Előfizetés

Kezd beindulni a Real átigazolási fronton

Az átigazolási szezon végére kezd beindulni a Real Madrid labdarúgócsapata. Ugyan nem transzferüzlet, de a nyár legnagyobb húzása, hogy meghosszabbították Sergio Ramosnak a 2017-ben lejáró szerződését, egészen 2020-ig szóló megállapodást írtak alá. A 29 éves játékossal sokáig tárgyaltak, nem tetszett neki, hogy elengedték Iker Casillast, valamint fizetésemelést szeretett volna. Egyelőre nem ismert, mennyit keres majd a spanyol védő, eddig évi 5,5 millió eurót tehetett zsebre.

Ramost sokáig be akartak venni a David De Gea megszerzéséért vívott üzletbe, de a hálóőr kálváriája tovább folytatódik. A spanyol válogatott kapus szerződése jövő nyárig érvényes a Manchester United csapatával, így előbb meg kell válni tőle, ha pénzt akarnak látni belőle. A blancók állítólag 17 millió eurót kínálnának fel De Geának azért, hogy 2016 nyaráig csak a padon ücsörögjön: így biztosan nem sérülne meg, ráadásul szabadon igazolható játékosként ingyen érkezne a fővárosiakhoz. Az üzletnek az óriási vesztesei a manchesteriek lennének.

Egyre közelebb került a tízszeres Bajnokok Ligája-győzteshez a horvát Mateo Kovacic. A 21 éves középpályás hiába fontos szereplője az Internazionale együttesének, a pénzügyi fair play betartása miatt – miután a milánóiak 30 millió euróért megszerezték Geoffrey Kondogbiát és 12 millióért kölcsönvették Stevan Joveticet – kénytelen lesz megválni tőle Roberto Mancini vezetőedző, aki be is jelentette játékosa távozását.

Továbbra is egyetlen befejezőcsatára van a madridiaknak Karim Benzema személyében, és lehet nem is kap vetélytársat. "Hiszek benne, képes a világ bármelyik támadójával felvenni a versenyt" – szavazott bizalmat a vezetőedző Rafa Benítez az előző szezonban 22 találatig jutó futballistának. "Idén még magasabbra téve a lécet, 20-25 gólt várok tőle" – mutatott előre a spanyol tréner, aki szerint minden pozícióra vannak alternatívái. Hozzátette, hogy még igazolhat a klub, de kevés olyan játékos akad a kínálati oldalon, akik jobb képességekkel rendelkeznek a kerettagoknál.

Murray legyőzte Djokovicot

Publikálás dátuma
2015.08.18. 07:55
Murray nyert a montreali forróságban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A világelső Novak Djokovic három játszmában kapott ki a ranglistán harmadik, Andy Murray ellen a 4,18 millió dollár összdíjazású montreali keménypályás férfi tenisztornán. A brit játékos 25 hónap és nyolc találkozó után nyert újra szerb riválisa ellen, akit a 2013-as wimbledoni döntő óta nem tudott megverni.

Az első szettet 6:4-re nyerte meg a 2012-es londoni olimpia hazai bajnoka, a második játszmában ugyan 6:4-re már a szerb ellenfele győzött, az utolsó játékrészben 6:3-mal megszerezte a trófeát. A tornán másodikként kiemelt Murray – akinek ez a harmadik kanadai trófeája – 3 óra 2 perc alatt múlta felül Djokovicot a 40 Celsius fokos hőségben.

A Skóciában született játékos edzőjének, Amelie Mauresmónak ajánlotta a győzelmét, aki vasárnap adott életet egy fiúgyermeknek. "A dolgok nagyon hamar tudnak jóra fordulni, illetve elromlani a sport világában. Fontos feladatom lesz most elemeznem az elmúlt hetet, hogy tovább fejlődjek az amerikai nyílt teniszbajnokságig" – tekintett már előre Murray az év utolsó Grand Slam-tornájára.

A nők ezzel egy időben a torontói keménypályás női tenisztornán vettek részt, meglepetésre a mindössze 18 éves Belinda Bencic lett a győztes, aki az elődöntőben Serena Williamset ütötte ki. A finálébeli ellenfele Simona Halep volt, akit három játszmában – 7-6 (7-5), 6-7 (4-7), és 3-0 – győzött le a fiatal svájci. Az utolsó, döntő szettet feladta a román teniszezőnő. "Sajnálom, hogy nem tudtam befejezni a partit. Próbáltam, de lehetetlennek bizonyult" – búslakodott Halep.

Eltussolta az IAAF a doppingjelentést?

Publikálás dátuma
2015.08.18. 07:54
Szergej Bubka IAAF-elnök lenne FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL STEELE
Kemény vádakkal illette tübingeni egyetem a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF). Állításuk szerint az IAAF megakadályozza azon jelentést, amely a 2011-es világbajnokság ügyeit tárta fel, s amely szerint a résztvevők egyharmada vétett a szabályok ellen. Az atlétikai szövetség közleményben tiltakozott a vádak ellen azt hangoztatván, hogy nem titkolta el a dokumentumot, s nem is rendelkezett olyan vétójoggal, amellyel megakadályozhatta volna a jelentés napvilágra kerülését.

Kemény ütközet alakult ki a tübingeni egyetem szakértői és az IAAF között. Előbbi illetékesei azzal vádolják a nemzetközi szövetséget, hogy az el akar titkolni egy dokumentumot, amely állítólag azt bizonyítja, hogy az élsportolók tömegesen élnek tiltott szerekkel. Az IAAF azt állítja, szó sincs erről, ugyanakkor kifejtette azt is, hogy komoly fenntartásai vannak a tübingeni tudósok állításait illetően, ezért egy másik kutatócsoportot bíz meg a tanulmány kiértékelésével.

A Tübingeni Egyetem kutatói a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából végezték kutatásaikat. A szakértők több száz atlétát faggattak ki a 2011-es degui (Dél-Korea) atlétikai világbajnokságot követően. A megkérdezettek egyharmada ismerte el, hogy a tiltólistán szereplő szereket használtak. A kutatás szerint a verseny előtti 12 hónap alatt az 1800 atléta 29-34 százaléka vétett a doppingellenes szabályok ellen. Ez pedig a kutatók szerint azt bizonyítja, hogy az ismert sportolók körében is általánosan elterjedt a dopping.

Az újabb vádak a lehető legrosszabbkor kerültek napvilágra az IAAF szempontjából, hiszen szombaton Pekingben kezdődik meg az atlétikai világbajnokság. A leleplező dokumentum szerzői azt állították, hogy az IAAF akadályozta meg őket a tanulmány publikálásában, a nemzetközi szövetség ezzel szemben azt közölte, hogy továbbra is tárgyalásban állnak annak nyilvánosságra hozataláról. A Tübingeni Egyetem szakértől szerint az IAAF a kutatók szabadságát korlátozza. A tanulmány társszerzője, Rolf Ulrich pedig a német Der Spiegelnek egyenesen azt állította, azt is megtiltották neki, hogy említést tegyen a tanulmányról.

Az ügy meglehetősen bonyolult. Hivatalosan ugyanis a nemzetközi szövetségnek nincs köze a tanulmányhoz. Ugyanakkor a WADA állítása szerint az IAAF-nek vétójoga van, már ami a nyilvánosságra hozatalt illeti, ezt azonban a szövetség hivatalosan cáfolta. A jelentésből egyébként 2013-ban már szemezgetett a The New York Times, s a patinás amerikai lap már akkor azt állította, hogy a teljes jelentésbe az IAAF ellenállása miatt nem nyerhetett betekintést. Most azonban a Sunday Times és a német ARD megkapta a szöveget.

Az ARD szerint a botrány következtében több neves orosz atlétát, edzőt és orvost fenyeget hosszú vagy akár örökös eltiltás. Az érintettek között van a 800 méteren olimpiai bajnok Marija Szavinova és az olimpiai harmadik Jekatyerina Pojsztogova, rájuk állítólag négyéves eltiltás vár. A 800-asokat edző Vlagyimir Kazarint és az orosz szövetség főorvosát, Szergej Portugalovot akár örökre száműzhetik a sportágból – írta az MTI.

Az ARD és a The Sunday Times a hónap elején jelentette be, hogy több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg és közülük több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye. Ebben az időszakban kiemelt versenyen 146 érmet, köztük 55 aranyat nyertek olyanok, akik gyanúra okot adó mintát szolgáltattak. Neveket nem közöltek, ugyanakkor pénteken kiderült, hogy egyikük a török színekben olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Elvan Abeylegesse. A török szövetség közölte: az etióp származású hosszútávfutó a 2007-es szabadtéri vb-n adott mintájával akadt fent.

Lord Sebastian Coe, az IAAF alelnöke, aki Szergej Bubka volt rúdugró rekorder ellen indul szerdán a szövetség elnöki tisztségéért, úgy fogalmazott, hogy a kiszivárogtatók hadat üzentek a teljes sportágnak. A WADA viszont szombaton azt közölte, hogy közelebbről is megvizsgálják az állításokat.

Bubka: többet kell tennünk!

Az IAAF elnökségére pályázó Szergej Bubka a dopping elleni küzdelmet tartja legfontosabb feladatának, amennyiben a szövetség élére választják. Hozzátette, akár ő nyer, akár Lord Sebastian Coe, ebben a tekintetben sokkal többet kell tenni. Az elnökválasztást igencsak beárnyékolták a doppingvádak, s ez nyilvánvalóan a szavazásra is rányomja majd a bélyegét. Az ukrán világsztár ugyanakkor megvédte a nemzetközi szövetség eddigi doppingellenes intézkedéseit. A Reutersnek adott interjújában utalt arra, hogy más szövetségekhez képest az IAAF eddig is sokat tett a doppingellenes küzdelem terén, elsőként vezette be a biológiai útleveleket. Míg Coe egy teljesen független doppingellenes ügynökséget hozna létre, Bubka a WADA-val működne együtt.