Azonosították a thaiföldi merénylőt

A bangkoki rendőrség feltételezhető nyomot talált a hétfői bangkoki merénylet kapcsán, amelyben 22 személy vesztette életét és mintegy 120-an megsérültek.

Az országot irányító Prajut Csan-ocsa tábornok azt közölte, hogy a térfigyelő kamerák felvételein felbukkant a feltételezett tettes, akit azonosítottak. Hírek szerint egy az ország északkeleti részén aktív kormányellenes csoport tagja. Ez az úgynevezett „vörösingesek” fellegvára, azon erőké, akik a 2006-ban a hadsereg által megbuktatott kormányfőt, Takszin Sinavatrát támogatják. A „vörösingesek” azonban visszautasítanak bármiféle párhuzamot. Nagy erőkkel keresik az állítólagos elkövetőt. A tábornok azt is közölte, hogy ez volt a legsúlyosabb támadás az ország történetében.

Helyi idő szerint hétfő este történt nagy robbanás a bangkoki Erawan szentélynél. A negyed rendkívül forgalmas, számos bevásárlóközpont, szálloda található a közelben. Pravut Tavornsziri rendőrségi szóvivő szerint az volt a cél, hogy minél több embert gyilkoljanak meg. Az esti órákban ugyanis különösen sokan látogatnak el a szentélyhez.

A merénylethez három kilogramm robbanóanyagot használtak fel. A védelmi minisztérium szerint külföldieket céloztak a terrorakcióval. A merénylet színhelye kedden is el volt vágva a külvilágtól, a környéken legalább száz iskolát zártak be. Szakértők már hétfőn úgy vélték, hogy a merénylettel a thaiföldi turizmust célozták, hiszen több külföldi – elsősorban kínaiak – haltak és sérültek meg. A merényletnek igen súlyos gazdasági következményei lehetnek. A thaiföldi nemzeti valuta, a baht kedden hatéves mélypontra süllyedt a dollárral szemben. Kedden 0,8 százalékot esett a valuta értéke, utoljára 2009 áprilisában volt ennyire alacsony.

A tőzsdén is jelentősen érezteti hatását a terrorakció, ennek mutatója 2,8 százalékkal esett. A turizmusból élő vállalatok mutatói 6-10 százalékkal estek. A turizmus adja a GDP 8,5 százalékát.

Szerző
2015.08.18 11:05

Egészségügyi dolgozók kaphatják meg, vagy lenyúlhatják a hitelcsapdába esett adósok lakásait

Publikálás dátuma
2018.11.21 08:29

Fotó: Népszava/
Mint megírtuk, a javaslat legfontosabb része tulajdonhoz juttatná az eszközkezelővel együttműködő bérlőket. Egy másik jelentős részlet is akad.
Teljesen új alapokra helyezné a törleszteni nem tudó hiteladósok lakásainak menedzselését az állam: a bebukott banki tartozást átvállaló Nemzeti Eszközkezelő tulajdonképpen egy ingatlanközvetítő irodává alakul át egy frissen benyújtott törvényjavaslat szerint. Az ingatlanok egy részéből a jövőben egészségügyi szolgálati lakások lehetnek, de az önkormányzatok is tulajdonhoz juthatnak, ezzel segítve a helyi bérlakás programokat – írja az mfor.hu. A javaslat legfontosabb része tulajdonhoz juttatná az eszközkezelővel együttműködő bérlőket. A vételárról a később kiadandó végrehajtási rendeletekből lehet majd pontos információkat szerezni, de a javaslat indoklása szerint nagyon kedvezményesen állapítják meg azt. Beszámítják például az eddig megfizetett bérleti díjakat, kamatot sem számolnának fel, és az állam átvállalja a tulajdon átruházásából származó anyagi és eljárási kötelezettségeket. Az eszközkezelő honlapján frissiben közzétett tájékoztató ezek mellett kilátásba helyezi, hogy a tulajdon elhelyezkedése szerint százalékos arányban meghatározott kedvezmény is megilletné a vásárlás mellett döntő bérlőket. A portál kiemeli: a javaslatból az is kiderül, hogy új ingatlanokat már nem fogad be, nem vásárol az eszközkezelő, a meglévő állomány menedzselése, illetve leépítése lesz a feladata, melyben külső közreműködő szervezetek lesznek a segítségére, mint például a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő.
A megüresedő ingatlanokat először egészségügyi szolgálati lakáscélra kínálják fel, ami pedig erre nem megfelelő, azt árverésre bocsátják. Ami pedig a legvégén megmarad, a területileg illetékes önkormányzathoz kerül, vagyis az országosan jellemző bérlakáshiány enyhítését szolgálják majd ezek a lakások.
A vételi és lakásbérlési lehetőségről tájékoztatást küld majd az érintetteknek az eszközkezelő, meghatározott menetrend szerint. Aki erre nem reagál, emelt bérleti díjjal számolhat.  
2018.11.21 08:29
Frissítve: 2018.11.21 08:29

321,46 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.11.21 08:11
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Kevéssé változott, vegyesen alakult a forintárfolyam a főbb devizákkal szemben szerdára virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
A dollárral szemben a forint kissé erősödött, az euróval és a svájci frankkal szemben pedig gyengült. Az eurót 321,46 forinton jegyezték szerda reggel nyolc óra előtt a bankközi devizapiacon, szemben az előző esti 321,26 forinttal. A svájci frank jegyzése 283,90 forintról 284,17-re emelkedett. A dollár jegyzése viszont 282,29 forintra csökkent a kedd esti 282,55 forintról.
Szerző
2018.11.21 08:11
Frissítve: 2018.11.21 08:11