LMP: alamizsnával hallgattatnák el az egészségügyi dolgozókat

Az egészségügyi dolgozók elvándorlásának megállítására is programot készít az LMP az érintettek megkérdezésével - mondta az ellenzéki párt társelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szél Bernadett pártja Retúr programjának harmadik szakaszát mutatta be, amelynek keretében a már külföldön dolgozó és az azt még csak fontolgató orvosokat és ápolókat kérdezik tapasztalataikról, bérproblémáikról vagy munkakörülményeikről, de a kormány bérpolitikájáról is, valamint arról: hogyan lehetne őket hazacsábítani vagy itthon tartani. 

A frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: a párt honlapján megtalálható kérdőív kitöltésében kiemelten számítanak azok válaszaira, akik kényszerből hagyták el Magyarországot. Az LMP célja az is, hogy lépésekre kényszerítsék a kormányt a szakadék szélén álló egészségügy érdekében - hangsúlyozta Szél Bernadett, hozzátéve: konkrét adatokkal is szembesíteni fogják a kabinetet, ha legközelebb ismét "alamizsnával" akarja elhallgattatni az egészségügyi dolgozókat.

A párt korábban már kérdőívet tett közzé a kivándorlást fontolgató állampolgárok, valamint a már kint élők számára. Eddig mintegy négyezren töltötték ki azokat - ismertette a politikus. Szél Bernadett kérdésre a családtámogatások augusztusi előrehozott kifizetéséről szólva azt mondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumának intézkedése csupán tüneti kezelés, beismerése annak, hogy hiba volt az óvodakezdési támogatás eltörlése.

Szerző

Vasárnaptól teljes vonalán jár a szentendrei HÉV

Publikálás dátuma
2015.08.06. 15:47
Illusztráció/BKK
Vasárnaptól újra teljes vonalán közlekedik az 5-ös, szentendrei HÉV - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Az elmúlt csaknem két hónapban a budai fonódó villamoshálózat megépítéséhez szükséges munkák zajlottak a Batthyány téren, valamint a HÉV-alagútban, amelynek födémszerkezetét egy 28 acéloszlopból álló oszlopsorral erősítették meg, hogy elbírja a Bem rakparton az év végétől közlekedő villamosokat.

Közölték ugyanakkor, hogy a HÉV forgalmát e hónapban további két alkalommal újra buszokkal fogják pótolni: pályafelújítás miatt egy hétvégén Szentendre és Pomáz között, míg a HÉV-alagútban szükséges további kiegészítő munkák miatt néhány napra a Batthyány tér és a Szentlélek tér között.

Szerző

Együtt: a BKV megzsarolta a Közbeszerzési Döntőbizottságot

Az Együtt szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) azért engedélyezte a szerződés megkötését a 3-as metró felújítására az orosz Metrowagonmash-sal, mert a BKV egy levélben lényegében megzsarolta a szervezetet.

Pataki Márton, a párt elnökségi tagja közleményében azt írta, a levél, amelyben a BKV a műszaki állapotokkal indokolta a szerződés aláírásának engedélyezését, legalább annyira szól a Fővárosi Önkormányzat felelősségéről, mint a metróvonalról. Hozzátette: a felújítással kapcsolatban az előző ciklusban semmit nem tettek.

A politikus jelezte, hogy az eljárás nem szűnt meg: a KDB a szerződéskötés engedélyezésétől függetlenül vizsgálja az olcsóbb ajánlatot tevő észt Skinest Rail jogorvoslati kérelmét. Így ha a BKV szerződik az orosz Metrowagonmash-al, majd a későbbiekben a KDB vagy a bíróság helyben hagyja az észtek kifogásait, a főváros milliárdos bírsággal, és a szerződés érvénytelenítésétől függően a Metrowagonmash vagy a Skinest jelentős kártérítési követelésével nézhet szembe.

Az Együtt elvárja, hogy Tarlós István csak akkor engedélyezze a BKV számára a jogorvoslati eljárás lezárulása előtti szerződéskötést, ha személyes anyagi felelősséget vállal az esetleges bírságokkal és kártérítéssel kapcsolatban - áll a közleményben.

A BKV szerdán közölte az MTI-vel, hogy a KDB engedélyezte a szerződés megkötését a 3-as metró szerelvényeinek felújítására kiírt tenderen győztes orosz céggel. Korábban a Skinest Rail, akit az eljárásból kizártak megtámadta a közbeszerzési eljárást lezáró határozatot.

Szerző