Előfizetés

Az Iszlám Államot dicsőítették a Radnóti gimnázium honlapján

Publikálás dátuma
2015.07.29. 10:17
Forrás: Facebook/Radnóti gimnázium
A kormány az igazi terrorista, a háború most kezdődik, és amikor Amerika, Irán és a cionisták muszlimokat gyilkolnak, senki nem hallja, hogy ugatna a média – a cink.hu fedezte fel, hogy egy ideig ez volt olvasható az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium honlapján.

 A meghekkelt oldalra felkerült egy videó is, amelyen egy rap-számot ad elő egy muszlim férfi a világ szenvedéséről.

A gimnázium honlapját a cink.hu szerint a  Phenomene Dz törte fel, megjelenítve az Iszlám Állam zászlóját is, illetve egy feliratot, miszerint "Szeretem az Iszlám Államot". A hekker a saját Facebook- és Twitter-profilját is a Radnóti honlapjára linkelte, ami azonban értékelhető információkat nem tartalmaz a felhasználó személyét illetően. Az sem derül ki, hogy az illető a terrorszervezet tagja, vagy "csak" szimpatizál velük.

Felfedezték a MERS vírus ellenanyagát

Publikálás dátuma
2015.07.29. 07:16
Fotó: Thinkstock
A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) vírusának természetes emberi ellenanyagát találta meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport, amely szerint a felfedezés segíthet a gyakran halált okozó betegség védőoltásának és gyógyszerének kifejlesztésében is.

Az első MERS-megbetegedés Szaúd-Arábiában történt 2012-ben. A koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz. A kór ellen egyelőre nincs védőoltás vagy bevált gyógymód. A betegség eddig több mint 500 emberrel végzett 26 országban. A vírus nem könnyen terjed emberről emberre, ezért a fertőzések többségének forrása nem egyértelmű.

A szakemberek olyan semlegesítő antitestre bukkantak, amely nemcsak felismeri az adott vírust, hanem meg is akadályozza, hogy a gazdatest sejtjeit megfertőzze, így végül kitisztítja az infekciót az emberi vagy állati szervezetből. Antitestet a kockázati csoportba sorolt embereknél védőoltásként, míg a már megfertőződtek esetében gyógyszerként lehetne használni.

Újabb remény - Biztató kutatási eredmény a rák elleni harcban

Publikálás dátuma
2015.07.28. 12:08
Illusztráció/Thinkstock
A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. újabb jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való törzskönyvezése felé - tudatja közleményében a cég . A Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetése segítségével, valamint 16,644 millió forintos uniós támogatással megvalósított egy világviszonylatban is egyedülálló gyógyszeripari beruházást, melynek teljes értéke meghaladja a 250 millió forintot. A gyártóhelyet az illetékes magyar szakhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szakemberei idén tavasszal auditálták, a gyártási engedélyt – és ezzel a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést – a napokban adták meg.

A dokumentum szerint a DDW-t mint hatóanyagot ezzel egyidőben szintén regisztrálták az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rendszerében.  Az engedély birtokában pedig megnyílt a lehetőség arra, hogy elindulhasson a cégcsoport további kutatási tevékenységéhez és a tervezett humán klinikai vizsgálat lefolytatásához szükséges vizsgálati készítmények előállítása a nemzetközi gyógyszergyártási előírásoknak ) megfelelően. Ezzel a HYD jelentős lépést tett egy új, nagy hatékonyságú és mellékhatás-mentes daganatellenes humán gyógyszer törzskönyvezése felé. 

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta folytat a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és gyógyszerfejlesztést, világelsőként kezdte vizsgálni a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét. A napjainkra nemzetközi méretűvé szélesedett kutatások szakmai vezetője dr. Somlyai Gábor biológus, aki 25 éve foglalkozik ezzel a területtel. A kutatások eredményei – melyeket külföldi tudósok is visszaigazoltak – tudományosan igazolták a deutériummegvonás daganatellenes hatását. Miközben állatgyógyászati területen már 16 éve alkalmazzák a készítményt daganatos kisállatok kezelésére, a humán alkalmazás területén eddig nem sikerült lefolytatni – nemzetközi szakmai elvárásoknak megfelelően – a bizonyító erejű klinikai vizsgálatot.  Ennek egyik akadálya a megfelelő gyártási háttér hiánya volt. Most azonban a cég  tőkebefektetés segítségével, valamint európai uniós támogatással, hazánkban és a világon is egyedülálló gyógyszeripari beruházást valósított meg - írja a közlemény. 

Somlyai Gábor, a HYD Kft. vezető kutatója szerint a Fázis II klinikai vizsgálat lefolytatásával, amely az állatgyógyászati törzskönyvezés után a humán klinikai alkalmazásban is visszaigazolhatja a deutériummegvonás daganatellenes hatását, jelentős lépést tehetnek egy új, nagy hatékonyságú és mellékhatás-mentes daganatellenes humán gyógyszer 2-3 éven belüli törzskönyvezése felé.