bírálói szerint nem kedveli az újításokat. Amiatt is bírálták, mert 2010-ben ő is amellett szavazott, hogy Katar rendezhesse a 2022-es labdarúgó vb-t, ráadásul, ezután fia, Laurent zsíros állást kapott a katari QSI cégtől. Platini azonban még befolyásosabbá válhat, jó esélye van arra, hogy megválasszák jövő februárban a FIFA élére, Sepp Blatter utódának. Már a héten bejelentheti: jelölteti magát - közölte a BBC.

2. Jorge Mendes (menedzser)

A listán messze a legsikeresebb játékosügynök a portugál Jorge Mendes, aki a hazájának három nagy klubját (Porto, Sporting, Benfica) érintő átigazolások 68 százalékában vett részt 2001 és 2010 között.

Leghíresebb ügyfelével, Cristiano Ronaldóval átigazolási rekordot (94 millió euró) döntött 2009-ben, de képviseli James Rodríguez, Diego Costa, Pepe, Ángel Di María, Radamel Falcao, Nani és David De Gea érdekeit is. Emellett több edzővel áll kapcsolatban: a Chelsea-tréner José Mourinhónak

és a világbajnok Luiz Felipe Scolarinak is segít az sport üzleti világában eligazodni. Ugyan nem közvetlen kliense Iker Casillas, de gyakorlatilag Mendesnek köszönhető, hogy a királyi gárda ikonja végül a Portónál kötött ki.

3. Richard Scudamore (a Premier League elnöke)

Scudamore, a világ leggazdagabb és legnépszerűbb ligája, a Premier League feje. Az elnök 5,136 milliárd fontos rekordösszegért egyezett meg a Sky-al és a BT-vel a közvetítési jogokról 2016-tól 2019-ig, emellett 70 százalékkal megemelték a 2013 és 2016 közötti, 3 milliárd fontos közvetítési szerződést.

A TV-a források elosztása viszonylag egyenlő a támogatásra jogosult klubok között, Scudamore tudomása szerint pedig nő a klubok népszerűsége. A szurkolók nem osztják ezt a

megközelítését: az 55 éves korosztály például látja az elnök üzleties arcát, aki az ő igényeiket az üzlet mögé helyezi. A jól fizető TV-s szerződések ellenére a jegyárak tovább emelkednek, így a klubok sok támogatót kiszorítanak a stadionokból. Ám a problémával az elnök nem foglalkozik.

4. Karl-Heinz Rummenigge (a Bayern München elnöke)

Az 59 éves sportvezető szinte az egész életét a bajor együttesben töltötte. Mindössze 18 éves volt, amikor a német rekordbajnokhoz szerződött, ahol tíz éven át szolgálta játékosként a bajor együttest. A Bayern Münchent működtető gazdasági társaság élére 2002-ben került.

Az FC Bayern München AG 2001. december 21-én alapították, s közösen döntenek az anyaegyesülettel a klub minden ügyében. A gazdasági társaság részvényeit a Bayern 75,01 százalékban birtokolja, a megmaradt részen az Adidas,

az Allianz és az Audi AG osztozkodik egyenlő, 8,33 százalékos tulajdonjoggal.

5. Lionel Messi (a Barcelona szupersztárja)

A mai modern labdarúgásban a játékosok, nemcsak focisták, hanem igazi szupersztárok. A négyszeres aranylabdás klasszis, Lionel Messit közel 80 millió ember követi a legnépszerűbb közösségi oldalon.

Ami azt jelenti, hogy bármilyen kiírása a világ több mint 1 százalékához jut el, így nem is annyira meglepő, hogy a listán az ötödik helyet foglalja el, olyan személyeket megelőzve, mint Sepp Blatter, a FIFA elnöke, vagy Florentino Perez a Real Madrid első embere. A labdarúgás

másik kimagasló személyiségét, Cristiano Ronaldot is maga mögé utasította. A háromszoros aranylabdás portugál klasszis a kilencedik helyen szerepel.

6. Florentino Pérez (Real Madrid elöke)

Megosztó személyiség a szurkolók körében a Real Madrid elnök, aki nem viseli jól, ha nem azokat a játékosokat játszatja az edző, akiket látni szeretne. Felépített két „galaktikus csapatot”, első ciklusát 2000 és 2006 között töltötte, megszerezte Zinedine Zidane-t, Luís Figót, David Beckhamet és a brazil Ronaldót is.

A második korszakának kezdetén, 2009-ben Cristiano Ronaldo után Kakát és Karim Benzemát csábította a klubhoz. Amennyire nem sajnálja a pénzt a sztárokra,

annyira nem törődik a legendák méltó búcsúztatásával: Raúlnak és Iker Casillasnak esélyt sem adott, hogy nevelő egyesületükben fejezzék be pályafutásukat. Pérez Spanyolország 12. leggazdagabb embere, az építőiparban is járatos, a világhírű Grupo ACS elnöke.

7. Nasszer al-Khelaifi (a PSG elnöke)

Ha a világ labdarúgásáról beszélünk, különösen sok szó esik Katarról. Bár az országban uralkodó körülmények alkalmatlanok labdarúgó világbajnokság megrendezésére, az ország ezt is elérte, meglehetősen kétes körülmények között.

Ebben nagy szerepe volt al-Khelaifinek, az ország volt miniszterének, egykori profi teniszjátékosnak, aki úgy véli, Katar akkor növelheti befolyását a világban, ha fontos sporteseményeket rendez meg, s az ország bevásárolja magát patinás klubokba.Katari kézben van a Paris Saint-

Germain, valamint a számos sportcsatornával rendelkező beIN Sports is. Al-Khelaifi 2011-ben lett a Qatari Sports Investments cég elnöke, amely még ebben az évben megvette a PSG-t. Kimutatások szerint még a Barcelonánál sem fizetnek olyan béreket a labdarúgóknak, mint a francia csapatnál.

8. Sepp Blatter (FIFA-elnök)

Az utóbbi hónapok fényében nem meglepő, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke csak a nyolcadik ezen a listán. A szövetséget megrázó korrupciós botrány hullámai őt is elérték, nem is mert elutazni a női labdarúgó világbajnokság döntőjére attól tartva, hogy őrizetbe veszik a kanadai hatóságok.

Blattert ugyan május végén újraválasztották a FIFA élére, de néhány nappal később bejelentette lemondását. Ettől függetlenül nem szabad leírni a svájci sportdiplomatát.

Február végéig, a FIFA tisztújító kongresszusáig, ha csak valami drámai változás be nem következik, az elnöki székben maradhat, s ez idő alatt felépítheti saját jelöltjét, aki úgy táncolhat, ahogy ő fütyül. A FIFA ügyei még sok meglepetést tartogathatnak.

9. Cristiano Ronaldo (a Real szupesztárja)

Nehéz vitatkozni azzal, hogy a Real Madrid portugál sztárja korunk egyik legfontosabb személye a futballnak. Ő lett márciusban a legnépszerűbb ember a Facebook közösségi oldalon, jelenleg 104 millió követője van. Sportágában a négyszeres aranylabdás támadó a legjobban fizetett játékos évi 79,6 millió dollárral, amiből 52,6 származik a fizetéséből és a bónuszokból.

Tavaly decemberben felavatták egy róla formált, 3,4 méteres szobrot szülővárosában, Funchalban. Saját ruha-, és

cipőkollekciója van, nyitott már egy múzeumot, mely az eddigi pályafutásának állít emléket, készítetett egy közösségi oldalt magának és már készül a róla szóló film is. És akkor még a futballpályán elért eredményeiről nem is volt szó…

10. Gianni Infantino (az UEFA főtitkára)

Az olasz sportvezetőt onnan ismerhetjük, hogy Bajnokok Ligája sorsolásainál ő „bűvészkedik” a golyóbisokkal. Időnként az európai szövetség szóvivői tisztségét is betölti.

Ennél azonban fontosabb szerep is hárul rá. A 45 éves jogász dolgozta ki az UEFA pénzügyi fair play szabályzatát, ő irányítja továbbá az európai stadionokban a rasszizmus elleni küzdelmet. Infantino hozta létre az UEFA monitoring rendszerét, amely a gyanús mérkőzések eredményeit szűri ki. Ez a rendszer az UEFA összes mérkőzését figyeli.

Gyurcsány együttérez Kubatov családjával

Folytatódik a nyilatkozatháború azt követően, hogy a Ferencváros elnökének, Kubatov Gábornak a háza elé vonultak tüntetni az futballszurkolók múlthét vasárnap. 

A felindulást az okozta, hogy az FTC kiesett az Európa-liga selejtezőjéből, miután július 23-án kiejtette a bosnyák Zeljeznicar, valamint a Szarajevóban lejátszott mérkőzésre nem engedték be a magyar drukkereket: ugyan a vendéglátó klub és a helyi rendőrök nem álltak volna az útjukba, az UEFA és az FTC vezetőinek tájékoztatása alapján megtiltották nekik a belépést. Utóbbi hírt a Fradi vezérigazgatója, Orosz Pál cáfolta.

A tiltakozásra – melyen szidalmazták és lemondásra szólították fel Kubatovot – a klub elnökének felesége reagált nyílt levélben, melyben az ultrákat szólította meg. "Nagy tisztelettel arra kérem önöket, hogy ne jöjjenek többet az otthonunkhoz, ahol a gyermekeinket, többek között a 12 éves kislányunkat is neveljük. Kérem, értsék meg, miközben ordítva a férjemet szidták, közben bennem és a kislányomban keltettek félelmet. Mi köze egy kislánynak vagy nekem az önök vélt sérelmeihez" – állt a közleményben, melyre azóta már válaszoltak a tüntetők a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül Facebook-oldalon egy bejegyzés keretein belül.

"Az ön férje eddig mindig azt mondta, hogy ne a stadionhoz szervezzünk tüntetést, hanem oda menjünk, ahol problémánk van. Legyen az egy MLSZ elnök háza vagy épp egy klubelnöké. Az ön férje azt is mondta, őt szidjuk nyugodtan amíg bírjuk, mert őt az nem érdekli" – kezdődött a válasz, majd a folytatásban kitértek a nemzetközi kupamérkőzést érintő kellemetlenségekre, illetve arról írtak, hogy néhányan személyes zaklatásnak vannak kitéve.

Ettől a párbeszédtől függetlenül, véleményt formált az ügyben az egykori magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc is, aki együttérzését fejezte ki a családnak. "Nincs ez rendben. Nincs akkor sem, ha vagy fél tucatszor tüntettek a mi házunk előtt is azt kiabálva, hogy gyilkos, gyilkos. És mi tagadás, az én gyerekeim is ott álltak és hallgatták mindezt az ablakok mögött" – fogalmazott a politikus, akinek hasonló incidensben volt már korábban része.

Az FTC elnöki posztját 2011 óta tölti be Kubatov, akinek már többször meggyűlt a baja a szurkolókkal: korábban az új stadion névválasztása, a szurkolói kártyák bevezetése és megtartása, valamint a vénaszkennerek használata szerzett neki rosszakarókat.

Szerző