Előfizetés

Ilyen alacsony a Tisza vízszintje (fotó!)

Publikálás dátuma
2015.08.10. 17:39
MTI Fotó: Mészáros János
Kisköre-Alsó és Szolnok között a folyó vízszintje már csak néhány centivel marad el a mindenkori legalacsonyabbtól. Szolnoknál jelenleg -274 centiméter, ami csupán 5 centiméterrel magasabb az eddig mért legkisebbnél. 
A Tisza alacsony vízállása miatt szárazra került kikötő Nagykörűnél MTI Fotó: Mészáros János

A Tisza alacsony vízállása miatt szárazra került kikötő Nagykörűnél MTI Fotó: Mészáros János

Több milliárdot kap a Nézőpont

Gigaközbeszerzést nyert kormányzati médiamonitor szolgáltatásra a Nézőpont Csoport Zrt. cége. A Médianéző Kft. 2018 végéig tartó 4,4 milliárdos megrendelést kapott a fejlesztési tárcától a minisztériumok és több állami szervezet sajtófigyelésére - írja az Index.

Orbán Viktor egykori tanácsadója az év elején megvette a Nézőpont Intézetet. Győri Tibornak, a Miniszterelnökség volt jogi ügyekért felelős államtitkárának az alapító tulajdonos Mráz Ágoston Sámuel adta el a részvénytársaság 100 százalékos üzletrészét. Az egykori államtitkárnak már nem kell tartania attól, hogy a következő években állami megrendelés nélkül maradt a cégcsoport. A Nézőpont Zrt. tulajdonában lévő Médianéző Kft. ugyanis három éves szerződést kapott a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.

Médianéző szerződése szerint a „kormány tevékenység, illetőleg a magas szintű állami döntéshozatalt támogató és közvetlen kormányzati tevékenységhez kapcsolódó média monitoring” a feladata. Ezt kiegészíti a belföldi hírfigyelés, médiafigyelés, nemzetközi médiafigyelés, médiafogyasztási kutatás, médiaelemzés és médiahatás-vizsgálat is.

Mráz Ágoston, a Nézőpont Zrt. jelenlegi vezérigazgatója az Indexnek azt mondta, hogy a cég már 2011 óta végzi a kormányzat számára a médiafigyelési feladatokat, de most nem csak a kormány, hanem számos háttérintézmény, NAV, ORFK sajtófigyelése is bekerült a szerződésben előírt feladatkörbe. Mráz elmondta, hogy a megrendelés 2018 decemberéig szól, összesen 20-féle szolgáltatás ellátásra, amelynek csak egyik eleme a napi 120 médiaszemle legyártása. A megbízással 200 ember kap munkát a Médianézőnél.

"Szemtelen és elszomorító" a képzési program megvalósítása

Az LMP úgy látja, "messziről bűzlik" az ezer roma nő képzését és elhelyezkedését célzó Nő az esély program megvalósítása, amelynek során az ellenzéki párt antikorrupciós szakszóvivője szerint "a szegények ürügyén mulattak a résztvevők".

Hadházy Ákos, az LMP országos elnökségének tagja hétfői sajtótájékoztatóján ismertette az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Türr István Képző és Kutató Intézet által végrehajtott program részleteit, az ORÖ-től és az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott adatok alapján. 

A közelmúltban lezárult, 1,5 milliárd forintos projekt keretében átlagosan egymillió forint juthatott egy résztvevő képzésére - többségüket dajkának vagy gyermekfelügyelőnek tanították -, holott a képzési piacon ezek a tanfolyamok 50-60 ezer forintért érhetők el - mondta.

Szemtelennek és elszomorítónak ítélte a politikus, hogy a program nyitó rendezvényére, amelyet a Podmaniczky-Vigyázó kastélyban rendeztek, 1,1 millió forintot költöttek, vagyis "az EU pénzén, a szegények ürügyén mulattak a résztvevők" - fogalmazott. Emellett az ORÖ csaknem tízmillió forintért szerződött egy vállalkozóval öt úgynevezett érzékenyítő tréningre, amelyeket fürdővárosokban, például Harkányban, Mezőkövesden, Gyulán tartottak.

Hadházy Ákos kifogásolta azt is, hogy rendezvényszervezésre összesen 25 milliót, míg a projekt menedzselésére 100 millió forintot fordítottak, így szerinte hat-hét ember nagyon jól megélt ebből. Bírálta Farkas Flóriánt is, akinek - jegyezte meg -, a Miniszterelnökségen havi 1,2 millió forintért az a feladata, hogy ellenőrizze a roma felzárkóztatásra szánt pénzek felhasználását. Ha neki nem tűntek fel ezek a költések, akkor nem szolgálja meg a pénzét - jelentette ki.

Az LMP szerint a roma felzárkóztatási forrásokat a jövőben nem átláthatatlan projektekre kellene fordítani, hanem ösztöndíjrendszert kellene kidolgozni és tanárokat kellene motiválni belőle - fűzte hozzá.