Előfizetés

Híres zarándokhelyre látogat a pápa

Elképzelhető, hogy Ferenc pápa 2017-re tervezett portugáliai látogatása során Madeira szigetére is ellátogat. Ezt közölte Funchal püspöke, Abtonio Carrilho. Mint fogalmazott, szeptember 7-12 között Rómában vesz részt ad limina látogatáson, s ekkor Madeirába invitálja az egyházfőt, egyházmegyéje ugyanis a periférián található, s Ferenc pápa fontosnak tartja a „periféria” felkarolását. 

Antonio Marto helyi püspök közlése alapján tette közhírré nemrégiben a Vatikáni Rádió, hogy a katolikus egyházfő 2017májusában ellátogat a világ egyik legismertebb zarándokhelyére, Fatimába. Marto azt közölte, a pápa biztosította őt arról, hogy ő is megjelenik a településen a Szűz Mária-jelenések századik évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségeken. Ferenc pápa azt is engedélyezte számára, hogy a főpap már most beszámoljon a pápa terveiről.

Bizonyítanák a kormányfő korrupcióját

Igor Matovič, a szlovákiai párt, az Egyszerű Emberek elnöke reméli, szeptember elején sikerül bizonyítania, hogy Robert Fico kormányfőnek és feleségének, Svetlana asszonynak cége és két bankszámlája van az adóparadicsomnak számító Belizében. Ficóék ezt tagadják, és jelezték, feljelentést tesznek az ellenzéki OĽaNO elnöke ellen – írta az Új Szó.

Az ügy előzménye, hogy a rendőrség a múlt héten lefoglalta, majd visszaszolgáltatta a Matovič család cégének, a regionPRESSnek a szerverét, hogy az adócsalás, adómegkerülés gyanújával kapcsolatban adatokat gyűjtsön.

Erre Matovič pénteken bejelentette, hogy mindig rendben fizetett adót, és ezért kész tűzbe tenni a kezét. Sajtótájékoztatója előtt a közösségi média egyik ismert oldalán közzétett egy szöveget, amelyet állítólag névtelen levélként kapott nem is olyan régen. Ebben a szövegben az áll, hogy Robert Fico kormányő a feleségével együtt 2008-ban offshore céget hozott létre Belize államban, és két bankszámlát is nyitott a Belize Bank Internacional (BBIL) pénzintézetnél. E számlákon az idén július 1-i állás szerint 674 546 004,42 dollár volt.

Nem támogatják az amerikaiak az atommegállapodást

Az Egyesült Államokban kétszer annyian ellenzik az Iránnal megkötött nukleáris megállapodást, mint amennyien támogatják azt – írta a breitbart.com honlapja. 

A portál utalt arra, hogy az Egyesült Államokban zajló megmozdulásokon, amelyeken a dokumentum támogatói vonultak az utcákra, a legjobb esetben is csak ezren vettek részt – Los Angelesben. Irán eljuttatta szükséges dokumentumokat a perzsa állam nukleáris programjáról a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (IAEA). Ezek a dokumentumok az ország korábbi nukleáris tevékenységét mutatják be. Az IEAE és Teherán 2013-ban állapodtak meg a szoros együttműködésről, s Teherán ekkor vállalta, hogy lehetővé teszi nukleáris létesítményeinek vizsgálatát. Júliusban pedig Irán megállapodott az ENSZ BT öt állandó tagjával és Németországgal arról, hogy garantálja: nukleáris programja csak békés célokat szolgál.

A nyugati hatalmak ennek fejében vállalták, hogy feloldják az ország ellen elrendelt szankciókat. Szakértők szerint a nukleáris megállapodás révén átlagosan 10 dollárral csökkenhet az olaj világpiaci ára.Hogy Teherán számára mennyire fontos a megállapodás, az is bizonyítja: betiltották az egyezményt bíráló lapot.