Előfizetés

Már meg is van az új MTVA-vezér?

Publikálás dátuma
2015.08.12. 07:07
Várhelyi Attila felmerült a múltból FOTÓ: NÉPSZAVA
A jelenleg tanácsadói feladatokat ellátó Várhegyi Attilát nevezhetik ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatói posztjára, miután Szabó László Zsolt hétfőn lemondott - értesült az Esti Újság. 

Várhegyi 1991 és 98 között volt Szolnok polgármestere, az első Orbán-kormány alatt pedig a Fidesz pártigazgatója és választmányi elnöke volt, valamint kulturális államtitkári posztot is betöltött. Parlamenti mandátumáról 2002-ben mondott le, mert jogerősen elítélték különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt, amelyet még polgármesterként követett el.

A Fideszből a 2006-os választási vereség után szállt ki, és megalapította a Prestige Média reklámügynökséget, majd a Myself Consulting Kft.-t. Az MTVA honlapján fellelhető adatok szerint először 2012-ben szerződtek a Prestige-el marketing-kommunikációs feladatokra 16,8 millió forint értékben. Ez a szerződés 2014 áprilisában járt le, s a rá következő hónapban az MTVA Várhegyi Attilával szerződött a Nemzeti hírháló elnevezésű projektben vezetői feladatok ellátására - írta a Népszabadság.

A Prestige Média neve az Origo kapcsán is felmerült: Sáling Gergő főszerkesztő és Pethő András főszerkesztő-helyettes távozása után Pethő panaszlevelet írt a portált tulajdonló Magyar Telekomnak, melyben kifejtette, hogy a Prestige-hez köthető Nobilis Márton - aki azóta a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke lett - többször fogalmazott meg politikai kéréseket a szerkesztőség felé. Sáling ezekre rendre nemet mondott, végül pedig távozni kényszerült. Az Origo tavaly novemberben menesztett vezérigazgatója, Vaszily Miklós jelenleg az MTVA vezérigazgató-helyettese, augusztus 15-ig ő látja el a vezérigazgatói feladatokat a közmédiánál.

Soros is vinné az Origót?
Soros György érdekeltségi körébe tartozhat az a Brit Media Befektetési Kft., amely igen erős ajánlatot tett a Magyar Telekomnak az Origóért - értesült az mmonline.
A vállalat nemrég 40 millió forinttal szállt be a Klubrádióba, a milliárdos befektetőhöz köthető szervezetek pedig korábban számos magyar médiatermék működését támogatták. A portál úgy tudja, a héten újabb ajánlattételi kör lesz az Origo eladása kapcsán.Magas hőfokon indult a Sziget

Publikálás dátuma
2015.08.12. 07:05

Hivatalosan is kezdetét vette a Sziget Fesztivál az Óbudai-szigeten. S mint ahogyan azt már korábbról megszokhattuk, az idén is neves fellépők, valamint minőségi szórakozás várja a rendezvényre látogatókat. Igaz, az árak hazai viszonylatban kissé borsosak, a zene pedig túl hangos, mégsem bánja meg, aki részt vesz a rendezvényen.

Nemcsak a kánikula miatt kezdődött magas hőfokon az idei Sziget Fesztivál. Telt házas koncerten őrjönghettek a rajongók már a mínusz egyedik napon is. Robbie Williams fellépését hétfőn éjjel a Nagyszínpad előtti nézőtéren mintegy 75 ezren hallgatták.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az idén változott a Nagyszínpad. Mintegy 30 méterrel előbbre hozták, ezért fér el az eddigi 55-60 ezer ember helyett már 75-80 ezer is. A nyitó koncerten már érzékelhető is volt ennek haszna. Nőtt egyébként az egyhetes fesztivál napi befogadóképessége is: az idén ezt 90 ezer főben maximalizálták.

Más változások is történtek ebben az évben a Szigeten. Nem működik már a sziget végén minden évben megtalálható ministrand. Ennek oka a Duna szokottnál alacsonyabb vízállása. A 2015-ös rendezvényen tehát még a térdig ázós pancsolási lehetőség is kizárt.

A Szigeten készült fotókat itt nézheti meg!

Komoly változást jelent a három lépcsős VIP-szektor kialakítása is. A 444.hu beszámolója szerint ez viszont nem jelent mást, mint hogy egy koncertet háromféleképpen lehet élvezni: a „fapados VIP-ben” kivetítővel - ahonnan nem minden színpadot látni. A közepes és a nagyon fontos emberek VIP-jéből lehet látni a nagyszínpadot, s a legfontosabb emberek VIP-jében külön pult is van.

Az újításokkal ellentétben egy valami megmaradt. A szigorú ellenőrzések és a rendvédelmi felügyelet ugyanis ezúttal sem tűnik el. Ahogyan arról Gerendai Károly főszervező a Hirado.hu-nak beszámolt, egy gyors bevetésű csoport állandóan jelen lesz a Sziget Fesztivál ideje alatt, így a közbiztonságra a Terrorelhárítási Központ (TEK) fog felügyelni. Gerendai megjegyezte azonban, komolyabb incidensek a rendezvényt nem jellemezték eddig, hiszen "ide alapvetően magukat jól érezni jönnek ki az emberek, nem úgy, mint egy futballmérkőzésre". Itt nem valaki ellen drukkolnak az emberek, nem kell az ellenfelet közösen utálni sem - mondta. A fesztivál alapítója szerint a szakembereket is rendre meglepi, hogy a fesztivál idején a szigeten erőszakos bűncselekményre nincs példa.

A Sziget hangjai minden évben problémát jelentenek, vagyis az onnan kiszűrődő - a koncertek hangosításából adódó – zaj a környéken élők életét rendre megkeseríti ebben az időszakban. Az ügyben már többen is felszólaltak, miképpen többek között Tarlós István főpolgármester is. A fővárosi vezető évről évre megküzd a ricsajjal, igaz több-kevesebb sikerrel teszi ezt.

Most viszont Tarlós is „megnyugodhat”. Gerendai Károly tájékoztatása szerint ugyanis - a vasárnap és hétfő éjszaka mért adatokra alapján - a Sziget Fesztivál zajszintje az idén sem haladja meg az előírt határértéket. A hangpróba alatt öt helyszínen végeztek méréseket, amiből kiderült, hogy a budai oldalon szinte alig szűrődött ki zaj – a megengedett 55 decibellel szemben csak 47-48-as értéket mértek -, Pesten pedig 52 decibel volt a legnagyobb zajérték.

A környéken élők zajártalma – legalábbis a pesti oldalon - tehát a jelek szerint továbbra is megmarad. Fokozza a gondokat az egész héten tartó hőség is, mivel a közelben lakók nyitott ablakain biztosan be fognak hallatszani a szigetről kiszűrődő dallamok. A meleg levegő pedig kedvez a hang terjedésének, mert amíg a párás vagy szeles időben a zajokat elnyomják a környezeti hatások - mint például a szél hangja - addig ez a tomboló hőségben nem fordul elő - mondta Gerendai. A főszervező felhívta a figyelmet arra is: a Nagyszínpad hangereje sokkal erősebb, mint az éjszakai programoké - este 11 óráig 65, utána 55 decibel a megengedett hangerő -, de a fesztivál szakemberei a rendezvény ideje alatt folyamatosan ellenőrzik majd a zajszintet. S mindent megtesznek annak érdekben, hogy azt a határértékén belül tartsák.

A Szigeten minden évben elismert és neves előadók kápráztatják el az összegyűlteket. Idén sincs ez másképp, s ha csak a Nagyszínpadon fellépőket nézzük, a fesztiválra látogatók el lesznek kényeztetve. Élvezhetik a résztvevők a The Horrors programját. Az együttes nem először lép fel hazánkban - 2012-ben már volt itt -, most szerdán pedig újra jön. Óriási produkcióra készül a Foals is, amely ugyancsak a fesztivál kiemelt előadója. A 2000-es évekbeli brit indie rock robbanás meghatározó szereplői is jártak már Magyarországon, a tavalyi Volt Festiválon bizonyították rátermettségüket. De természetesen lesznek újoncok is, mint például a Kings of Leon. Ők a rock and roll stílussal hoznak új színt a fesztivál életébe.

A robosztus zenészekre való felkészülésben nem árt azonban szemügyre venni az itallapot sem. Ebben a szervezők szintén nem múlták alul magukat, már ami az árakat jelenti. A Sziget hivatalos italkínálata szerint egy korsó sör az idén 650 forintba kerül , míg annak dobozos változata 740 forintba. A röviditalokat illetően sem jobb a helyzet: 4 cent unikumért, whiskyért, tequiláért, vodkáért és ginért 1050 forintot kell fizetniük a résztvevőknek. S a borok decinkénti ára is igen borsos, 400 magyar forint.

Persze kerülni is lehet az alkoholos italokat, olcsóságra viszont ebben az esetben sem lehet számítani. Egy félliteres kóla ára is 450 forint. Hozzá kell tenni azonban, hiába a magyar valutában kifejezett árak, a Sziget területén készpénzzel továbbra sem lehet vásárolni, erre a célra kizárólag egy Festipay elnevezésű kártya használható.

Magyarul búcsúzott rajongóitól Robbie
MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Egy egész emeletet kibérelt a pesti luxusszállóban, helikopterrel akart leszállni a Szigetre, de majdnem lefújta a koncertet, amiért a reptéren fotózták - Robbie Williams még fel sem lépett, máris allűrjeitől volt hangos a sajtó. A brit fenegyerek a színpadon is mindent megtett, hogy életben tartsa a róla szóló legendát: egy felemelő, elejétől a végéig szórakoztató, vérprofi előadással.
Ilyen sikeres mínusz egyedik napja talán még sosem volt a Szigetnek. Az első tízezer jegy már februárban elkelt rá. Robbie Williams ugyan már negyedszer jött Magyarországra, de majdnem százezren biztosan ott tipródtak érte hétfő este a Nagyszínpad előtt. A brit popikon vérprofi előadó: pontban 21 óra 30-kor felcsendült a Carmina Burana egy részlete, a videófalon feltűnt a nagy Budapest felirat, majd a szöveg: Let me entertain you! Hadd szórakoztassalak titeket!
Robbie egyik legnagyobb slágere tökéletes nyitánya volt az estnek. A Let me entertain you gyönyörűen megadta a koncert végig energikus, felemelő, sokszor nosztalgikus alaphangulatát. Még a második, jóval lassabb Rock DJ-nek is erős, pumpáló tempót adott Robbie zenekara. Hogy az énekes imádja a Queent, az ezúttal is kiderült: egyrészt megbízhatóan, szinte kizárólag a legismertebb slágereit játszotta – mégis csak egy best of turné ez –, ha viszont nem, előszeretettel dobta fel a hangulatot az együttes, vagy más dalaival - tombolt a We Will Rock You, ami átcsapott az I Love Rock ’n Rollba, akapellában pedig az Oasis Wonderwalljával is megénekeltette a közönséget, de nem hagyhatta ki az I Will Survevive-val megbolondított Supreme-et sem.
Az énekes szívesen "beszélgetett" a közönséggel. Sztorizgatott, ha úgy tartotta kedve, leült, felolvasott néhány pikáns részletet új életrajzi könyvéből. "Ez a könyv tele van hülyeséggel" - viccelte el. Kiszúrt egy lányt az első sorból, aztán ledobta neki a könyvét, visszakérte, majd aláírta. "Szeretettel, Bruno Marstól" - poénkodott. Aztán lehet, hogy tényleg így dedikálta. Később felhívta a színpadra, és a lányt maga mellé ültetve adta elő a She's The One balladát.
Meglepetésvendégként még Robbie édesapja is megjelent. A koncert második felére jutott még a csendesebb No regrets, a szenvedélyes Feel, hogy az est végére újra üssön: jött a Millenium, majd ismét Queen és a Bohemian Rapsody. Hiába tapsolták azonban vissza, csak egy rövid Sinatra-dal erejéig jött újra a színpadra.
A popikon sajátosan búcsúzott rajongóitól: "Köszönöm motherfuckers!" - mondta. Ami igen szabad fordításban: "Köszönöm, anyaszomorítók!"

Meg kell küzdeni az élményért

Végeláthatatlan tömeg hömpölygött bebocsátást remélve este fél 8-kor a Sziget Fesztivál első napján Robbie Williams esti szuperkoncertjére. Sokan autóval érkeztek, figyelmen kívül hagyva a parkolóhelyek korlátozott számát. Természetesen feltorlódott a forgalom, beállt a rakpartra vezető sáv – egyesek azt gondolták, hogy ezt majd orvosolja a folyamatos dudálás -, a szemfülesebbek azonban a szomszédos lakótelepen találtak megoldást, az ott lakók legnagyobb örömére.

A sajtónyilatkozatok korábban arról szóltak, hogy a brit világsztár garantálhatja a 85 ezer fesztiválozó jelenlétét, ami csaknem elérné a napi maximum létszámot. Ebben nem is jártak messze a valóságtól, viszont az az egy órás tortúra, amíg az ember fia (lánya) eljutott a Nagyszínpadig, komoly megpróbáltatást jelentett.

Aki okos volt, vagy csak ideje engedte és korábban érkezett, az már belépővel a csuklóján araszolhatott(!) a gyorsító sávon, aki nem, annak bizony meg kellett küzdenie az élményért.

Első hadszíntér a karszalagok megszerzése. Kígyózó sorok a bódéknál (konténereknél), tanácstalan érdeklődés az önkénteseknél, melyik vouchert hol kellene beváltani. Ha nem sikerült eltalálni, akkor bizony jöhetett az újratervezés, másik sorral, innen-onnan beszivárgó pofátlanokkal, leterhelt „jegykiadó-automatákkal”.

Amennyiben nem ment el a leendő fesztiválozó kedve a 20-30 perces sorban állástól, akkor jöhetett a karszalag biztonságos elhelyezése csuklón, majd indulhatott a móka a gyorsító sávon a következő ellenőrző pontig. Újabb 10-15 perc.

Ezután végre a K-hídon „hasíthatott” a tömeg sodrásában a létjogosult, és ekkor elérkezett az idő az újabb kontrollra, a táskák szemre- és kézrevételezéséhez. Ez a leggyorsabb művelet a megpróbáltatások sorában. A fesztiválozó már a talpa alatt érezheti a hely szellemét, a hömpölygő emberáradat által felvert porfelhőt, amikor azzal szembesül, hogy a kártyatöltő pontokon – hiszen csak azzal lehet fizetni a Szigeten - óvatos becslések szerint 10-15 percet ismét el fog tölteni, pedig már annyira közel a cél.

Valószínűleg ez a többi napon sem lesz sokkal gördülékenyebb. De azért megnyugtató: végül mindenki bejutott a fesztivál legnagyobb eseményére, Robbie Williams szuperkoncertjére. Nem kellett mást tennie, mint sok-sok türelemmel 1 órát beáldozni a Sziget élményből potom 20 ezer forintért.

Közlekedési tudnivalók

Jól járhat, aki vonattal indul a Szigetre. A MÁV-START ugyanis bejelentette, hogy augusztus 10. és 17. között 50 százalékos, alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a fesztiválra igyekvőknek. A kedvezmény valamennyi belföldi állomásról bármelyik budapesti állomásra menet igénybe vehető, de fontos kiemelni: a kedvezmény csak belföldi utazásra és másodosztályra érvényes. Az engedménynek pedig határideje is van, vagyis augusztus 9-én 0 órától, augusztus 18. 24 óráig utazhatnak a fesztiválozók kedvezményesen.

Persze nem mindenkinek adnak engedményeket: igazolni kell ugyanis, hogy hová vonatoznak a résztvevők. Ezt visszautazás esetén, a helyszínen történő lebélyegeztetéssel, vagy a szigetes karszalag felmutatásával tudják megtenni a résztvevők, mivel az árkedvezmény csak ezzel válik érvényessé.

De a vasút mellett eljuthatunk a fesztivál helyszínére másképpen is. Ezt a célt szolgálja a Budapesti Közlekedési Központ intézkedése, mely szerint számos járatot sűrítenek, és indítanak a fesztivál idejére. Ennek értelmében:

- nappal sűrűbben jár és éjjel is közlekedik a HÉV, melyről a fesztiválozóknak a Filatorigát megállóban kell leszállniuk

- rendkívüli hajójáratok indulnak az Erzsébet hídtól és a Jászai Mari térről, amelyeken CityPASS karszalaggal, illetve a helyszínen vásárolható, 900 forintos jeggyel lehet utazni

- sűrítik a 6-os villamos járatot, valamint éjszaka a 200E jelzésű autóbuszt

- a 226-os busz a fesztivál alatt rövidített útvonalon, augusztus 9-én, 15-én és 16-án a Nyugati pályaudvar és a Bogdáni út között közlekedik

- a 901-es és a 918-as éjszakai járatokon pedig nagyobb buszok közlekednek majd.

Ezzel szemben a leghatékonyabb közlekedési eszköz mégis a bicikli lehet. Aki ezzel érkezik, az a hátsó bejáratoknál elkerülheti a mára megszokott K-hídon való tolongást.

Orbán-drótok dupla sorban

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.08.12. 07:04
Augusztus közepére befejeződik a gyorstelepítésű drótakadály elhelyezése a magyar-szerb határ Csongrád megyei szakaszán, Ásottha
Kettős kerítésrendszer épül a magyar-szerb határon. A Csongrád megyei szakaszon a hét végére elkészül a gyorstelepítésű drótakadály (GYODA), de mögötte már az eredetileg jóváhagyott vasfüggöny is épül. Korábban szó sem volt kettős határzárról, ám mert Orbán Viktor Tusnádfürdőn kiadta a parancsot, hogy augusztus 31-ig le kell zárni ezt a 175 kilométeres szakaszt, gyors megoldást kellett keresni. A "patyomkin" drót mögé november 30-ig készül el a kerítés. Azt továbbra sem tudni, hány tízmilliárdjába kerül majd az adófizetőknek Orbánék öt lete.

Hét végére elkészül a katonák által "gyodának" nevezett gyorstelepítésű drótakadály a magyar-szerb határ Csongrád megyei szakaszán, Ásotthalomtól Tiszaszigetig. Erről Bátor Ferenc alezredes, az építést irányító kihelyezett vezetési elem parancsnokhelyettese tájékoztatta tegnap az MTI-t. Az alezredes elmondta, hogy ezzel párhuzamosan, a drótakadály mögött már elkezdték a vasfüggöny oszlopait is leverni. Ásotthalomtól Tiszaszigetig 70 kilométeren, hat munkacsoportban mintegy kétszáz katona dolgozik, az ő munkájukat közfoglalkoztatottak segítik.

A drótakadálynak augusztus végéig állnia kell a magyar-szerb határon, Orbán Viktor ugyanis Tusnádfürdőn bejelentette: augusztus 31-éig megépül a kerítés, az ettől eltérő időpontok érvénytelenek. Eredetileg viszont a katonák feladatául azt szabta a kormány, hogy november 30-ig zárják le a déli határt egy négy méter magas, pengés NATO-dróttal végződő kerítéssel. Ám mert ez utóbbit lehetetlen lenne a hónap végéig elkészíteni, a miniszterelnök parancsának viszont engedelmeskedni kell, ezért telepítenek kettős és vélhetően így sokkal drágább kerítésrendszert erre a 175 kilométeres szakaszra.

Első körben, augusztus végéig csak a műszaki zárrendszert telepítik a teljes határszakaszra, a kerítést csak 50 kilométer hosszan készítik el. Erről Ruszin Romulusz ezredes, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A másfél méter magas, három sor NATO-drótból álló műszaki zárrendszer arra szolgál, hogy fizikai rongálás nélkül ne lehessen átjutni az országhatáron. Az ezredes nem tagadta, hogy minden határzárat át lehet vágni, de ez azért korlátot jelent az illegális bevándorlók számára. Jelenleg 535 katona dolgozik a határzár építésén, de megvannak a terveik arra, hogyan lehet tartani a határidőket, maximum 900 fő elegendő lesz erre.

Azt továbbra sem tudni, mennyibe kerül majd az adófizetőknek az immár kettős vasfüggöny, amiről egyébként nem is döntött a kormány. A kabinet korábban 6,6 milliárd forintot különített el az építésre a költségvetés tartalékából, amit hárommilliárddal már kiegészítettek, ám várhatóan ez nem lesz elég az anyagköltségre. Emellett csak Csongrád megyében 25,3 milliót fizetnek a kerítés vonalában fekvő területekért az egyszeri kártalanítást a gazdáknak, emellett a határzár építésére 256 millió forint költségvetésű közfoglalkoztatási mintaprogram is indult.

A Belügyminisztérium megkezdte a fegyveres biztonsági őrök toborzását az új menekülttáborok őrzésére - írta a Népszabadság. Egy korábbi kormánydöntés értelmében 1358 őrt vesznek fel, ők többek között a gyűjtő-elosztó központként működtetendő kiskunhalasi tábort is őrzik majd. Az új menekülttáborok őrzésére 191 új rendőr felvételére is felhatalmazást kapott a Belügyminisztérium. A biztonsági őröket és a rendőröket természetesen szintén fizetni fogja az állam.

Az EU csak a töredékét állja az illegális bevándorlás költségeinek, a kormány már több mint 28 milliárdot különített el a probléma kezelésére. Az elkülönített összegnek csupán kisebb részét fordítják a műszaki határzár kiépítésére, ebből fedezik még többek között az ideiglenes befogadó állomások költségeit vagy a bevándorlási hivatal 500 fős létszámbővítését. Ezt Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője üzente a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a DK-s Niedermüller Péternek. Az ellenzéki politikus hétfőn tíznapos határidőt szabott a kormánynak arra, hogy elszámoljon a menekültekre fordított uniós pénzekkel. Ha ezt nem teszik meg, a DK az Európai Bizottsághoz fordul. Tuzson erre úgy reagált, jó lenne, ha a Gyurcsány-párt végre az ország valós problémáival foglalkozna, nem pedig feljelentgetni járna Brüsszelbe. Magyarország idén már több mint 4,2 milliárdot kapott erre a célra az EU-tól és augusztus végén újabb 4,5 millió euró érkezik majd.

Beperli Kocsist a Helsinki Bizottság
Személyiségi jogi pert indít Kocsis Máté és a VIII. kerületi önkormányzat ellen a Magyar Helsinki Bizottság. A jogvédő szervezet azt követeli, nyilvánosan kövessék meg a méltóságukban megsértett menedékkérőket.
Józsefváros fideszes polgármestere augusztus 4-én Facebook-oldalán többek között azt írta, a II. János Pál pápa téren a "népvándorlók sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak", ennyi emberi ürülék pedig "még soha nem volt közterületen".
A Magyar Helsinki Bizottság szerint Kocsis "durván általánosító, gyűlöletkeltő kijelentéseket tett", ami néhány nappal a bevándorlók elleni indulattól fűtött brutális szegedi támadás után "különös felelőtlenség egy közhatalmat gyakorló személytől". A szervezet arra figyelmeztetett, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja a zaklatást, azaz a megfélemlítő, ellenséges, megszégyenítő környezetet kialakító magatartásokat.
Teljesen mindegy, hogy melyik, Soros György által pénzelt, álcivil "jogvédő" szervezet perel be, mindig Magyarország, a magyar emberek és a józsefvárosiak érdekei mellett fogok kiállni reagált "dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere".