NNI;Lázár János;vádemelés;Portik Tamás;

2015-08-19 07:06:00

Vádemelés a Lázárral üzletelők ügyében

Az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt A Fővárosi Főügyészség egy testvérpárral, H. Endrével és H. Jánossal, valamint hét további társukkal szemben - közölte kedden Ibolya Tibor fővárosi főügyész. E bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

2014 júliusában egy repülőről szedték le a nyomozók H. Endrét, aki a Portik Tamás érdekeltségébe tartozónak vélt Generál Média egyik tulajdonosa és vezetője volt. Idehaza a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) távollétében költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás gyanújával indított ellene eljárást 2013 májusában. 2007-ben az kavart botrányt a Generál Média körül, hogy az akkor Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat - a polgármester javaslatára - rendkívüli zárt ülésen döntött arról, hogy eladja a H. testvérek cégének a helyi Halmay általános iskola üresen álló épületét. Az ingatlanért nem pénzt kapott a város, hanem öt éven át hirdetési felületet a cég portfóliójába tartozó weboldalakon, amelyek közé pornográf szájtok is tartoztak. H. Endre elsőrendű és H. János másodrendű vádlottak a mostani vádirat szerint 2009-ben elhatározták, hogy a tulajdonukban lévő két gazdasági társaság tevékenysége után fizetendő áfát fiktív számlák felhasználásával csökkentik. A vádlottak két másik, színlelt vállalkozói tevékenységet végző cégtől fiktív számlákat fogadtak be, majd a valótlan tartalmú számlákat szerepeltették könyveléseikben és adóbevallásaikban.

A testvérek 2009 októbere és 2011 szeptembere között több mint 1,3 milliárd forint összegű fiktív számlát fogadtak be, ezzel mintegy 260 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.