Előfizetés

A Fidesz nem "táborokban gondolkodik" menekültügyben

Publikálás dátuma
2015.08.04. 13:58
Ez a menekülteknek szóló üdvözlő matrica Németországban, Drezdában látható a tábor kapujánál Fotó: Adam Berry/ Getty Images Híre
A Fidesz nem menekülttáborokban gondolkodik, hanem az illegális bevándorlás problémájának megoldásában - ezt Tuzson Bence, a kormánypárti frakció szóvivője közölte, aki szerint ennek ellenére most szükség van ideiglenes befogadóállomások létrehozására, ám ezeket később be kell zárni. A sajtótájékoztatón nagy meglepetésre előkerült - persze csak a szavak, jelzők, miegymás szintjén - Gyurcsány Ferenc is.  

A politikus a számokkal riogatva hangsúlyozta: a bevándorlási hullám nő, az illegális határátlépők száma néhány napja átlépte a százezret, a friss adatok szerint az idén - az elmúlt éjfélig - 106 309-en érkeztek törvénytelenül Magyarországra, közülük 105 587-en Szerbia felől. Jelezte, alig több mint egy hónap alatt 40 ezren érkeztek illegálisan az országba, csaknem annyian, mint 2014-ben összesen.

A baranyai Martonfára és a Zala megyei Sormásra tervezett ideiglenes befogadóállomásokkal kapcsolatban Tuzson Bence úgy fogalmazott: nincs az országban olyan hely, ahol ideális lenne ezek kialakítása, ám most szükség van ilyen állomások létrehozására, de csak ideiglenes jelleggel, így amint csökken a bevándorlási hullám, ezeket be is kell zárni. Hozzátette, jelenleg is zajlanak az egyeztetések az érintett polgármesterekkel.

Fogvatartottak készítik a tartóelemeket Dunaújvárosban
A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai készítik a határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár tartószerkezeteit, a munkavégzés fázisait sajtótájékoztatón mutatták be kedden, a DAK Acélszerkezeti Kft.-nek a Dunaújvárosi Vasmű területén lévő horganyzóüzemében. Balázs Péter dandártábornok, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta, hogy jelenleg az üzemben két műszakban 44 fogvatartott dolgozik, készíti a határzár tartóelemeit. Hozzátette, a mostani létszám emelésére is van lehetőség, akár több műszakban, több fogvatartott bevonásával.

A baloldallal ellentétben a Fidesz nem táborokban, táborok fejlesztésében gondolkodik - jelezte a kormánypárti politikus jólértesültségét a baloldal legbensőségesebb gondolatait is illetően - hanem a probléma megoldásában, a magyarok megvédésében.  A frakciószóvivő szerint a magyar baloldal a mai napig nem ismerte fel az illegális bevándorlással szembeni hatékonyabb fellépés szükségességét, sőt Gyurcsány Ferenc DK-elnök még levelet is írt az ügyben az Európai Bizottságnak. Tuzson Bence azt mondta, a volt miniszterelnöknek választ kell adnia arra, hogy ezt miért tette, miért próbálja kiszolgáltatni Magyarországot.

A falak megosztják Európát
Az újabb falak csak még jobban megosztják Európát - közölte az olasz kormány európai uniós ügyekért felelős államtitkára, kritizálva a többi EU-tagállam migrációs politikáját is. Sandro Gozi a magyar-szerb határszakaszon épülő kerítéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Azt hiszem, hogy aki Budapesten kormányoz, ellentétes irányba halad az olasz kormány által vallott értékekkel. Újabb falak emelése csak megosztottabb Európához vezet, amelyben a demagógiával üzérkedők kerekednek felül. Európának arra van szüksége, hogy visszataláljon egyik alapvető értékéhez, a szolidaritáshoz. A migráció transznacionális jelenség, amelyre szerinte csakis közös európai megoldás adható. "Azzal hitegetni, hogy máról holnapra meg lehet oldani (a problémát), az emberek becsapását jelenti" - mondta.

A magyar-szerb határon épülő kerítés költségeit firtató kérdésre a szóvivő kifejtette: a migráció kezelésére a múlt héten elkülönített további 22,2 milliárd forintból a kerítésépítés mellett például a rendőrség felszerelésének bővítésére és gyermekvédelmi ellátásra is fordítanak pénzt. A határzár építésének közvetlen költsége 3 milliárd 65 millió forint - mondta. Megerősítette: álláspontjuk szerint a műszaki határzár az egyetlen jó megoldás a probléma kezelésre. Arra a felvetésre, hogy a magyar-szerb-román hármas határnál egyszerű lehet a kerítés kikerülése, a politikus úgy reagált: ha az illegális bevándorlás problémája máshol is jelentkezik, ott is meg fogják oldani.

A szíriai menekültek képzettsége igen magas
Ausztriában  kurzusokkal segítik a menekültek munkaerő-piaci elhelyezkedését. Az osztrák munkaügyi szolgálat öt héten át tartó kísérleti projektbe kezd. Ez idő alatt csaknem ezer menekült vehet részt tanfolyamon, amelyen a már megszerzett szakmai képzettségét igyekeznek felmérni és az osztrák munkaerőpiacon tapasztalható elvárásokhoz igazítani. A kurzus arab, farszi, orosz és francia nyelven végezhető, és lehetőség nyílik személyes konzultációra is.A tanfolyam kiegészül anyanyelven indított részképzéssel is, amelyen például alapvető számítógépes ismereteket lehet majd elsajátítani. Az Ausztriában menedékjogot szerzők közül 12 109 a munkakereső, közülük a legtöbben Szíriából és Afganisztánból érkeztek, a szíriai menekültek képzettsége igen magas. Az osztrák közszolgálati televízió beszámolója szerint az alsó-ausztriai Semmeringen 12 afgán és szíriai fiatalt helyeztek el egy terápiás központban, hogy segítsék őket az átélt traumák feldolgozásában. 

Fotó: Adam Berry/ Getty Images Hírek

Fotó: Adam Berry/ Getty Images Hírek

Tippeljen: hol épül meg a világ leghosszabb fedett sípályája?

Publikálás dátuma
2015.08.04. 13:49
Illusztráció/Thinkstock
A világ leghosszabb, 1,2 kilométeres fedett sípályáját építik fel Dubajban egy nagyszabású turizmusfejlesztési program keretében - írja a Gulf News internetes kiadása.

A Meydan One elnevezésű projekt részeként a világrekorder sípálya mellett többek között új bevásárlóközpont, egy 60 ezer fő befogadására alkalmas köztér, valamint egy 711 méter magas, ötcsillagos szállodának is helyet adó felhőkarcoló épülne fel, utóbbi a világ legmagasabb lakótornya lehet majd.

Emellett a tervek része egy 4 kilométer hosszú csatorna, egy 100 férőhelyes jachtkikötő, egy 25 ezer négyzetméteres fedett sportlétesítmény, 5,3 kilométernyi kerékpárút és futópálya, egy 9 kilométer hosszú sétány, valamint a világ legnagyobb, 420 méter hosszúságú táncoló szökőkútja.

A dubaji uralkodó, Mohammed bin Rasíd al-Maktúm sajtóirodája által bejelentett fejlesztés összesen 3,67 millió négyzetkilométert érintene, a tervek szerint a beruházás első szakasza még a 2020-as dubaji világkiállítás előtt befejeződne. Az új létesítmények a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burdzs Kalifa és a Mejdan lóversenypálya között valósulhatnak meg.

A világ jelenlegi leghosszabb, 640 méteres fedett sípályája a németországi Bottropban található. Dubajban 2005-ben nyílt meg az első ilyen létesítmény egy bevásárlóközpontban.

A közel-keleti emirátus 2020-ig szeretné a duplájára, évi 20 millióra emelni az országba érkező turisták számát.

Olaszország is izzad - Újabb hőhullámtól szenvednek

Publikálás dátuma
2015.08.04. 13:37
Velence/Thinkstock
Az olaszországi Velence polgári védelme arra figyelmeztette a lakosokat és turistákat, hogy kedden és szerdán újabb rendkívüli hőhullám várható a városban és térségében. További tíz olasz városban is elrendelték a legmagasabb fokozatú hőségriadót.

Negyven fok körüli hőmérsékletet várnak kedden például Perugiában, Rómában, a dél-olaszországi Latina, Bari, Campobasso, Reggio Calabria városában, a szicíliai Palermóban, a szardíniai Cagliariban. A legmagasabb, harmadik szintű hőségriadó lép életbe kedden és szerdán az alpesi Bolzanóban és a közép-olaszországi Viterbóban is. 

A legmelegebb, akár negyven fok feletti hőmérséklet az előrejelzések szerint Cagliariban lesz. A levegő rendkívül magas páratartalma miatt hirtelen és erős viharok is várhatók Olaszország északi és déli részén egyaránt. Amióta meteorológiai méréseket végeznek az országban, az idei volt a második legmelegebb július a 2013-as után.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében az ilyenkor megszokotthoz képest júliusban négy fokkal volt magasabb a tengervíz hőmérséklete, ami több olasz kagyló- és haltenyészetben is az állomány tömeges pusztulásához vezetett.