Menekülttábor - Petícióval tiltakozik Martonfa

Martonfa önkormányzata valamennyi országgyűlési képviselőnek petíciót küldött, arra kérve őket, hogy aláírásukkal ők is tiltakozzanak a Baranya megyei településre tervezett menekülttábor ellen.

Bosnyák Attila András (független) polgármester csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az önkormányzat szerdán küldte el a petíciót elektronikusan valamennyi országgyűlési képviselőnek a Martonfára tervezett menekülttábor ellen. Kísérőlevelükben arra kérték őket, hogy amennyiben egyetértenek azzal, írják alá, s a hét végéig várják az aláírt petíciókat.

A közleményben a polgármester úgy fogalmaz: ezzel az akcióval azt kívánják lemérni, hogy a választott országgyűlési képviselők közül "ki viselkedik felelős állampolgárként, és ki az, aki pusztán a pártérdeket szolgálja".

Szerző

MSZP: azonnali és valódi béremelést!

A legfrissebb Eurostat-adatok szerint a magyar minimálbér ma az egyik legalacsonyabb Európában. Ráadásul úgy, hogy az Eurostat a bruttó minimálbért veszi figyelembe, és amíg a szocialista kormányok idején a minimálbér adómentes volt, addig a Fidesz 16%-kal adóztatta meg - írja közleményében Varga László, a Vállalkozásfejlesztési bizottság alelnöke.

A Fidesz politikája miatt ma tízből nyolc dolgozó reálértéken rosszabbul keres, mint 2010 előtt, a közmunkások nagy része pedig reálértéken mintegy feleannyit visz haza. Ha a fideszes reformok sikeresek lennének, nem élne ma már több mint 4 millió ember a létminimum alatt, és nem nőne a rezsiszámlával elmaradó háztartások száma.

A fideszes reformok csak a méregdrága óriásplakátokon és a haverok zsebében működnek. Hiába várja a Fidesz az alacsony inflációtól a reálbér-növekedést, az infláció ugyanis minden elemző szerint lassú és tartós növekedésnek indult az év második felében.

Az MSZP azonnali és valódi béremelést követel! A Nemzeti Béremelési Program keretében a minimálbér kézhez vehető (nettó) összege érje el a 100 ezer forintot, a közszolgálati dolgozóknál az elmúlt évek elmaradt emelései miatt 50%-os béremelésre van szükség, és a közmunkások fizetését is közelíteni kell a piaci bérekhez! Az MSZP emellett 5%-ra csökkentené az európai rekord 27%-os áfakulcsot az alapvető élelmiszerek esetében.

Szerző

Tállai lebuktatta Andy Vajnát?

Az LMP véleménye szerint a magyarországi kaszinók valószínűleg nem a valós bevételüket vallják be - közölte csütörtökön Ikotity István, aki sajtótájékoztatót is tartott a témában.

A politikus azt javasolta, hogy a nyerőgépeket kössék be a NAV rendszerébe, a játéktermek nyitva tartását korlátozzák, és csak az állam üzemeltethessen kaszinókat. A képviselő úgy fogalmazott, hogy Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésére adott korábbi válaszában "lebuktatta Andy Vajna kaszinóbizniszét". 

Szerinte a jelenlegi szabályozás megengedi és a kormánytól kapott adatok is azt valószínűsítik, hogy a kaszinók nem a valós bevételüket vallják be, és csak "Andy Vajna lelkiismeretén múlik", mennyit ismer el a bevételből. Ikotity István emlékeztetett, hogy írásbeli kérdésében az elmúlt 5 évre visszamenőleg, hónapokra lebontva azt szerette volna megtudni, hányan látogatják az egyes kaszinókat, azokban mekkora összegben játszanak, a játékosok hány százaléka nyer, kaszinónként mennyi egy játékos átlagos nyeresége és vesztesége, mekkora az egyes kaszinók bevétele és mennyi adót fizetnek.

Az összesített adatok szerint 2011-ben 205 ezer, 2012-ben 300 ezer, 2013-ban 639 ezer, 2014-ben 810 ezer, 2015 első fél évében pedig 606 ezer  játékos látogatta a játékkaszinókat. A képviselő hozzátette, hogy egy növekvő tendenciáról van szó és a hivatalos adatok alapján a játékosok tavaly 128 milliárd forintot, míg az idei év első felében több mint 88 milliárdot hagytak a kaszinókban.

Az LMP számításai szerint viszont ezek a számok "nem stimmelnek", mert a mindennapi gyakorlat és a kaszinók kihasználtsága alapján számolva a játékosok ennél több pénzt költenek el ott.

Szerző