Remekeltek a magyarok

Publikálás dátuma
2015.08.09. 21:17
Verrasztó Dávid MTI FOTÓ: Kovács Anikó
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen aranyérmet szerzett a kazanyi vizes világbajnokság zárónapján. Az Iron Lady pályafutása ötödik vb-címét zsebelte be, ezzel megdöntötte a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás rekordját. Vasárnap nemcsak Hosszú állhatott dobogóra: Verrasztó Dávid második lett szintén 400 méter vegyesen. A hétvégén még érmet szerzett Cseh László, aki 100 méter pillangón csapott másodikként a célba, míg Hosszú 200 méter háton a dobogó legalsó fokára állhatott.

Jól sikerült magyar szempontból a kazanyi vizes világbajnokság hétvégéje. Vasárnap Hosszú Katinka 400 méter vegyesen a dobogó legfelső fokára állhatott, ezzel 200 méter után 400-on is megvédte címét. A tavaly az év úszójának választott 26 éves sportoló az oroszországi viadalon másodszor, összesen pedig ötödik alkalommal diadalmaskodott vb-n, amivel megdöntötte a négyszeres olimpiai- és világbajnok Darnyi Tamás rekordját.

„Barcelonában sem éreztem jól magam a 400 vegyes döntője után, de ahhoz képest ez a tízes skálán egy húszas. Az utolsó ötven métert begörcsölt combbal úsztam végig, gyakorlatilag normális lábtempó nélkül... De azért nagyon boldog vagyok...” - nyilatkozta a verseny után Hosszú, aki szombaton 200 méter háton a dobogó legalsó fokára állhatott.

A vasárnapi nap másik magyar érmét Verrasztó Dávid szállította. Az Európa-bajnok úszó 400 méter vegyesen egyéni csúccsal ezüstérmet szerzett. A számot a japán Szeto Daija nyerte. „Számomra az a legfontosabb, hogy megdöntöttem az egyéni legjobb időmet. Nagy dolog, hogy sikerült lehajráznom az amerikai ellenfelemet, erre nem gondoltam volna – igazából a bronz tűnt előzetesen elérhetőnek, nagyon örülök, hogy végül a második hely sikerült. Szeto nagy időt ment, nem gondoltam volna, hogy ennyire jó - őt nem igazán tudtam volna befogni, nekem ma ez volt a maximum” - mondta Verrasztó.

Verrasztó Dávid MTI FOTÓ: Kovács Anikó

Verrasztó Dávid MTI FOTÓ: Kovács Anikó

Szombaton Cseh László országos csúccsal lett ezüstérmes 100 méter pillangón, így a 200 méteren szerzett arany- és az 50 méteren nyert bronzérem után teljessé tette az éremkollekcióját az oroszországi viadalon. A győzelmet a címvédő dél-afrikai Chad Le Clos szerezte meg.

„Bár csúcsot úsztam, úgy érzem, még mindig van ebben a számban tartalék” – kezdte értékelését Cseh. - A rajtomon javítani kell, messze nem én jövök fel elsőként a víz alól a tizenötös vonalnál, ettől függetlenül most az első ötven jó volt, a másodikon nem tudtam annyira erőteljesen húzni, mint szerettem volna. Talán azt mondhatom, hogy ez a száz még nincs úgy összerakva, most elsősorban a kétszáz volt fókuszban, Rióig sokat kell javulnom még, de fogok is. Chad nagyot úszott, óriási gratuláció neki, még az életben nem jött 51-en belül, látszik, hogy kőkeményen oda akarta tenni magát a kétszáz után, és ez most sikerült neki, nagyon nagy egyéni csúccsal nyert” - fogalmazott a kétszeres világbajnok úszó. Majd kitért arra is, hogy a vb-ről eltiltás miatt hiányzó Michael Phelps 1:52.94 perces idővel nyerte meg hazája bajnokságát 200 méter pillangón.

„Jó időket úszott, le a kalappal, de a világbajnokság most Kazanyban zajlik, itt kell elérni az eredményeket, ezekben az előfutamokban, elődöntőkben és döntőkben. A lényeg, Rióban csatázunk egy jót, ha minden igaz”- mondta Cseh, aki 1:53.48-as idővel nyerte a 200 méter pillangón. Egy kevésbé örömteli hírt is meg kell említenünk. Egészségügyi problémák miatt egy kazanyi kórházban ápolják Széles Sándort, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok mellúszó, Gyurta Dániel edzőjét.

A címvédő magyar férfi vízilabda válogatott a hatodik helyen zárta a világbajnokságot, miután a helyosztón 10-9-re kikapott a montenegrói csapattól. Az aranyérmet az Európa-bajnok, világliga-győztes szerb válogatott szerezte meg: a döntőben 11-4-re legyőzte az olimpiai bajnok horvát csapatot. A dobogó legalsó fokára a görögök állhattak, a bronzmérkőzésen 11-9-re diadalmaskodtak az olaszok felett. Orbán Viktor miniszterelnök átvette a következő, 2017-es vb-t rendező országnak járó FINA-zászlót. Remélhetőleg hasonló magyar sikereket tartogat majd a két év múlva Budapesten esedékes világbajnokság.

Szerző

Hosszú Katinka 400 méter vegyesen is megvédte címét

Publikálás dátuma
2015.08.09. 20:06
MTI FOTÓ: Kovács Anikó
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen megvédte világbajnoki címét a kazanyi vizes világbajnokság úszóversenyeinek vasárnapi zárónapján.

A vizes vb úszóversenyeinek vasárnapi zárónapján a 26 éves magyar az országos csúcstól nyolc századdal elmaradva, 4:30.39 perces eredménnyel ért célba.

Hosszú - aki önmaga ötödik, a magyar úszósportnak pedig a 26. világbajnoki címét szerezte - a harmadik érmét nyerte a tatár fővárosban, miután hétfőn 200 méter vegyesen világcsúccsal védte meg titulusát, majd szombaton 200 méter háton lett harmadik.

Jóllehet a mezőnyben Hosszú az egyik legjobb pillangós, kanadai riválisa tartotta vele a lépést, ugyanakkor háton már jelentős előnyre tett szert a magyar úszóklasszis, aki így a harmadik száz méterre több mint egy testhossznyi előnnyel fordult rá. Mellen tartotta előnyét, és ekkor már csak az idővel csatázott, végül az országos csúcstól éppen elmaradva csapott célba, pályafutása ötödik nagymedencés aranyát szerezve meg.

"Amit megígértem, ahhoz tartottam magam, mindent kiadtam magamból. Begörcsölt a lábam az utolsó ötven méterre, el sem hiszem, hogy sikerült végigcsinálnom" - nyilatkozta Hosszú a döntőt követően az M4 Sportnak. "Kemény nyolc nap volt, nemcsak fizikálisan, mentálisan is kifárad az ember ilyen kemény teljesítések között. Tegnap elég dühös voltam magamra, mert úgy éreztem, hogy nem adtam ki magamból mindent, ma ez többszörösen sikerült."

Eredmények:
női 400 m vegyes, világbajnok:

HOSSZÚ KATINKA 4:30.39 perc
2. Maya Di Rado (Egyesült Államok) 4:31.71
3. Emily Overholt (Kanada) 4:32.52

Szerző

Feljelentés

Egy magyar újságíró a menekültek között teszi meg a Görögországtól Magyarországig tartó utat – számolt be róla az Átlátszó. A végcél Bécs lesz. Az előreláthatóan 12 napos útról szóló beszámolókat közzéteszi a portál, és a Facebookon is követhetőek az események. Most éppen Szkopjében, a macedón fővárosban jár. A kalandvágyó szerző a rendhagyó vállalkozás végéig titokban kívánja tartani nevét. Valamirevaló újságíró ilyenkor irigykedik, mert a vállalkozás nagy kihívás, igazi szakmai szenzáció.

Különösen érdekes lesz majd azt a részt olvasni, amikor az inkognitóban utazó riporter Magyarországra ér, és megtapasztalja a haza viszonyokat - menekültszemmel. Kalandjaira a kerítéssel kifejezetten kíváncsi leszek, ahogyan minden másra is, amit „belülről” lát majd.

Egy pillanatképet azonban máris kaptunk édes hazánkról, annak egy magát nagy hazafinak tartó gyermekéről. Akkora hazafi, hogy profilképe is nemzetiszínű. Hogy a lelke milyen színű, nem tudom, de árnyalata biztosan nagyon sötét.

Mert ez derék viceházmester büszkén szólt hozzá a tudósításhoz, nemes egyszerűséggel közölvén, feljelenti – vagy már meg is tette – az újságírót. Egyenesen az ORFK-n, nem máshol. Azzal riogatja a kollégát, hogy megüti a bokáját, amiért vállalkozott erre az útra. Sőt, a határon elfogatná őt a rendőrökkel, s gondolom fejben már a halálos ítéletet is fogalmazgatja.

Nos, az ilyen emberek miatt – is – rossz itt a levegő.

Szerző
Veress Jenő