Villám csapott egy házba Budakalászon

A Pest megyébe érkezett heves vihar és esőzés közben villám csapott egy budakalászi lakóházba szerdán kora délután - közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Csámpai Attila tájékoztatása szerint a Hargitai utcában álló kétszintes ingatlan tetőszerkezete teljes terjedelmében ég, a szentendrei és a pomázi tűzoltók megkezdték a tűz oltását. Állítólag senki sem tartózkodott a házban, de a tűzoltók behatoltak az épületbe, hogy meggyőződjenek arról: valóban nincs sérültje az esetnek - mondta a szóvivő. 

Szerző

Italt akart - Fojtogatta, majd rágyújtotta a házat idős rokonára

Emberölés miatt vádat emeltek egy kerepesi férfi ellen, aki még 2013 szilveszterén fojtogatta a szomszédjában lakó idős rokonát, majd rágyújtotta a házat.

A Pest Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint  a férfi hajnalban italt akart szerezni, ezért egy kisbaltával és egy feszítővassal a kezében átment az asszony házához. Befeszítette a bejárati ajtót, majd pénzt kérve szólongatni kezdte alvó rokonát. A felriadó idős asszonnyal veszekedni, dulakodni kezdtek, közben a vádlott kivette a sértett kezéből a járóbotját, és azzal addig fojtogatta őt, amíg a nő elvesztette az eszméletét.

Ekkor a férfi a kályhából izzó parazsat vett ki, amelyet eszméletlen rokona lába mellé, a szőnyegre dobott. A parázsra rátett egy előzőleg bevizezett rongyot, hogy a tűz erősen füstöljön, azt a látszatot akarta kelteni, hogy a sértett füstmérgezés miatt vesztette az életét - tette hozzá a szóvivő. A vádirat szerint a szobában lassú égés indult be, füst keletkezett, de a lángok maguktól elaludtak. A sorsára hagyott asszony ennek ellenére az égéstermék belégzése miatt meghalt.

A megyei főügyészség különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolja az előzetes letartóztatásban lévő férfit, akivel szemben fegyházbüntetés kiszabására tettek indítványt.

Szerző

Hogy kaphatott állást a gólyatábori erőszakot eltussoló?

Továbbra sem tudni, hogyan kaphatott állást a Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere irányítása alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon Bubla Áron korábbi HÖK-elnök, akit egy gólyatábori nemi erőszak eltussolásának vádjával zártak ki az ELTE jogi karáról.

Rétvári Bence, a minisztérium államtitkára ugyanis Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő egyetlen kérdésére sem válaszolt érdemben, hiába próbálta megtudni az Együtt politikusa, pontosan ki a felelős azért, hogy egy nemi erőszak eltussolásában érintett személy gyermekvédelemmel foglalkozhatott a minisztérium kötelékében.

Szabó Szabolcs most közérdekű adatigénylést nyújt be az ügyben a minisztériumhoz azt tudakolva, hogy pontosan milyen álláshirdetésre jelentkezett Bubla Áron, illetve hol tették azt közzé; hány jelentkező közül választották ki a jogi karról kizárt egykori HÖK-elnököt; ellenőrizték-e Bubla Áron előéletét, és kellett-e az álláshely betöltéséhez erkölcsi bizonyítvány; pontosan mi volt a munkaköre és ki volt a közvetlen felettese; valamint mikor és milyen feltételekkel szűnt meg a munkaviszonya?

Mint ismeretes, egy évvel ezelőtt került nyilvánosságra, hogy 2013-ban egy jogász gólyatáborban szexuális erőszakot követtek el egy lányon, akit a szervezők rávettek, hogy ne tegyen feljelentést, így belső eljárás sem indult. Bubla Áron akkori HÖK-elnök szervezőként érintett volt az ügyben, és az egyetem fegyelmi eljárását követően kizárták az ELTE jogi karáról.

Amint lapunk is megírta: nem sokkal később kormánytisztviselő lett az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. Bublát a gyermekotthonok, javítóintézetek működéséért is felelős Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság alkalmazta, havi 285 ezer forintos fizetésért. Az Index kereste az Emmit; a minisztérium válaszában azt írta, az ügyről nem volt tudomásuk, ezért vizsgálatot kezdeményeztek. Nem sokkal később azt közölték, maga Balog Zoltán humánminiszter adott utasítást Bubla kirúgására.

Szerző