Messiék sebeiket nyalogatják

Publikálás dátuma
2015.08.19. 07:58
Ezúttal Messi sem segíthetett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEX CAPARROS
Elmaradt a csoda a spanyol labdarúgó Szuper-kupa döntőjében, az FC Barcelona nem tudta ledolgozni négygólos hátrányát az Athletic Bilbaóval szemben, ami azt jelenti, hogy nem jön össze a rekordév, a hat trófea a katalánok számára.

A múlt pénteken elszenvedett döbbenetesnek nevezhető 4-0-s vereség után mindenki arra számított, hogy Messiék a kapujukhoz szögezik a baszk együttest, s valósággal lerohanják a vendégeket. A katalánok gépezetébe azonban ismét homokszem került.

A letámadás nem működött valami fényesen, s bár az első félidő végén Messi révén a hazaiak megszerezték a vezetést, a második félidőben, Piqué kiállítása után (minősíthetetlen hangnemben szólt a partjelzőhöz) esélye sem volt a Barcának, s az Athleticnek sikerült egyenlítenie Aritz Aduriz 74. percben szerzett találatával. 1-1 maradt a végeredmény, s ez vereséggel felérő döntetlen volt a katalánok számára. Így látta ezt edzőjük, Luis Enrique is, aki azért megpróbált jó arcot vágni az eredményhez.

„Néha még jó is, ha vereséget szenved egy csapat, mert ilyenkor tudatosul a játékosokban, hogy milyen nehéz is nyerni” – fejtette ki, s gratulált a bilbaóiak kupagyőzelméhez. Luis Enrique számára az volt a tét, hogy beállítsa Pep Guardiola 2009-es rekordját. A Bayern München jelenlegi edzője 2009-ben egy naptári év alatt hat trófeát kaparintott meg. Persze azért így sem drámai Luis Suárezék mérlege, hiszen ők ötre tettek szert.

Az Athleticnek ugyanakkor ez volt az első trófeája 1984 óta, akkor az együttesnek sikerült a duplázás Spanyolországban. A Barca kapujában egyébként május 17. óta először a chilei Claudio Bravo állt. A német Ter Stegen ugyanis az előző két meccsén nyolc gólt kapott. Pihentetése azonban Enrique szerint nem jelent semmit, s nem döntött még arról, ki legyen a kezdő a bajnokikon.

Szerző

Háborúskodás a valós adatokért

Publikálás dátuma
2015.08.19. 07:22
A vevők hétközben vásárolják meg azokat a napi cikkeket, amelyeket korábban vasárnap szoktak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/OLI SC
A kormány a saját adataira hivatkozva derűlátó a kiskereskedelmi forgalom és foglalkoztatás ügyében, mert szerintük mindkettő növekedett, a vasárnapi boltzár ellenére. A statisztika azonban korántsem fest ilyen szép képet az ágazat helyzetéről. A forgalom részben az online kasszák piactisztító hatására bővült, az áruházláncok ugyanakkor főként az egyre fogyatkozó szakképzett munkaerőt keresik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) továbbra sem aggódik a vasárnapi boltzár miatt. A szaktárca kommunikációja szerint ugyanis a szakemberek és a szakmai szervezetek előrejelzéseivel szemben idén júliusban a tavalyi hasonló időszakhoz képest az öt munkavállalónál többet foglalkoztató vállalkozásoknál 3 200 dolgozóval bővült a létszám egy év alatt. A szakemberek szerint azonban ennél sokkalta árnyaltabb a kép.

A helyzet ugyanis az, hogy az áruházláncok valóban keresnek munkaerőt, a hivatalos adatok szerint mintegy négyezer általuk meghirdetett állásról lehet szó.Tény azonban az is, hogy az üres álláshelyek többsége szaktudást igénylő munkakör: hentes, húsáru eladó, pék, cukrász, eladó, pénztáros. A szakmai végzettséget nem igénylő árufeltöltők iránt jóval kisebb az érdeklődés.

A látványos létszámnövekedés azonban - a szakemberek szerint részben annak tudható be, hogy jó néhány kereskedő a nyugtaadási kötelezettség és a megnövekedett költségek miatt kénytelen volt bejelenteni eddig feketén dolgoztatott alkalmazottját is. Tény, hogy idén március közepe óta 2600-2700 munkatársuktól megváltak az áruházláncok. Az öt dolgozónál kevesebbet foglalkoztató vállalkozások esetében még megbecsülni sem lehet, hányan kerültek utcára.

A munkaerőpiaci adatok pedig azt mutatják, hogy 25 ezer olyan regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, aki 2015. első negyedévében veszítette el a munkáját és 35-36 ezer olyan embert, aki korábban a kereskedelemben dolgozott. A szaktárca közleménye szerint, az online pénztárgépek adatai szintén alátámasztják, hogy a forgalomnövekedés a vasárnapi pihenőnap bevezetése után is folytatódott.

Az állítják, hogy az elmúlt időszak számai bizonyítják: bár sokan a forgalom visszaesésével riogattak a boltzár miatt, az nem okozott csökkenést.

Nem igaz, hogy a kormány, illetve az adóhatóság korábban olyan adatot szolgáltatott volna az online pénztárgépek kapcsán, amely csak a kiskereskedelmet érintette, hiszen ilyen "kiskereskedelemre szűrt" adattal az adóhivatal nem rendelkezik - fogalmazott a szaktárca. A pénztárgép-adatokban minden online kassza forgalmi adata szerepel; így például a boltban, a vendéglátásban, sőt még a pénztárgéphasználatra nem kötelezett, ám a nyugtaadás helyett pénztárgépet használó vállalkozóké is - írták.

Ezzel szemben a lapunknak nyilatkozó Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kiemelte, nagyon fontos lenne az online kasszák részletes adatainak nyilvánosságra hozatala, hiszen azok hajszál pontosan mutatják a forgalom alakulását. A szakember lényeges elemnek tartotta a az adatok egyértelmű megnevezését. Vámos György lapunknak megjegyezte, azzal, hogy az NGM most azt közölte, hogy az online adatokban nem csak a kiskereskedelemről volt szó, hanem a teljes online kassza adatkörről, így már tudható, hogy a korábbi adatok sem csak a kiskereskedelemre vonatkoztak hanem a vendéglátásra és a fizető szálláshelyekre is. Ebből a főtitkár György azt a következtetést vonta le, hogy az eddig nyilvánosságra hozott adatoknál a kiskereskedelem számai kisebbek.

Trükk, vagy baki?

Meglepte a Blokkk.com szakmai honlapot az NGM, amikor augusztus 17-i közleményében egyes sajtóhíradásokat vitatva közölte: "nem igaz, hogy kormány, illetve a NAV korábban olyan adatot szolgáltatott volna az online pénztárgépek kapcsán, amely csak a kiskereskedelmet érintette, hiszen ilyen „kiskereskedelemre szűrt” adattal az adóhivatal nem rendelkezik. A pénztárgép adatokban minden online kassza forgalmi adata szerepel; így például a boltban, a vendéglátásban, sőt még a pénztárgéphasználatra nem kötelezett, ám a nyugtaadás helyett pénztárgépet használó vállalkozóké is".

A honlap szerint elképesztő baki, hogy az augusztust megelőző időszakban ezeket az adatokat a kormány képviselői a kiskereskedelmi jelzővel illették, majd augusztus közepén váratlanul közölték, hogy mindig is az online pénztárgép használatra kötelezett teljes szolgáltatói kör, a kiskereskedelem mellett a vendéglátás, valamint a szálláshely szolgáltatás együttes adatairól volt szó.

Baki, vagy trükk: bakinak mindenképpen baki így összekeverni az adatsorok elnevezését, de hát nem véletlen, hogy a trükközés gyanúja is felmerült - summázta a honlap.

Kormányzati állásfoglalások:

2015. április 9. Szatmáry Kristóf miniszteri biztos Miniszterelnöki Hivatal

"...az online pénztárgépek naprakészen mutatják a kiskereskedelem adatait..."

2015. április 23., Glattfelder Béla államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium (Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága):

"... megvizsgáltuk a törvény hatálybalépését megelőző 9 hét kiskereskedelmi forgalmát és az azóta eltelt 5 teljes hét kiskereskedelmi forgalmát, és azt a tapasztalatot lehetett ebből levonni, hogy a törvény hatálybalépése előtti időszakhoz képest nemhogy csökkent volna a kiskereskedelmi forgalom, hanem a saját számításom szerint több mint 7 százalékkal még növekedett is."

2015. április 24. NGM közlemény

"A vasárnapi pihenőnap bevezetése után is bővült a kiskereskedelmi forgalom... Az online kasszarendszer lehetővé tette, hogy napi szinten lássák, mennyit költenek az emberek a boltokban..."

2015. május 27. NGM közlemény

"Kiemelkedő mértékű az a forgalomnövekedés, amelyet Magyarországon a vasárnapi pihenőnap bevezetése után, márciusban mért a KSH, illetve amelyet az online kasszák adatai alapján az adóhatóság is alátámasztott..."

Lenner Áron Márk helyettes államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium

2015. május 8. NGM közlemény

"Nőtt a kiskereskedelmi forgalom a vasárnapi pihenőnap márciusi bevezetése után, elsősorban a szombati és a hétfői eladási adatok mutatnak jelentős növekedést..."

2015. június 3. NGM közlemény

"...már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése... ...a boltok vasárnapi zárva tartásának márciusi bevezetését követően is fennmaradt a növekedés üteme: az online pénztárgépek adatai alapján..."

Szerző

Melbourne-ben a legjobb élni

Publikálás dátuma
2015.08.18. 20:17
FOTÓ: Getty Images, Mark Dadswell
Továbbra is Melbourne-ben a legjobb élni a világon londoni elemzők szerint. Az ausztrál város ötödik éve az első az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház kedden ismertetett összeállítása szerint, amelyben Líbia fővárosa, Tripoli az utolsó. Budapest az ötvenedik.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő átfogó minőségi indexben. A zéró osztályzat az EIU meghatározása szerint "elviselhetetlen", a 100-as "ideális" életkörülményeket jelöl.

Csakúgy, mint tavaly Melbourne idén is 97,5 pontot szerzett a százból. A második helyre ezúttal Bécs került, az osztrák fővárost a kanadai Vancouver követi. A negyedik Toronto, az ötödik Adelaide, a hatodik Calgary. A hetedik helyet Sydney érdemelte ki, a nyolcadik Helsinki. A finn főváros után Perth és Auckland a kilencedik, illetve a tizedik. A lista első tíz helyezettje közül hét kanadai vagy ausztrál.

Budapest a 2014-es rangsorhoz hasonlóan idén is az ötvenedik helyen szerepel. A magyar főváros értékelése az elmúlt években javult, hat évvel ezelőtt még az 55. helyen állt.

A legkevésbé élhető város ezúttal Tripoli lett. A harcok dúlta Líbia fővárosa után a nigériai Lagos, a Pápua Új-Guinea-i Port Moresby, a bangladesi Dakka és Szíria fővárosa, Damaszkusz a legrosszabb. Damaszkusz a polgárháború 2011-es kitörése előtt jóval előkelőbb helyen szerepelt a listán, igaz volt utolsó is, mégpedig tavaly.

Szerző