Váratlan fuvardíjak az ukrán határon

Publikálás dátuma
2015.07.29 07:24
Illusztráció. Fotó: Népszava
Gépjárműadót kell fizetniük az ukrán kamionosoknak a magyar határon. A magyar fél az idei második félévi adómentes engedélyek számát drasztikusan csökkentette. Ezért az univerzális és az úgynevezett harmadik országos engedélyekért ezentúl fizetniük kell az ukránoknak. Erről egy korábbi magyar-ukrán közúti fuvarozási vegyes bizottsági ülésen döntöttek. Információink szerint más országbéli fuvarozóknál is gondok vannak az engedélyek felhasználásánál.

A megvont támogatás híre nem jutott el Ukrajnában minden fuvarozóhoz, a lapunknál jelentkező egyik kamionos szerint sokan meglepődnek a határra érve, hogy fizetniük kell és nem is keveset. A Magyarországra jövő fuvar esetén 12 tonna alatti szerelvényre oda és visszaútra 10000-10000 forintot, 12 tonna fölött 30000-30000 forintnyi illetékbélyeget kötelesek a szállítók vásárolni, míg tranzit fuvarnál (beleértve a harmadik országos engedély ilyen felhasználását is) 12 tonna alatt 30000-30000, e fölött pedig 60000-60000 forintot kell leszurkolni.

Az egyszeri fizetéssel a járművek 96 órát tartózkodhatnak Magyarországon, ezután minden megkezdett 48 óráért újra fizetniük kell. Amennyiben ezt az időtartamot túllépték, és nem fizették meg a gépjárműadót, az adóhiányt és az adóbírságot (mely az adóhiány ötszöröse) minden túllépett 48 óráért meg kell fizetniük.

Az ukrán kamionosok eddig több adómentes engedélyt használtak el, mint a magyarok– nyilatkozta a Népszavának Bende Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) személyszállítási és árufuvarozási tanácstitkára. Az ukrán és magyar fuvarozók költségei közötti jelentős különbség kiegyenlítése érdekében hozta ezt a döntést a Fuvarozási Vegyes Bizottság. Az MKFE már márciusban kérte a kormánytól, hogy az idei és a jövő évi magyar-ukrán fuvarengedélyek számát a jelenlegi felében határozza meg, és ha lennének további, viszonosságon felüli igények, azokat csak adóköteles kontingenssel lehessen kielégíteni.

A családok harmadánál vészhelyzetet okozna egy váratlan kiadás

Publikálás dátuma
2019.03.23 11:40

Fotó: Shutterstock
És ha sikerül is áthidalni a pénzhiányt, akkor is adósságcsapdába ragadhatnak a famíliák.
Bármikor előfordulhat, hogy elromlik a mosógép vagy tönkremegy a tévé, netán egy betegség miatt kell újratervezni a mindennapokat – sokat elmond a valós jövedelmi helyzetről, hogy képesek-e fedezni a magyar családok az ezekhez hasonló, nagyobb összegű váratlan kiadásokat, írja a 24.hu Közel egy évvel ezelőtt arra jutottak a kutatók, hogy a háztartások szintjén a váratlan kiadások fedezetére nagyságrendileg átlagosan 300 ezer forintra lenne szükség, azaz ekkora összegnek kellene rendelkezésre állnia ahhoz, hogy ne rendítse meg egy ilyen eset a családi költségvetést. És bár a famíliák kétharmada takarékosnak vallja magát - erre jutott a Pulzus - a családok 33 százaléka az említett 300 ezer forintos összegnek egyetlen forintját sem tudná megtakarításaiból fedezni.  (És 30 százalék csak részben tudná ezt a summát előteremteni.) Ráadásul a Pulzus  kérdései nem tekinthetőek teoretikusnak, ugyanis a válaszadók egyharmada szembesült az utóbbi évben 300 ezer forint körüli váratlan kiadással. És emiatt a válaszadók 26 százaléka verte magát tartozásba - meglehetősen nagy összegűbe. Hetven százalékuk jelenleg is 100 ezer forintnál súlyosabb összeggel tartozik egy korábbi váratlan kiadása miatt, 30 százalékuk 300 ezer forintnál is nagyobb adósságba keveredett.

Kedden kitör tejháború - tüntetnek a Penny Market akciója miatt

Publikálás dátuma
2019.03.23 09:47

Fotó: Shutterstock
Szlovákiában drágább az a tej, mint amennyiért itt árusítja a Penny.
Kedden a Penny Market alsónémedi központja előtt tüntetnek a tejtermelők az áruházban árult, szlovákiai olcsó tej miatt, írja a hvg.hu. (Emlékeztetőül: csütörtökön hirdette meg a Penny Market az akciós tejet, egy hétig a 149 forint helyett 135 forintért kapható a másfél százalékos UHT tej.) „Miért nem a magyar tejjel akciózik?” – magyarázta a felindulás okait a László Róbert, a tejtermelők demonstrációs bizottságának az elnöke, aki egyébként egy makói tejtermelő gazdaság vezetője. A terméktanács demostrációs bizottságának elnöke szerint van bőven magyar tej a piacon.  (A Penniy Market közleményében az állt, hogy nem volt itthon elegendő tej.) "Egyelőre az időpontot tűztük ki a demonstrációra, az engedélyeket megkértük a rendőrségtől, hétfőn döntenek majd, hogy tüntethetünk-e." - mondta László Róbert, a Tej Terméktanács demonstrációs bizottságának elnöke. "Azt szeretnénk elérni, hogy a Penny fújja le az akciót".   Az üzletlánc ráadásul tagja a Tej Terméktanácsnak, hetekig egyeztettek a terméktanács termelői, feldolgozói, és a kereskedők a közös stratégiáról, most úgy tűnik, hogy a Penny kifarolt a megállapodásból. Mindezt úgy, hogy László szerint ezzel az akciót nulla haszonkulccsal bonyolíthatja le a kereskedő, hiszen Szlovákiában a nyerstej ára magasabb, mint itthon. Másfelől a tejtermelők képviselője megnézte a szolvák üzletekben árult, hasonló másfél százalékos UHT tej árát, kiderült, hogy ott drágább, mint a most akciós áron, magyar polcokra tett tej.