Bombasztikus 75 éves

Publikálás dátuma
2015.08.21. 07:45
Tom Jones bombaformában FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SAMIR HUSSEIN
Tom Jones a kezdetben heves, majd csak szemerkélő eső ellenére megtöltötte a pozsonyi várat. Hetvenöt éves előadó még nem adott ilyen bombasztikus koncertet: a walesi dalnok tele van energiával, hangja betölti a teret, s az éneklés mellett arra is van kapacitása, hogy a közönségnek kedveskedjen.

Rég elmúltak az 1960'-as évek, amikor a "Swinging London" korában virágzott a kulturális élet és a forradalminak számító divat a brit fővárosban. Ezek voltak azok az évek, amikor Tom Jones szabályosan berobbant a köztudatban, s egy csapásra híressé vált jellegzetes orgánumával, érzelmes, pörgős dalainak keverékével és utánozhatatlan csipőrázásával. Ötven évvel első stúdiólemeze megjelenését követően ugyanez a férfi rendületlenül járja a világot turnéjával, amelyben helyet szorít azoknak a régi daloknak is, amelyeknek sokat köszönhet. Idős előadóról általában két merőben ellentétes kép él az emberekben.

Rosszabbik esetben a nyolcvannyolc évesen is fellépő, már énekelni és állni is alig tudó rock and roll pionír, Chuck Berry vagy a halála előtt súlyos betegségektől gyötört Johnny Cash képe lebeg be elénk. Ha szerencsések vagyunk, egyből eszünkbe jut Tom Jones is, aki a mai napig képes pusztán hangjával megbabonázni bármilyen életkorú közönséget. Lássuk be, kortársai közül erre a bravúrra már kevesek képesek. A Magyarországon korábban négy alkalommal fellépő Tom Jones ezúttal Pozsonyban, a királyi vár nyugati teraszán felállított színpadon mutatta be, hogy mit tud. Beszédes szám az is, hogy az énekes a szlovákiai koncertje előtti szűk két hónapban több mint húsz koncertet adott Európa-szerte.

A hónapokkal ezelőtt meghirdetett pozsonyi koncertre már jó ideje nem lehetett jegyet kapni, holott a jegyárak európai viszonylatban sem nevezhetőek igazán kíméletesnek. A kétórás koncertre a legolcsóbb jegyet 100 euróért (mintegy 31 ezer forintért) lehetett váltani, a legdrágább VIP-ellátást, vagyis pezsgős fogadást, vörösszőnyeget és első sorokban biztosított ülőhelyeket tartalmazó árkategóriáért pedig 351 eurót, azaz csaknem 109 ezer forintot kértek a szervezők. Természetesen a borsós árak hátterében az állhat, hogy a koncerthelyszín minden tekintetben exkluzívnak számít, csupán pár ezer embert képes befogadni a vár terasza, ahol megépítették a színpadot.

A nyolc órai koncertkezdésre a szitáló eső ellenére mindenki elfoglalta a helyét a nézőtéren, üres széket csak elvétve lehetett látni. A szervezők, akik mások szórakozásának zavarása miatt megtiltották az esernyő használatát, jól szigetelő esőkabáttal várták a vendégeket. Mire mindenki magára erőltette a kabátot, addigra szinte teljesen elállt az eső, így Tom Jones nyugodtan színpadra léphetett.

Egy még mindig férfias erőtől fűtött, ősz hajú és szakállú világsztár köszöntötte a szlovákiai közönséget. Elmondta, nem először ad koncertet Pozsonyban, de a várban még számára is nagy élmény fellépni. Profi zenekara aztán belecsapott a néhány éve felénekelt Burning Hell című John Lee Hooker nevéhez köthető blues-szenzációban, s elkezdődött az őrület. Valóban téboly az, ahogyan Tom Jones a zeneiparban eltöltött ötven év után ugyanazzal a vehemenciával képes belevetni magát egy koncertbe, mint ahogyan tette azt fiatalon.

Nyilván életkorából fakadóan nem ugrálja és táncolja már körbe a színpadot, de ha pörgős dal van (akad jó néhány), egy kis csípőrázás, ide-oda lépegetés, fordulás és hasvillantás elengedhetetlen koncertelem. Hangja viszont nem kopik, mi több, sokkalta erőteljesebbé vált az elmúlt évtizedekben - nem véletlen hasonlítják a jó borhoz, amely idővel egyre jobb lesz. Ez az öblös hang fergeteges koncerthangulatot teremtett Pozsonyban, ahol legutóbbi, Spirit in the Room és hamarosan megjelenő, még cím nélküli új albuma dalaiból kaphattunk ízelítőt.

Jones az utóbbi időszakban - vélhetőleg attól tartva, hogy nevetségessé válik - eltávolodott a hagyományos, modern hangszerelésű popzenétől, és visszatért gyökereihez: a blues, a gospel, a soul és a gyors country zene irányába fordult. Ahogy fogalmazott, számára mindig fontos volt, hogy új benyomásokat szerezzen, újabb és újabb zenei irányzatokat fedezzen fel magának, különben nem érezné hitelesnek magát.

Új albumáról az egyik legnagyobb tapsot a Why Don't You Love Me című country szerzemény kapta, amely tulajdonképpen egy ősrégi Hank Williams-nóta, amelyet Jones gyönyörűen feltöltött friss energiával. A fülbemászó zene mellett a jópofa dalszöveg lehetőséget teremt az énekesnek, hogy kikacsintásokat tegyen saját életére. Az éneklést régi szokásához híven anekdotákkal színesítő eladó világéletében nagy nőcsábász volt (egy életrajz szerint hatszáz nőt vitt ágyba), így nem csoda, hogy megakadt a szeme azon a harmincas szőkeségen, aki az első sorból nyújtotta felé a kezét.

Miután Jones lehajolt hozzá, mindenki meglepetésére felhívta a színpadra a hölgyet, aki az ámulattól szinte megszólalni sem tudott. Az ősz sármőr először a nevét tudakolta, majd szeretettel ölelte magához a szlovák Monicát. A slusszpoén csak ezután következett: Tom Jones maga kérdezte meg a lánytól, hogy nem szeretne-e egy selfie-t készíteni vele a színpadon. Gondolhatják, nem volt ellenvetés. Hisztérikus sikítás és egy hatalmas puszi viszont igen.

A pozsonyi koncert újra csak azt bizonyította: Jones képes ügyesen ötvözni a tőle várt macsót azzal az érzelmes fickóval, aki meghatóan őszintén énekli Leonard Cohen Tower of Song című dalát, vagy a bluestörténeti mérföldkőnek számító St. James Infirmary Blues-t. A létösszegző, az élet nagy kérdésein filozofáló dalszövegek mellett természetesen a régi klasszikusok is megszólaltak: a Delilah, az egykori James Bond-filmzene, a Thunderball és az utóbbi évtizedek legnagyobb slágere, a Sexbomb áthangszerelve, merőben új hangzással csendültek fel. Amikor az énekes elhagyta a színpadot, olyan hangos lábdobogás és hosszan tartó taps maradt utána, hogy még három dal erejéig visszajött. Nem a szimpátia beszél belőlem, amikor azt mondom: valóban páratlan élmény adatott meg azoknak, akik élőben hallották Tom Jones-ot.

Úgy látszik, a közönség, amely minden előadó életében kulcsfontosságú tényező, hálás Tom Jones-nak a rajongók iránt tett erőfeszítéseiért. A pozsonyi koncert soraiban a szlovák mellett cseh, magyar, német és spanyol szavakat is hallani lehetett. Egy negyvenes éveiben járó prágai férfi például feleségével érkezett, de két spanyol fiatal srácot sem riasztott el a zivatar. Folyamatosan frissülő közönség, sikeres világkörüli koncertek, milliós albumeladások és nők, akik még ma is oda vannak érte. A királynő által lovaggá ütött Tom Jones élete már régóta kerek.

Névjegy

Thomas Jones Woodward néven látta meg a napvilágot 1940-ben a walesi Pontypriddben. Apja szénbányász, édesanyja háztartásbeli volt. 13 éves korában tuberkulózis támadta meg, ezért két évet ágyban töltött. Tizenhat évesen otthagyta az iskolát, alkalmi munkákat vállalt. 1963-ban saját együttest alakított. 1965-ben három nagysikerű albummal indult a karrierje (Along Came Jones, It's Not Unusual, What's New Pussycat?), amelyek azonnal sztárrá tették. Még ebben az évben Grammy-díjat nyert.

1969-től saját showműsort vezetett a brit televízióban, emellett amerikai karrierjét is építette. Albumai közel 150 millió példányban keltek el. Praise and Blame című 2010-ben megjelent lemeze a brit toplisták második helyét szerezte meg, korábban példa nélküli volt, hogy hetvenéves előadó ilyen hangos sikert érjen el. Az idei évig négy évadon keresztül a The Voice tehetségkutató mentora volt. 1974 óta Los Angelesben is él, ötvennyolc éve házas.

Nagy kihívások előtt az új Google-vezér

Publikálás dátuma
2015.08.21. 07:31
Az elmúlt két évben is Sundar Pichai vezényelte le a Google-fejlesztők konferenciáját FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JUSTIN SULLIV
Pozitívan fogadta a Wall Street a világ egyik legnagyobb szoftvercégének átszervezését: 5-6 százalékot erősödtek a Google részvényei, amióta a közelmúltban bejelentették, hogy a két társalapító, Larry Page és Sergey Brin nagy szerkezeti átalakításra szánta rá magát, hogy átláthatóbbá tegye az óriáscég működését. Page és Brin az új ernyőcéget, az Alphabet névre elkeresztelt vállalatot vezeti majd, a Google új vezérigazgatója pedig a 43 éves indiai Sundar Pichai lett. Kinevezése nagy szenzáció, de nem igazán meglepetés, hisz tavaly október óta már ő irányította a cég mindennapi működését.

Larry Page, a Google egyik alapítója és egészen a közelmúltig vezérigazgatója augusztus 10-én a cég hivatalos blogján tette közzé, hogy egy új anyavállalat, az Alphabet alatt egyesítik és szervezik újra a Google-t, valamint annak számos leányvállalatát. Az eddigi vezetés egy szinttel feljebb lépett, Page az Alphabet vezérigazgatója, Brin a társaság elnöke lett, míg a Google üzleti guruja, Eric Schmidt az Alphabetnél is ügyvezető igazgatóként folytatja. Page-nek meggyőződése, hogy az indiai származású Sundar Pichai a legmegfelelőbb ember a Google vezérigazgatói posztjának betöltésére.

Pichai 2004-ben lépett be a céghez, a Google minden jelentős fejlesztésében kezdeményező szerepet játszott, s világos víziója van arról, merre kellene továbbfejleszteni a keresőóriást. Tavaly egyébként a Google összbevételének 89 százaléka azokból a tevékenységekből folyt be, amelyeket a jövőben az indiai vezérigazgató irányít: ilyenek maga a keresőprogram, a reklámok, a térképszoftver, a Google Play áruház, a YouTube videómegosztó és az Android.

Pichai India déli részéből származik, a négymilliós lakosságú Chennai városából. Anyja gépíró volt, apja pedig elektromérnök egy brit cég ottani gyárában. Szerény körülmények között éltek, egy kétszobás lakásban laktak, ahol testvérével ketten a nappaliban aludtak. Autójuk soha nem volt, s csak 12 éves korában lett telefonjuk. Ekkortájt szembesülhetett először szinte már emberfelettinek mondható képességével: rendkívüli pontossággal jegyzi meg a számokat, sőt emlékszik szinte minden telefonszámra, amit valaha tárcsázott. Ez a tehetsége tanulmányai során sem bizonyult haszontalannak, teljesítménye mindig is kiemelkedő volt.

Az Indiai Műszaki Egyetemen mérnöki tanulmányokat kezdett, majd ösztöndíjjal a Stanford Egyetemre került. Szülei hatalmas áldozatot vállaltak taníttatásáért. Kiutazása az Egyesült Államokba akkor apja egy éves fizetésébe került. Anyagtudományból és a félvezetők fizikájából akart doktorálni, de félbehagyta tanulmányait, hogy a Szilícium-völgyben dolgozhasson, mint egy félvezetőkkel foglalkozó gyár mérnöke és termékmenedzsere. Ezután a Pennsylvaniai Egyetemen tanult üzletvezetést, majd tanácsadóként működött, mielőtt megkezdte magasba ívelő pályafutását a Google-nál.

Egyik első munkájaként a Google keresőfunkcióval ellátott fejlécén dolgozott egy kis csapat részeként. Az ő ötlete volt, hogy a cégnek saját böngésző programot kellene fejlesztenie. Larry Page már akkor is mellé állt, de Eric Schmidt akkori vezérigazgatónak nem tetszett az ötlet, nem akart pénzt áldozni erre. Azóta viszont a Chrome hatalmas sikereket ért el, jelenleg a világpiac 45 százalékát birtokolja. Pichai részt vett az internetes alapú Chrome operációs rendszer kifejlesztésében is laptopokra, amelyekben egy virtuális felhő tárolja az adatokat maga a fizikai eszköz helyett.

Ezt használják a Chromebook komputerek, melyek a nyugati iskolákban nagy népszerűségre tettek szert elérhető áruk miatt. Dolgozott a Gmail levelező programon, a virtuális tárhelyet biztosító Google Drive-on, és a Google Map térképszoftveren is, 2013-ban pedig vezető szerepet kapott az Android operációs rendszer fejlesztésében. Az Android azóta a mobiltelefonok után elérhetővé vált többek közt okosórákon és televíziókon, és ez részben szintén Pichai érdeme. Az ő keze alól került ki a rendszer három legutóbbi verziója, a Jelly Bean, a Kit Kat és a Lollipop. Egy fejlesztői konferencián bejelentette, hogy már készül a következő verzió is, amely az autóktól a hőmérőkig mindenféle készüléket megcéloz.

Mostantól Sundar Pichai tág teret kap a Google legfontosabb ágainak irányításához. Az indiai szakember tulajdonképpen már jó ideje Larry Page jobbkeze volt, s 2014 októberében már előléptették, azóta gyakorlatilag ugyanezt a feladatkört látta el. Most megkapja az ismert területek felügyeletét, de olyan új projektekét is, mint a fotótárolásban és -rendszerezésben kitűnő Google Photos és a Google Now, amely hasonlóan fog működni, mint az Apple cég Siri nevű, intelligens személyi asszisztens-programja.

Pichai eddigi pályafutása azt bizonyítja, hogy az újítások sem lehetnének az övénél jobb kezekben. Ahogyan Wesley Chan, a fejléc-projekt egy másik résztvevője fogalmazott, „12 éve mindig ő az, aki elindítja azokat a dolgokat, amikre az emberek vágynak”. A férfi a nyilvánossághoz is hozzászokhatott már: az elmúlt két évben ő vezényelte le a Google fejlesztők konferenciáját.

Ilyen szakmai háttér mellett nem csoda, hogy keresett személyiséggé vált a technológiai piacon, s már más cégek is versenybe szálltak érte. 2011-ben a Twitter környékezte meg egy vonzó ajánlattal: a termékekért felelős elnökhelyettes pozícióját ajánlották fel neki. Nemrégiben, Steve Ballmer lemondását követően a Microsoft vezérigazgatói székével is hírbe hozták. Sokak szerint mostani előléptetése egyfajta biztosíték is, hogy a Google meg tudja tartani egyik legértékesebb emberét.

Pichai kollégái körében is népszerű, híresen könnyű vele együtt dolgozni, segítőkész és eltökélt vezető. Megértő és támogató alkat, a konfrontációk helyett az együttműködést helyezi előtérbe. Ismert az is, hogy jó kommunikátor, és remekül koordinálja az alatta dolgozó csapatot. Nyugodt személyisége munkája közben is tükröződik. Munkatársai elmondták, ha valamin igazán mélyen elgondolkodik, sétálva próbál a dolog végére jutni. Sokszor, ha komoly problémába ütköznek, egy találkozó közepette is csendben elsétál, majd később egyszer csak visszatér a megoldással.

A The Verge című portálnak idén májusban adott interjújában elmondta: az vonzotta a Google céghez s az internethez, hogy mindenkinek egyenlő esélyt ad, egy falusi gyereknek és egy harvardi professzornak egyaránt, s fontos számára, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegye a technológiát, s minél többen megkapják az esélyt.

Úgy tűnik, Larry Page magabiztos a kinevezéssel kapcsolatban, és tény, hogy a múlt is Pichai mellett szól. Annyi mindenesetre biztos, hogy az új vezérigazgatónak nagy kihívásokkal kell majd megbirkóznia, mivel az elmúlt években az általa vezetett szektorokban nem egy versenytársuk rendkívül megerősödött. Az okostelefon-felhasználók egyre több internetes tevékenységüket helyettesítik applikációkkal, hogy így időt spóroljanak. Ez viszont a Google-tól vesz el felhasználókat, hisz eközben kevesebbet használják a böngészőt és a keresőprogramot is. Ezen felhasználók visszacsábítása Pichai kreativitásával sem lesz egyszerű feladat.

A Facebook ráadásul sokkal több információt birtokol felhasználóiról, így jóval célzottabb reklámokat tud nekik közvetíteni, ezzel a Google hirdetései viszont veszítenek értékükből. Persze nem kell félteni az IT-piac gigászának számító Google-t, de ez nem azt jelenti, hogy megengedheti magának, hogy ne reagáljon az ilyen változásokra. Minden jel arra utal, hogy Pichai tényleg a legjobb ember a vezetői posztra, de ez hamarosan gyakorlatban is kiderül majd. Bár az új rendszer elméletileg kevés gyakorlati átalakítást hoz, Pichari személye minden bizonnyal új színt visz a cég életébe, s könnyen lehet, hogy az eddiginél is nagyobb sikerekre vezeti a Google-t.

Napelemes program és szuperrouter
A Google ellen eddig is sokszor felhozták, hogy túl sokrétű a tevékenysége, elvégre szakemberei az automatikusan működő gépkocsiktól a fejlődő világ távoli régióiban hatalmas léggömbök révén biztosított internet-szolgáltatásig rengeteg új témával foglalkoztak. Ám az iram és az ötletroham a jelek szerint az új, Alphabet-korszakban sem csökken. Csak egy-két jellemző fejlemény az elmúlt napokból: a Google Sunroof elnevezésű projektje a háztetőkre telepíthető napelemes energiatermeléshez nyújt segítséget, OnHub néven pedig egy szuper-routert fejlesztettek ki.
Ez utóbbira a legnagyobb amerikai kereskedelmi láncoknál, például a Walmartnál és az Amazonnál már előrendelést lehet leadni, forgalmazását augusztus 31-től tervezik. Az új, a TP_Link céggel közösen kidolgozott kütyü iparági hírek szerint igen erős Wi-Fi vételt tesz majd lehetővé, ami nem is csoda: 13 antennájával átütő sikert hozhat.A Sunroof projekt a Google híres térképes szolgáltatásán alapszik, s bárkinek lehetővé teszi, hogy online módon utánakeressen, megéri-e otthonára, ingatlanára napelemes paneleket szereltetni.
Ehhez a konkrét földrajzi lokáción kívül olyan tényezőket is figyelembe vesz a program, mint a napsütéses órák száma, a ház beárnyékozottsága a környező tereptárgyak vagy magasépületek miatt, vagyis egyfajta „egyéni hőtérkép” elemzését teszi lehetővé. Mindehhez persze rengeteg háttér-adatbázis szükséges, így érthető, ha kezdetben csak San Francisco és környéke, Boston és Fresno szolgál kísérleti terepként. Kedvező visszhang esetén a projektet fokozatosan terjesztik majd ki az Egyesült Államok más körzeteire is.Nagy kihívások előtt az új Google-vezér

Publikálás dátuma
2015.08.21. 07:31
Az elmúlt két évben is Sundar Pichai vezényelte le a Google-fejlesztők konferenciáját FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JUSTIN SULLIV
Pozitívan fogadta a Wall Street a világ egyik legnagyobb szoftvercégének átszervezését: 5-6 százalékot erősödtek a Google részvényei, amióta a közelmúltban bejelentették, hogy a két társalapító, Larry Page és Sergey Brin nagy szerkezeti átalakításra szánta rá magát, hogy átláthatóbbá tegye az óriáscég működését. Page és Brin az új ernyőcéget, az Alphabet névre elkeresztelt vállalatot vezeti majd, a Google új vezérigazgatója pedig a 43 éves indiai Sundar Pichai lett. Kinevezése nagy szenzáció, de nem igazán meglepetés, hisz tavaly október óta már ő irányította a cég mindennapi működését.

Larry Page, a Google egyik alapítója és egészen a közelmúltig vezérigazgatója augusztus 10-én a cég hivatalos blogján tette közzé, hogy egy új anyavállalat, az Alphabet alatt egyesítik és szervezik újra a Google-t, valamint annak számos leányvállalatát. Az eddigi vezetés egy szinttel feljebb lépett, Page az Alphabet vezérigazgatója, Brin a társaság elnöke lett, míg a Google üzleti guruja, Eric Schmidt az Alphabetnél is ügyvezető igazgatóként folytatja. Page-nek meggyőződése, hogy az indiai származású Sundar Pichai a legmegfelelőbb ember a Google vezérigazgatói posztjának betöltésére.

Pichai 2004-ben lépett be a céghez, a Google minden jelentős fejlesztésében kezdeményező szerepet játszott, s világos víziója van arról, merre kellene továbbfejleszteni a keresőóriást. Tavaly egyébként a Google összbevételének 89 százaléka azokból a tevékenységekből folyt be, amelyeket a jövőben az indiai vezérigazgató irányít: ilyenek maga a keresőprogram, a reklámok, a térképszoftver, a Google Play áruház, a YouTube videómegosztó és az Android.

Pichai India déli részéből származik, a négymilliós lakosságú Chennai városából. Anyja gépíró volt, apja pedig elektromérnök egy brit cég ottani gyárában. Szerény körülmények között éltek, egy kétszobás lakásban laktak, ahol testvérével ketten a nappaliban aludtak. Autójuk soha nem volt, s csak 12 éves korában lett telefonjuk. Ekkortájt szembesülhetett először szinte már emberfelettinek mondható képességével: rendkívüli pontossággal jegyzi meg a számokat, sőt emlékszik szinte minden telefonszámra, amit valaha tárcsázott. Ez a tehetsége tanulmányai során sem bizonyult haszontalannak, teljesítménye mindig is kiemelkedő volt.

Az Indiai Műszaki Egyetemen mérnöki tanulmányokat kezdett, majd ösztöndíjjal a Stanford Egyetemre került. Szülei hatalmas áldozatot vállaltak taníttatásáért. Kiutazása az Egyesült Államokba akkor apja egy éves fizetésébe került. Anyagtudományból és a félvezetők fizikájából akart doktorálni, de félbehagyta tanulmányait, hogy a Szilícium-völgyben dolgozhasson, mint egy félvezetőkkel foglalkozó gyár mérnöke és termékmenedzsere. Ezután a Pennsylvaniai Egyetemen tanult üzletvezetést, majd tanácsadóként működött, mielőtt megkezdte magasba ívelő pályafutását a Google-nál.

Egyik első munkájaként a Google keresőfunkcióval ellátott fejlécén dolgozott egy kis csapat részeként. Az ő ötlete volt, hogy a cégnek saját böngésző programot kellene fejlesztenie. Larry Page már akkor is mellé állt, de Eric Schmidt akkori vezérigazgatónak nem tetszett az ötlet, nem akart pénzt áldozni erre. Azóta viszont a Chrome hatalmas sikereket ért el, jelenleg a világpiac 45 százalékát birtokolja. Pichai részt vett az internetes alapú Chrome operációs rendszer kifejlesztésében is laptopokra, amelyekben egy virtuális felhő tárolja az adatokat maga a fizikai eszköz helyett.

Ezt használják a Chromebook komputerek, melyek a nyugati iskolákban nagy népszerűségre tettek szert elérhető áruk miatt. Dolgozott a Gmail levelező programon, a virtuális tárhelyet biztosító Google Drive-on, és a Google Map térképszoftveren is, 2013-ban pedig vezető szerepet kapott az Android operációs rendszer fejlesztésében. Az Android azóta a mobiltelefonok után elérhetővé vált többek közt okosórákon és televíziókon, és ez részben szintén Pichai érdeme. Az ő keze alól került ki a rendszer három legutóbbi verziója, a Jelly Bean, a Kit Kat és a Lollipop. Egy fejlesztői konferencián bejelentette, hogy már készül a következő verzió is, amely az autóktól a hőmérőkig mindenféle készüléket megcéloz.

Mostantól Sundar Pichai tág teret kap a Google legfontosabb ágainak irányításához. Az indiai szakember tulajdonképpen már jó ideje Larry Page jobbkeze volt, s 2014 októberében már előléptették, azóta gyakorlatilag ugyanezt a feladatkört látta el. Most megkapja az ismert területek felügyeletét, de olyan új projektekét is, mint a fotótárolásban és -rendszerezésben kitűnő Google Photos és a Google Now, amely hasonlóan fog működni, mint az Apple cég Siri nevű, intelligens személyi asszisztens-programja.

Pichai eddigi pályafutása azt bizonyítja, hogy az újítások sem lehetnének az övénél jobb kezekben. Ahogyan Wesley Chan, a fejléc-projekt egy másik résztvevője fogalmazott, „12 éve mindig ő az, aki elindítja azokat a dolgokat, amikre az emberek vágynak”. A férfi a nyilvánossághoz is hozzászokhatott már: az elmúlt két évben ő vezényelte le a Google fejlesztők konferenciáját.

Ilyen szakmai háttér mellett nem csoda, hogy keresett személyiséggé vált a technológiai piacon, s már más cégek is versenybe szálltak érte. 2011-ben a Twitter környékezte meg egy vonzó ajánlattal: a termékekért felelős elnökhelyettes pozícióját ajánlották fel neki. Nemrégiben, Steve Ballmer lemondását követően a Microsoft vezérigazgatói székével is hírbe hozták. Sokak szerint mostani előléptetése egyfajta biztosíték is, hogy a Google meg tudja tartani egyik legértékesebb emberét.

Pichai kollégái körében is népszerű, híresen könnyű vele együtt dolgozni, segítőkész és eltökélt vezető. Megértő és támogató alkat, a konfrontációk helyett az együttműködést helyezi előtérbe. Ismert az is, hogy jó kommunikátor, és remekül koordinálja az alatta dolgozó csapatot. Nyugodt személyisége munkája közben is tükröződik. Munkatársai elmondták, ha valamin igazán mélyen elgondolkodik, sétálva próbál a dolog végére jutni. Sokszor, ha komoly problémába ütköznek, egy találkozó közepette is csendben elsétál, majd később egyszer csak visszatér a megoldással.

A The Verge című portálnak idén májusban adott interjújában elmondta: az vonzotta a Google céghez s az internethez, hogy mindenkinek egyenlő esélyt ad, egy falusi gyereknek és egy harvardi professzornak egyaránt, s fontos számára, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegye a technológiát, s minél többen megkapják az esélyt.

Úgy tűnik, Larry Page magabiztos a kinevezéssel kapcsolatban, és tény, hogy a múlt is Pichai mellett szól. Annyi mindenesetre biztos, hogy az új vezérigazgatónak nagy kihívásokkal kell majd megbirkóznia, mivel az elmúlt években az általa vezetett szektorokban nem egy versenytársuk rendkívül megerősödött. Az okostelefon-felhasználók egyre több internetes tevékenységüket helyettesítik applikációkkal, hogy így időt spóroljanak. Ez viszont a Google-tól vesz el felhasználókat, hisz eközben kevesebbet használják a böngészőt és a keresőprogramot is. Ezen felhasználók visszacsábítása Pichai kreativitásával sem lesz egyszerű feladat.

A Facebook ráadásul sokkal több információt birtokol felhasználóiról, így jóval célzottabb reklámokat tud nekik közvetíteni, ezzel a Google hirdetései viszont veszítenek értékükből. Persze nem kell félteni az IT-piac gigászának számító Google-t, de ez nem azt jelenti, hogy megengedheti magának, hogy ne reagáljon az ilyen változásokra. Minden jel arra utal, hogy Pichai tényleg a legjobb ember a vezetői posztra, de ez hamarosan gyakorlatban is kiderül majd. Bár az új rendszer elméletileg kevés gyakorlati átalakítást hoz, Pichari személye minden bizonnyal új színt visz a cég életébe, s könnyen lehet, hogy az eddiginél is nagyobb sikerekre vezeti a Google-t.

Napelemes program és szuperrouter
A Google ellen eddig is sokszor felhozták, hogy túl sokrétű a tevékenysége, elvégre szakemberei az automatikusan működő gépkocsiktól a fejlődő világ távoli régióiban hatalmas léggömbök révén biztosított internet-szolgáltatásig rengeteg új témával foglalkoztak. Ám az iram és az ötletroham a jelek szerint az új, Alphabet-korszakban sem csökken. Csak egy-két jellemző fejlemény az elmúlt napokból: a Google Sunroof elnevezésű projektje a háztetőkre telepíthető napelemes energiatermeléshez nyújt segítséget, OnHub néven pedig egy szuper-routert fejlesztettek ki.
Ez utóbbira a legnagyobb amerikai kereskedelmi láncoknál, például a Walmartnál és az Amazonnál már előrendelést lehet leadni, forgalmazását augusztus 31-től tervezik. Az új, a TP_Link céggel közösen kidolgozott kütyü iparági hírek szerint igen erős Wi-Fi vételt tesz majd lehetővé, ami nem is csoda: 13 antennájával átütő sikert hozhat.A Sunroof projekt a Google híres térképes szolgáltatásán alapszik, s bárkinek lehetővé teszi, hogy online módon utánakeressen, megéri-e otthonára, ingatlanára napelemes paneleket szereltetni.
Ehhez a konkrét földrajzi lokáción kívül olyan tényezőket is figyelembe vesz a program, mint a napsütéses órák száma, a ház beárnyékozottsága a környező tereptárgyak vagy magasépületek miatt, vagyis egyfajta „egyéni hőtérkép” elemzését teszi lehetővé. Mindehhez persze rengeteg háttér-adatbázis szükséges, így érthető, ha kezdetben csak San Francisco és környéke, Boston és Fresno szolgál kísérleti terepként. Kedvező visszhang esetén a projektet fokozatosan terjesztik majd ki az Egyesült Államok más körzeteire is.