Megint bomba robbant Bangkokban

Publikálás dátuma
2015.08.19 07:32
Prajut Csan-ocsa tábornok, Thaiföld vezetője FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PAULA BRONSTEIN
Fotó: /
Nem szűnik a terrorhullám Thaiföldön. Egy nappal azután, hogy egy bomba 22 ember életét oltotta ki, s legalább 120 személy sebesített meg, tegnap ismét pokolgép robbant a fővárosban, Bangkokban, az egyik metróállomás közelében. Ezúttal kisebb hatóerejű robbanószerkezet lépett működésbe, senki sem sérült meg. A rendőrség nem tudta megmondani, volt-e összefüggés a hétfői és a keddi akció között.

A bangkoki rendőrség fontos nyomot talált a hétfői merénylet kapcsán. Az országot irányító Prajut Csan-ocsa tábornok azt közölte, hogy a térfigyelő kamerák felvételein felbukkant a feltételezett tettes. Hírek szerint egy az ország északkeleti részén aktív kormányellenes csoport tagja. Ez az úgynevezett „vörösingesek” fellegvára, azon erőké, akik a 2006-ban a hadsereg által megbuktatott kormányfőt, Takszin Sinavatrát támogatják. A „vörösingesek” azonban visszautasítanak bármiféle párhuzamot. Egyelőre nem tudni, hogy a felvételeken szereplő férfi thaiföldi állampolgár, vagy külföldi-e. A tábornok azt is közölte, hogy ez volt a legsúlyosabb támadás az ország történetében.

Helyi idő szerint hétfő este történt nagy robbanás a bangkoki Erawan szentélynél. A negyed rendkívül forgalmas, számos bevásárlóközpont, szálloda található a közelben. Pravut Tavornsziri rendőrségi szóvivő szerint az volt a cél, hogy minél több embert gyilkoljanak meg. Az esti órákban ugyanis különösen sokan látogatnak el a szentélyhez.

Philip Hammond brit külügyminiszter tegnap azt közölte, hogy egy brit állampolgár is volt a halottak között. David Cameron brit kormányfő a Twitteren fejezte ki együttérzését az áldozat hozzátartozóival. A merénylethez három kilogramm robbanóanyagot használtak fel. A védelmi minisztérium szerint külföldieket céloztak a terrorakcióval. A merénylet színhelye kedden is el volt vágva a külvilágtól, a környéken legalább száz iskolát zártak be.

Szakértők már hétfőn úgy vélték, hogy a merénylettel a thaiföldi turizmust célozták, hiszen több külföldi – elsősorban kínaiak – haltak és sérültek meg. A merényletnek igen súlyos gazdasági következményei lehetnek. A thaiföldi nemzeti valuta, a baht kedden hatéves mélypontra süllyedt a dollárral szemben. Kedden 0,8 százalékot esett a valuta értéke, utoljára 2009 áprilisában volt ennyire alacsony. A tőzsdén is jelentősen érezteti hatását a terrorakció, ennek mutatója 2,8 százalékkal esett. A turizmusból élő vállalatok mutatói 6-10 százalékkal estek. A turizmus adja a GDP 8,5 százalékát.

Szerző
2015.08.19 07:32

Káoszt okoz a havazás az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.01.20 18:55

Fotó: AFP/ JOSEPH PREZIOSO
Hótakaró borítja az amerikai Középnyugatot és a keleti partvidéket. A közlekedésben fennakadások vannak, repülőjáratokat töröltek és tízezrek áram nélkül maradtak.
A széles téli viharzóna a hétvégére elérte az Egyesült Államok keleti partvidékét, és az országos meteorológiai szolgálat a középnyugati Missouritól az északkeleti Maine államig húzódó térségben 15 tagállamra adott ki viharriadót. A Középnyugaton és az Ohio völgyében, a Nagy Tavak vidékén szombaton este 25-30 centiméteresre nőtt a hótakaró, több államban balesetekről számoltak be. Missouriban például az egyik országúton 15 autó csúszott össze, Kansasben egy hókotró csúszott az útpadkára és gázolt el egy férfit, a chicagói O'Hare nemzetközi repülőtéren pedig a kifutópályáról csúszott ki az arizonai Phoenixből leszálló gép 129 utassal a fedélzetén. Sérülés nem történt. A hóvihartól szenvedő térségben több repülőjáratot töröltek. Bostonban vasárnap 250 járatot függesztettek fel, tucatnyi járat nem indul a New York-i Kennedy repülőtérről és a szomszédos newarki légikikötőből sem. A Washington melletti Reagan repülőtéren az esőzés és a sűrű köd akadályozta a forgalmat. Vasárnap az Amtrak vasúttársaság nem indított vonatokat Chicagóból Bostonba, New Yorkba, Pennsylvaniába és Washingtonba.
Míg New York városában alig havazott, New York állam fővárosában, Albanyban 30 centiméternyi hó hullott vasárnapra virradóra, a Nagy Tavak egyike, az Erie-tó partján fekvő Buffalóban is 30 centiméternyinél vastagabb a hótakaró. Connecticut államban mintegy 14 ezren maradtak áram nélkül, de a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ennél jóval többeket fenyeget áramkimaradás. A térségben ugyanis sokfelé nem hó, hanem ónos eső esik, vasárnap éjjelre fagyot jósolnak, ez pedig azzal fenyeget, hogy leszakadnak a vezetékek. A keleti parton árvízriadót is kiadtak. Vasárnapi Twitter-bejegyzéseinek egyikében Donald Trump elnök óvatosságra intette az amerikaiakat.
Szerző
2019.01.20 18:55

Könnygázt vetettek be a rendőrök a tüntetők ellen Athénban

Publikálás dátuma
2019.01.20 18:17

Fotó: AFP/ LOUISA GOULIAMAKI
Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja miatt tiltakoztak a görög fővárosban.
Könnygázzal oszlatta fel a tüntetőket a rendőrség Athén központjában vasárnap, a több tízezer tiltakozó Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja miatt vonultak utcára – írja a Reuters. A helyiek szerint évtizedek óta ez volt a legnagyobb tüntetés a görög fővárosban. A New York Times arról számol be, hogy a tiltakozók be akartak jutni a Parlament épületébe, és többen kövekkel dobálták a rendőröket. A hatóságok közlése szerint tíz rendőr és egy fotós megsérült.
A macedón törvényhozásban már összejött a kétharmados többség az ország nevének megváltoztatásához szükséges alkotmánymódosításhoz, a megegyezést ezután a görög parlamentnek kell jóváhagynia. Görögországban a társadalom több mint hatvan százaléka ellenzi a görög–macedón megállapodást. Ennek elsősorban történelmi okai vannak. A vita még 1991-ben kezdődött, amikor Macedónia kivált Jugoszláviából. Akkoriban az egyedüli tagköztársaság volt, melynek az elszakadását nem kívánta megakadályozni a Jugoszláv Néphadsereg. Görögország haragját azonban kivívta az új államalakulat, mert „Macedón Köztársaságnak” nevezték el. Athén ezt súlyos támadásként fogta fel, a görögök ugyanis úgy vélték, Szkopje a hellén kulturális bölcsőnek tartott észak-görög tartományra, Makedóniára tart igényt. Sokáig esély sem volt a névvita lezárására, mígnem Macedóniában 2017 májusában, a szociáldemokrata Zoran Zaev került kormányra, akinek egyik eltökélt szándéka volt az ügy megoldása. Enélkül ugyanis országának nem lenne esélye az uniós, illetve a NATO-integrációra. Az áttörés tavaly júniusban történt meg. Akkor a görög–macedón–albán határon található Preszpa-tó görög oldalán a két ország miniszterelnöke jelenlétében a két külügyminiszter látta el kézjegyével a dokumentumot, melynek értelmében Macedóniát Észak-Macedón Köztársaságra nevezik át. Cserébe Görögország vállalta, hogy nem gördít több akadályt Macedónia uniós, illetve NATO-integrációja elé. Ezután következett a ratifikáció folyamata, amely macedón részről péntek este zárult le. Összesen 81 képviselő voksolt az alkotmánymódosításra, biztosítva ezzel a kétharmados többséget. A tavaly Magyarországra menekült volt miniszterelnök, a Nikola Gruevszki által fémjelzett jobboldali VMRO-DPMNE párt képviselői bojkottálták a szavazást.
A nemzetközi közösségek fellélegeztek a szkopjei parlament szavazása után. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn szomszédságpolitikai és bővítési biztos gratulált a szkopjei parlamentnek a döntéshez. Közös közleményükben kifejtették, Macedónia jelentős lépést tett az európai integráció felé vezető úton. Szintén gratulált Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. A megegyezés révén stabilabbá válik a régió – hangoztatta.  
2019.01.20 18:17