Előfizetés

Bizonyítanák a kormányfő korrupcióját

Igor Matovič, a szlovákiai párt, az Egyszerű Emberek elnöke reméli, szeptember elején sikerül bizonyítania, hogy Robert Fico kormányfőnek és feleségének, Svetlana asszonynak cége és két bankszámlája van az adóparadicsomnak számító Belizében. Ficóék ezt tagadják, és jelezték, feljelentést tesznek az ellenzéki OĽaNO elnöke ellen – írta az Új Szó.

Az ügy előzménye, hogy a rendőrség a múlt héten lefoglalta, majd visszaszolgáltatta a Matovič család cégének, a regionPRESSnek a szerverét, hogy az adócsalás, adómegkerülés gyanújával kapcsolatban adatokat gyűjtsön.

Erre Matovič pénteken bejelentette, hogy mindig rendben fizetett adót, és ezért kész tűzbe tenni a kezét. Sajtótájékoztatója előtt a közösségi média egyik ismert oldalán közzétett egy szöveget, amelyet állítólag névtelen levélként kapott nem is olyan régen. Ebben a szövegben az áll, hogy Robert Fico kormányő a feleségével együtt 2008-ban offshore céget hozott létre Belize államban, és két bankszámlát is nyitott a Belize Bank Internacional (BBIL) pénzintézetnél. E számlákon az idén július 1-i állás szerint 674 546 004,42 dollár volt.

Nem támogatják az amerikaiak az atommegállapodást

Az Egyesült Államokban kétszer annyian ellenzik az Iránnal megkötött nukleáris megállapodást, mint amennyien támogatják azt – írta a breitbart.com honlapja. 

A portál utalt arra, hogy az Egyesült Államokban zajló megmozdulásokon, amelyeken a dokumentum támogatói vonultak az utcákra, a legjobb esetben is csak ezren vettek részt – Los Angelesben. Irán eljuttatta szükséges dokumentumokat a perzsa állam nukleáris programjáról a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (IAEA). Ezek a dokumentumok az ország korábbi nukleáris tevékenységét mutatják be. Az IEAE és Teherán 2013-ban állapodtak meg a szoros együttműködésről, s Teherán ekkor vállalta, hogy lehetővé teszi nukleáris létesítményeinek vizsgálatát. Júliusban pedig Irán megállapodott az ENSZ BT öt állandó tagjával és Németországgal arról, hogy garantálja: nukleáris programja csak békés célokat szolgál.

A nyugati hatalmak ennek fejében vállalták, hogy feloldják az ország ellen elrendelt szankciókat. Szakértők szerint a nukleáris megállapodás révén átlagosan 10 dollárral csökkenhet az olaj világpiaci ára.Hogy Teherán számára mennyire fontos a megállapodás, az is bizonyítja: betiltották az egyezményt bíráló lapot.

Folytatódnak a béketárgyalások

A dél-szudáni kormányzat cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint megszakadtak a béketárgyalások az országban szembenálló felek között. „Sajnálatos, hogy egyes csoportok azt a hazugságot kelti, hogy a kabinet elhagyta a tárgyalóasztalt” – közölte a kormányszóvivő.

Michael Makuei hozzátette, a Salva Kiir által vezetett delegáció Etiópiában marad és folytatja a megbeszéléseket. Ugyanakkor az utolsó tárgyalási fordulóra nem az elnök megy el, hanem helyettese, James Wani Igga – tette hozzá. Máig kell békemegállapodást kötniük egymással.