A gyilkos vírus: 70 ezer fertőzött lehet Magyarországon

Publikálás dátuma
2015.08.02. 13:16
Illusztráció: Thinkstock
Mintegy 70 ezerre tehető Magyarországon a hepatitis C-fertőzöttek száma, közülük 40 ezren lehetnek azok, akik már kezelést igényelnének, de csak 20 ezret kezelnek - mondta a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének elnöke.

Werling Klára elmondta: nagyon sokan nem tudnak arról, hogy fertőzöttek: amikor megkapják, a betegség nem okoz tünetet, tíz év múlva átmegy krónikus májgyulladásba, amelynek minimálisak a tünetei (gyengeség, fáradékonyság), harminc év múlva viszont májzsugort és májrákot okozhat.

Nagyon fontos időben felismerni a betegséget - tette hozzá - az úgynevezett rizikócsoportoknál, tehát azoknál az embereknél, akik 1992 előtt vért, vérkészítményt kaptak, a droghasználók, az egészségügyi dolgozók, a tetoválók, testékszert viselők, azok, akiknek volt hepatitises hozzátartozójuk, valamint akiknek magas a májenzim-értékük, érdemes megnézni a vírusfertőzöttséget.

A hepatitis-világnapot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére tartják minden évben július 28-án, annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője. Az a cél, hogy felhívják a figyelmet a krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére, mivel a betegség évente körülbelül 1,4 millió ember halálát okozza. A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B vagy C fertőzésben.

Szerző

Korai felismeréssel a Bechterew-betegség ellen

Publikálás dátuma
2015.07.23. 20:51
Illusztráció/Thinkstock
A gerinc-ízületi gyulladás korai felismerése és korszerű kezelése gyökeresen megváltoztatja a Bechterew betegség lefolyását, megelőzheti a mozgáskorlátozottság kialakulását. Figyelni kell a derékfájás gyulladásos formájára! 

A Bechterew-betegség az idült ízületi gyulladás, második leggyakoribb csoportjába, a gerinc-ízületi gyulladások csoportjába tartozik. Orvosi neve: spondylitis ankylopoetica, rövidítve SPA vagy Bechterew-kór: azaz a csigolyákat elmerevítő gyulladás, amely a legutóbbi évekig életfogytig tartó és gondozást igénylő, nem feltartóztatható kórfolyamatként élt az orvosi tudatban.

Ez a kép az utóbbi évtizedekben gyökeresen megváltozott. Már a múlt évezred végén felfigyeltek a nagyon erős örökletes hajlamra. A HLA-B27 elnevezésű szöveti antigén a betegek túlnyomó többségében megtalálható és örökölhető. Ez önmagában azonban nem alkalmas a betegség bizonyítására, mert a népesség egytizede is hordozza a B27 antigént, mégis csak további egy százalékuk lesz Bechterew beteg. Hazánkban mintegy tízezer beteg érintett, túlnyomó többségük férfi.

Az örökletes hajlam mellett jelentős arányban külső tényezők is szerepet játszanak a gyulladás megindításában és fenntartásában. A legtöbb bizonyíték baktériumfertőzések kiváltó szereplét támasztja alá. A B27 antigén a szervezet saját-idegen felismerő rendszerének része. A kutatások/vizsgálatok azt mutatják, hogy a bélrendszerben és a húgyutakban megtelepedő bizonyos baktériumok egyes esetekben a saját kötőszövet elleni gyulladást váltanak ki. Központi szereplőjük a tumor-nekrózis faktor (TNF) nevű gyulladáskeltő, az immunrendszert aktiváló fehérje. Ez a felismerés adta a gerinc-ízületi gyulladás elleni leghatásosabb fegyvert az orvosok kezébe: a TNF hatásait gátló ellenanyagokat.

Mára tisztázódott, hogy a gerinc-ízületi gyulladások jóval az elcsontosodás előtt megindulnak, így a gyulladás minél korábban megkezdett, minél erőteljesebb csökkentése kivédheti a Bechterew-betegség legsúlyosabb következményét: az elmerevedést.

A betegség korai felismerését a gyulladásos gerincfájás jellemzőinek tudatos keresése is segíti. Ezek:
- a gerincfájdalom legtöbbször 40-45 éves kor előtt jelentkezik
- fokozatosan kezdődik, de gyakran szünetel a fájdalom (panaszmentes időszak), amely mozgásra javul.
- nyugalomban, főleg éjszaka jelentkezik

A Bechterew-betegségnek a fentiekben leírt, riasztó kimenetele arra késztette a betegség érintettjeit, hogy társaikkal együtt küzdjenek a betegség társadalmi elismertetéséért, a mindenkori terápiás lehetőségek kivívásáért. A hazai betegeket összefogó Bechterew Egyesület várja a betegek és támogatók jelentkezését (www.bechterewes.hu).

Az Egyesület online önszűrő kérdőívvel segíti a panaszokkal élőket, ily módon a betegek maguk is meggyorsíthatják betegségük felismerését, ha már az első tünetek jelentkezésekor tisztában vannak azok lehetséges eredetével. Ilyenek lehetnek a veszélyeztetettségre, gyulladásos gerincbetegségre utaló szűrőkérdések, érzékelt-látható tünetek illetve a funkcióbeszűkülés jelei. A kérdőív itt érhető el.

A betegek ön-értékelését ma már ingyenes mobiltelefonos applikáció is segíti. A SAPKA (Spondyloarthritis Patient Application) elnevezésű alkalmazással (amely a Google Play áruházból illetve az App Store-ból ingyenesen letölthető Android operációs rendszerű (2.3-as vagy magasabb verziójú) és iOS operációs rendszerű eszközökre) a betegség okozta tüneteket, panaszokat és a gyógyszeres kezeléssel való együttműködését rögzíthetik a felhasználók napról napra. A program a bevitt adatokat a kezelőorvos számára összesített formában – grafikonok és diagramok segítségével - is láthatóvá teszi. Ezáltal a kezelőorvos azonnal áttekintő képet kap a beteg állapotáról és betegségének aktivitásáról, így hatékonyabban tudja a terápiát módosítani, amennyiben az szükséges.

Szerző

A naptej is okozhat rákot

Publikálás dátuma
2015.07.21. 07:17
Kerüljük a mesterséges összetevőket, használjunk természetes alapanyagú naptejet FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Naptejekből ma már széles a választék, nem árt viszont vásárlás előtt elolvasni az azokban található anyagok listáját. A legtöbb napvédő szer adaléka ugyanis az úgynevezett titán-dioxid nevű anyag, amely nagy mennyiségben a bőrre jutva ártalmas is lehet. De hiába a veszély, hazánkban annak használatát még nem tiltották be, igaz, létrehozásáról és megsemmisítéséről külön törvény rendelkezik.

Mindenki tapasztalhatta már, milyen érzés amikor egy túlzásba vitt napozás után bőre szinte rákvörösre égett. Az ezzel járó fájdalom elkerüléséért így sokan magas védőfaktorú naptej után nyúlnak. Úgy gondolják, ezzel megvédik bőrüket a káros sugárzástól, és az esetlegesen kialakuló bőrráktól. Arra azonban általában senki nem gondol, hogy nem csak a napsugarak lehetnek veszélyesek, az napvédő szerek összetétele sem nyújt teljes biztonságot.

Ilyen összetevő lehet a titán-dioxid, amely nagy mennyiségben komoly veszélynek teszi ki az emberi szervezetet. A vegyület falfestékek fontos összetevője, de megtalálható bébiételekben és színező hatása miatt számos élelmiszerben is előfordul - tájékoztatta lapunkat dr. Kohán József bőrgyógyász. A vegyület szinte korlátok nélkül juthat az emberi szervezetbe - tette hozzá. A szakember kiemelte, a bőrgyógyászok számára ma már egyáltalán nem ismeretlen a vegyület, annak emberi szervezetre gyakorolt hatásait már a nyolcvanas évektől kutatják.

Az anyag az Egyesült Államokban már tiltólistára került, mivel rákot okozhat. Ez itthon még nem történt meg. Kohán elmondása szerint ugyan már többször is megkereste az illetékes állami hatóságokat a titán-dioxid lehetséges veszélyei miatt, kérvényét azonban minden alkalommal elutasították. A hivatalos indoklás szerint azért, mivel a vegyület az uniós tiltólistán sem szerepel, ezzel pedig hazánkban sem kell beszüntetni annak használatát. Ugyanakkor a vegyület gyártásáról és megsemmisítéséről külön jogszabály rendelkezik.

A bőrgyógyász észrevételeit mindenesetre a hatóságok nem hagyták szó nélkül. Egy felhasználók biztonságával foglalkozó „független szakértő testület 2013-2014-ben széles körűen tanulmányozta a nano-titán-dioxid felhasználhatóságát és biztonságosságát napozó készítményekben, és egyértelműen megállapította, hogy a 25 százalék nano-titán-dioxidot tartalmazó napozókészítmények rendeltetésszerű, azaz bőrön történő használata nem jelent egészségügyi kockázatot a felhasználó számára” – írták. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet a tanulmány véleményével egyetértett.

Lapunk megpróbált utána járni az OÉTI-nél, hogy pontosan hogyan jött ki ez a mennyiség, azaz miért 25 százalék az a határ, aminél az anyag még nem veszélyes. Sajnos választ egyelőre még nem kaptunk. Ennek ellenére azonban kijelenthető, hogy a titán-dioxid nem éppen a legmegbízhatóbb összetevője a napvédő szereknek. De akkor mégis mire kell figyelniük a napozóknak amikor naptejet vásárolnak?

- Gyakran hívom fel betegeim figyelmét, hogy a napvédő szerek beszerzésénél mindenképpen figyeljenek erre a vegyületre - jelentette ki Kohán. Hozzátette, a titán-dioxidot egyébként nem nehéz észrevenni, hiszen az anyagtól a krém nehezen kenhető a bőrfelületen. A napsugárzás elleni védekezésben pedig hasonló hatékonysággal bírhatnak a természetes anyagok is, úgy mint a kakaóvaj, vagy a sheavaj. Igaz, ezek általában csak 6-8 faktorosak, manapság azonban egyre inkább úgy tűnik, nem feltétlenül a magas védőfaktor szám a mérvadó.