Nem támogatják az amerikaiak az atommegállapodást

Az Egyesült Államokban kétszer annyian ellenzik az Iránnal megkötött nukleáris megállapodást, mint amennyien támogatják azt – írta a breitbart.com honlapja. 

A portál utalt arra, hogy az Egyesült Államokban zajló megmozdulásokon, amelyeken a dokumentum támogatói vonultak az utcákra, a legjobb esetben is csak ezren vettek részt – Los Angelesben. Irán eljuttatta szükséges dokumentumokat a perzsa állam nukleáris programjáról a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (IAEA). Ezek a dokumentumok az ország korábbi nukleáris tevékenységét mutatják be. Az IEAE és Teherán 2013-ban állapodtak meg a szoros együttműködésről, s Teherán ekkor vállalta, hogy lehetővé teszi nukleáris létesítményeinek vizsgálatát. Júliusban pedig Irán megállapodott az ENSZ BT öt állandó tagjával és Németországgal arról, hogy garantálja: nukleáris programja csak békés célokat szolgál.

A nyugati hatalmak ennek fejében vállalták, hogy feloldják az ország ellen elrendelt szankciókat. Szakértők szerint a nukleáris megállapodás révén átlagosan 10 dollárral csökkenhet az olaj világpiaci ára.Hogy Teherán számára mennyire fontos a megállapodás, az is bizonyítja: betiltották az egyezményt bíráló lapot.

Szerző

Folytatódnak a béketárgyalások

A dél-szudáni kormányzat cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint megszakadtak a béketárgyalások az országban szembenálló felek között. „Sajnálatos, hogy egyes csoportok azt a hazugságot kelti, hogy a kabinet elhagyta a tárgyalóasztalt” – közölte a kormányszóvivő.

Michael Makuei hozzátette, a Salva Kiir által vezetett delegáció Etiópiában marad és folytatja a megbeszéléseket. Ugyanakkor az utolsó tárgyalási fordulóra nem az elnök megy el, hanem helyettese, James Wani Igga – tette hozzá. Máig kell békemegállapodást kötniük egymással.

Szerző

Német elismerés a kormányfőnek

Elképzelhető, hogy már szeptember végén, azaz alig több mint egy hónap múlva, vagy október elején előrehozott választást rendeznek Görögországban, amire azért van szükség, mert Alekszisz Ciprasz miniszterelnök így próbálja megszilárdítani hatalmát saját tömörülésén belül, miután a Szirizában sokan lázadtak a hitelmegállapodás ellen. 

Görögország az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteki döntése értelmében októberig jut 26 milliárd euróhoz a 86 milliárdos hitelprogram értelmében. Ennek fejében egyebek mellett nyugdíjreformot kell végrehajtania. A harmadik hitelt rendkívül kedvező feltételekkel folyósítják, hiszen 32,5 év alatt kell visszafizetni 1 százalék körüli kamattal.

A német sajtóban lassan kezd megszűnni a Ciprasz-ellenes hang. A Die Welt cikkírója szerint a görög miniszterelnök megérdemli Európa elismerését. Ha pedig sikerül a reformok útján tartani hazáját, új alapokra helyezheti az athéni gazdaságot. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Bild am Sonntagban arra figyelmeztetett, hogy Athénnal pontról pontra át kell ültetnie a gyakorlatba a megállapodásban foglaltakat. A német parlament, a Bundestag szerdán szavaz a hitelmegállapodásról.

Angela Merkel a ZDF televízióban megvédte a Görögországgal szembeni kemény álláspontját. „Az sem segít, ha kedvesen elcseverészünk egymással, aztán két-három év múlva rosszabb lesz a helyzet, mind amilyen most” – emelte ki. Utalt arra, hogy megváltozott Athén hozzáállása, ami szerinte Wolfgang Schäuble érdeme is. Szerinte Görögország belátta, csak akkor képes a sajátlábára állni, ha reformokat visz véghez. Hozzátettem meg kell várni, hogy nem változik-e a munka intenzitása. Arra a kérdésre, nem tett-e rosszat Németország imázsának a kemény magatartás, elmondta, jelentős támogatást kaptak, egyebek mellett Írországtól és Portugáliától.

Merkel védelmébe vette Volker Kaudert, a CDU frakcióvezetőjét, aki megfenyegette a párt elhajló tagjait: ha nem szavazzák meg a hitelmegállapodást, akkor fontos bizottsági posztokat veszthetnek el a parlamentben. Mint a kancellár fogalmazott, Kauder egyetlen képviselőtársát sem akarta nyomás alá helyezni. Arra a kérdésre, minden képviselő szabadon szavazhat-e, Merkel kifejtette: „Természetesen”. Meggyőződését fejezte ki, hogy a javaslat átmegy a Bundestagon. Úgy véli, hogy a Nemzetközi Valutaalap is szerepet vállal a mentőcsomagban.

Szerző