DK: provokáció a Martonfára és Sormára tervezett menekülttábor

A jelenleg működő táborok bővítését javasolja a DK, egyúttal provokációnak tartja a baranyai és zalai településekre tervezett befogadóállomások létesítését.

 "A Demokratikus Koalíció szerint aljas provokáció, hogy a kormány Martonfára és Sormásra tervez új menekülttáborokat; (...) a helyzet kezelhető lenne humánus, európai módon, ráadásul európai pénzből a jelenlegi táborok kibővítésével" - írta Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjegyezte: egyetlen tanulmány, kimutatás vagy csak józan érv nem szól amellett, hogy a kormány a jelenlegi, felszereltebb táborok bővítése helyett pont "Martonfára és Sormásra bökjön a térképen új táborhelyeket keresve".

A Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg a kormányrendelet arról, hogy Sormáson és Martonfán épülnek új ideiglenes befogadóállomások.

Szerző

Útlezárással tiltakoznak a menekülttábor ellen Sormáson

Publikálás dátuma
2015.08.05. 16:08
A Jobbik tiltakozott Sormáson a tervezett menekülttábor ellen még augusztus elsején, egy nappal azután, hogy a Magyar Közlönyben
Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára részvételével tartottak rögtönzött lakossági fórumot szerda délben a Zala megyei Sormáson, hogy a település nagy számban összegyűlt lakóit a tervezett befogadó állomásról tájékoztassák. 

Az államtitkár a polgármesterrel történt egyeztetés utáni fórumon kifejtette: konténerekből, sátrakból álló, már látványában is az átmeneti jelleget mutató, mintegy ezer ember befogadására alkalmas, hangsúlyozottan ideiglenes tábort kívánnak kialakítani. Az építkezés várhatóan augusztus végén, szeptember elején kezdődhet meg. A közbiztonságot és a közegészségügyet érintő felvetésekre válaszolva többször is kiemelte: garantálni fogják az ott élők megfelelő biztonságát, ezért is kívánnak egyeztetésekkel kompromisszumos megoldásra jutni a településsel.

Eddig a Magyar Távirati Iroda hivatalos híre.

És akkor munkatársunk, Veress Jenő  helyszíni beszámolója:

Pogácsás Tibor államtitkárt délelőtt 11 órára várták a Zala megyei Sormáson, a Baranya megyei Martonfa mellett menekülttábornak kijelölt településen (eredetileg Kontrát Károly államtitkár társaságában). Mintegy százan gyűltek össze, maszkokban a község kultúrházában. Többen maszkot viseltek, mert fertőzéstől félnek, rettenetesen fel voltak háborodva, mert kormányzati részről senki nem tájékoztatta tájékoztatta őket a tervekről. Az államtitkár végül 12.10-kor befutott Cseresnyés Péter fideszes országgyűlési képviselő társaságában, hogy többször indignálódva közölje: nem lakossági fórumra jött, hanem a képviselő testületet és a helyi vállalkozók képviselőit kívánta tájékoztatni. A szándék ellenére több kérdéssre is válaszolt, de viszonylag gyorsan befejezte, mert neki "tovább kell mennie". A találkozó meglehetősen feszült hangulatban zajlott le, s bár az államtitkár nagyon is konkrét kérdéseket kapott, általánosságokat válaszolt.

A látogatás után a sormási alpolgármester bejelentette: péntektől meghatározatlan ideig félpályás útlezárással tiltakoznak a lakóházaktól 200 méternyire tervezett menekülttábor ellen.

Szerző
Frissítve: 2015.08.05. 16:26

DK: milyen szerepe volt az MNB-nek a Quaestor-ügyben?

A Demokratikus Koalíciónak (DK) elege van abból, hogy a Quaestor-ügyben a Fidesz és a kormány csak hitegeti az embereket, és arra szólítja fel a kabinetet, számoljon be arról, milyen szerepet játszott a brókerbotrányban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - mondta a DK alelnöke szerdán az MTI-nek.

Varju László úgy fogalmazott: a botrány elsősorban amiatt következett be, mert az emberek egy Fidesz-közeli vállalkozóra bízták a pénzüket, aki ha "egy centivel közelebb van a kormányhoz, akkor miniszter lett volna". A képviselő szerint Tarsoly Csaba a jegybank "felügyelete alatt lophatott el 150 milliárd forintot", ezért a Quaestor-ügy egyik felelőse Matolcsy György, az MNB elnöke.

Az ügyészség viszont nem vonja felelősségre Matolcsy Györgyöt, "talán azért nem mer lépni", mert Polt Péter legfőbb ügyész felesége az MNB-ben dolgozik - tett hozzá.

Varju László azt kérdezte, hogyan ülhet a helyén Matolcsy György, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki "Tarsoly Csabával közösen üzletelt", Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, "akinél százmilliók tűntek el", illetve Orbán Viktor miniszterelnök, "aki a 150 milliárd forintos csalásról tudott".

Szerző
Témák
MNB DK Quaestor