Magyar Közlöny;Nemzeti Vágta;

Már a Fidesz is szereti a Nemzeti Vágtát

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében 150 millió forintos egyszeri támogatást ítélt meg a kormány az idei Nemzeti Vágtának. Az összeget a rendkívüli kormányzati intézkedésekre kijelölt tartalékból különítik el, és ha a szervezők nem költik el mind a 150 millió forintot, a megmaradt pénzt vissza kell adniuk. 

A kormánynak látványosan egyre fontosabb a Vágta, hiszen 2013-ban még "csak" 45 millió forintot szántak rá, egy évvel később pedig 60-at.

A Nemzeti Vágtát szeptember 18. és 20. között rendezik meg a Hősök terén. A résztvevők az idén 18 előfutamból kerülnek ki, ezek közül 15-öt Magyarországon, hármat pedig a határon túli magyar régiókban rendeznek meg.

A 150 milliós támogatás annak függvényében érdekes leginkább, hogy a valaha többek között Geszti Péter által gründolt rendezvényt annak idején, a jobboldalon nem mindenki fogadta kitörő örömmel.

Ahhoz, hogy a megfelelő mértékű kapcsolati tőke a 2010-es kormányváltás után is a Nemzeti Vágta rendelkezésére álljon, talán volt némi köze a rendezvény 2011-es tulajdonosváltásának is. A versenyhez fűződő jogok a Geszti Péter-féle Vágta G. T. Kft.-től ugyanis átkerültek a Lovas Show Kft.-hez. Utóbbi résztulajdonosa Lázár Zoltán, aki bátyjához, Lázár Vilmoshoz hasonlóan a rendezvénynek is társelnöke. Mindkét testvér világbajnok fogathajtó, Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség elnöke is.

Az élemiszer-kereskedelmi franchise-cég CBA-ban társtulajdonos Lázár testvéreket nehezen lehetne azzal vádolni, hogy a jelenlegi kormánypártokkal nincsenek jó viszonyba. A Nemzeti Vágta márkájának eladása nem történt minden furcsaság nélkül: Geszti az eladást követően azt mondta, azért kellett váltani, mert Magyarországon az számít, ki ő, és nem az, hogyan csinál valamit.