Személycserék a BRFK-n

Publikálás dátuma
2015.07.31. 19:17
Fotó: Népszava
A Budapesti Rendőr-főkapitányságot érintő személyi változásról számolt be a rendőrség a honlapján.

Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere 2015. augusztus 1-jei hatállyal feladatellátásra a Nemzeti Védelmi Szolgálat állományába vezényelte Derzsy Péter r. ezredest a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettesét.

Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány 2015. augusztus 1-jei hatállyal korábbi beosztásából felmentette és megbízta a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettesi feladatainak ellátásával dr. Terdik Tamás r. alezredest, a BRFK IV. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőjét.

Szerző

Vadveszélyre figyelmeztet a kamara!

Publikálás dátuma
2015.07.31. 19:10
Fotó: Thinkstock
Az őzek párzási időszaka miatt országszerte fokozott figyelmet kér az utakon az autósoktól az Országos Magyar Vadászkamara - hívta fel a figyelmet a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára.

Baracskai Lajos egy Veszprémhez közeli útszakaszon nyilatkozott, ugyanis - mint elhangzott - a megyében a közelmúltban több vadbaleset is történt. A szakember kiemelte azt is, hogy a Balaton környékén a turistaszezonban nagyobb a forgalom, ilyenkor ezért is gyakoribbak a vadbalesetek.

Elmondta: augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, ilyenkor viselkedésük megváltozik, az állatokat a hormonok, ösztönök vezetik. Emellett mivel az őzek mozgása más állatokat is megzavarhat, ez is növeli a balesetveszélyt - jelezte Baracskai Lajos.

Szerző
Témák
vadbalesetek

Pintér: 19 ezer menekült kerülhet vissza Magyarországra

Publikálás dátuma
2015.07.31. 18:46
Elfogott határsértők Mórahalom határában 2015. július 29-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Összesen 19 ezer 284 érdemi megkeresés érkezett Magyarországra július közepéig az úgynevezett dublini eljárásban átadni tervezett menekültek ügyében - derül ki a belügyminiszter írásbeli válaszából.

Pintér Sándort az Együtt politikusa, Szelényi Zsuzsanna független képviselő kérdezte arról, hogy hány ember visszafogadására kell számítani a dublini rendelet alapján.

A tárcavezető kifejtette, hogy idén január 1. és július 17. között a legtöbb megkeresés Németországból (7605), Ausztriából (5491), Franciaországból (2679), Svédországból (1036) és Csehországból (572) érkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz. A dublini eljárásban átadott, illetve visszavett emberek száma azonos lehet a megkeresések számával, azaz több mint 19 ezerrel - jelezte.

Június végéig egyébként 66 ezer 788-an nyújtottak be Magyarországon menedékjog iránti kérelmet ebben az évben. Az eljárások közül 43 ezer 730-at megszüntettek, ebből 42 ezer 689-et azért, mert a kérelmező a döntést meg nem várva ismeretlen helyre távozott.

A belügyminiszter közlése szerint az adatokból az következik, hogy a továbbállt kérelmezők Magyarország elhagyását követően más uniós tagállamban nyújtottak be menedékjog iránti kérelmet, így fennáll Magyarország felelőssége a dublini rendelet értelmében.

Pintér Sándor azt is jelezte, hogy július 16-ig az Európai Unió tagállamaiból 780 menekültet utaztattak Magyarországra, közülük 766-ot azért, mert korábban itt indult a menekültügyi eljárásuk. A 766 ember közül 685 nem várta meg, hogy ügyében érdemi döntés szülessen, ők röviddel a menedékjogi kérelem benyújtása után elhagyták Magyarországot.

Szerző