Tizenöt kvóta a mérleg

Publikálás dátuma
2015.08.24. 07:53
A Bakuban győztes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Paumann Dániel kajak négyes most ezüstéremmel zárt FOTÓ: MTI/KOVÁC
Remekül zárta a magyar csapat a milánói olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságot. Hazánk 15 kvótát szerzett, ezzel túlszárnyalta a londoni ötkarikás részvételt. Az angol fővárosban tizennégyen képviselték Magyarországot. Kammerer Zoltánék az éremlapátolásban sem szerénykedtek, összesen három arannyal, hat ezüsttel és öt bronzéremmel zárta az olaszországi viadalt, ezzel az éremtábla harmadik helyén végeztek.

Magyarországon az elmúlt húsz évben a kajak-kenu volt a legeredményesebb sportág az olimpiákon, s hogy jövőre se legyen másképp, arról a milánói kvalifikációs világbajnokságon gondoskodtak sportolóink. Hazánk a tegnap véget ért olaszországi viadalon 15 kvótát szerzett (férfi kajak hat, női kajak öt, kenu négy), ezzel a legtöbb sportolót kvalifikálta Rióba a vb-n, ráadásul már most túlszárnyalta a londoni részvételt. Az angol fővárosban 14 kajak-kenus képviselte hazánkat. A dobogós helyezések tekintetében sem maradtak adósok Kozák Danutáék. Válogatottunk összesen három arannyal, hat ezüsttel és öt bronzzal zárta a vb-t, ezzel az éremtábla harmadik helyén végeztünk.

A tegnapi nap egyetlen magyar aranyérmét K-1 1000 méteren – nem olimpiai szám - Medveczky Erika szerezte, így a két évvel ezelőtti duisburgi világbajnokság után ismét a dobogó legfelső fokára állhatott. „Nagy volt a szembe szél, és tudtam, hogy a többiek nem bírják majd a hajrát. Az utolsó 250 méter már örömkajakozás volt. Szerencsére ugyanolyanok voltak a körülmények, mint Duisburgban, ami nekem kedvezett. És az is mellettem szólt, hogy reálisan látom önmagam, a határaimat, a többiekhez képest jól tudtam felépíteni ezt a pályát” – fogalmazott a szövetség honlapján Medveczky.

Nem sikerült a címvédés a 2009 óta veretlen női kajak négyesünknek. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Kárász Anna összeállítású kvartett a második helyen ért célba 500 méteren. A győzelmet a fehéroroszok szerezték meg. A futam után csalódottan nyilatkoztak a hölgyek, ám megígérték: Rióban visszavágnak. „Jól mentek a fehéroroszok, mi pedig billegtünk, nem voltunk együtt, ezért sem tudtunk megindulni a táv második felében” – kezdte értékelését Fazekas-Zur Krisztina. - Lehet, hogy ráeveztem Danára, nem tudom, de annyira fókuszáltam, annyira meg akartam csinálni azt, amit tudunk. Most egy kicsit csalódottak vagyunk, hiszen mind a négyen nyerni jöttünk” – zárta gondolatát az olimpiai bajnok.

A bakui Európa Játékokon diadalmaskodó férfi kajaknégyes is ezüstérmet szerzett. A Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta csapatot a szlovákok előzték meg, amely kvartettben két felvidéki magyar versenyző is helyet foglalt.

„Maximálisan elégedett vagyok ezzel az ezüstéremmel, mert meg tudtuk csinálni, amit Kati néni kért. Jól jöttünk el a rajtból, sikerült jól beosztanunk a pályát és a leggyorsabb az utolsó kétszázötven méterünk lett, ahogyan terveztük. Úgy hiszem, a mienk egy jó megbízható négyes, amely minden évben szállítja az érmet. Megvan mögöttünk a szakmai tudás, megvan bennünk a lendület, és ha úgy fejlődünk jövőre is, mint tavaly és ebben az évben, akkor szerintem az olimpián lesz mit ünnepelnünk” – fogalmazott Kammerer Zoltán.

A szombati napon két olimpiai számban is sikerült a dobogó legfelső fokára állnia a magyaroknak. A női K-2 500 méteren Szabó Gabriella és Kozák Danuta hatalmas fölénnyel diadalmaskodott a szerb és a német páros előtt. „Biztos, hogy volt már sok csodás sikerem, de mindig az aktuális győzelem a legszebb. Nagyon szép volt ez a verseny, olyan, mint amilyennek megálmodtuk, minden a helyén volt az elejétől a végégig, nem kalandoztunk el egyetlen percre sem. Tudjuk, hogy jó páros a mienk, világverő egységként vagyunk számon tartva éppen ezért nagy a nyomás is rajtunk”- nyilatkozta Szabó Gabriella.

A férfi K-2 200 méteren kétszer is nyerni tudott Tótka Sándor és Molnár Péter alkotta páros. A duónak azért kellett másodszorra is megtennie a távot, mert az eredeti döntőt visszalőtték, a rajtnál a kanadai és a svéd egység is beragadt, a mezőny többi részvevője azonban nem hallotta az újraismétlő jelzést. Az első döntő után 40 perccel újra fel kellett sorakozni a rajthoz a mezőnynek, és Hüvös Viktor tanítványai ismét győzni tudtak, s másodszorra ez már világbajnoki címet ért.

„Az első futam után nehéz volt elhinni, hogy ez nem lesz beszámítva. Amikor megtudtuk, hogy újra rajtolnunk kell, úgy gondoltam, holnap ismét nekifutunk ennek a versenynek. Aztán amikor azt mondták, 40 perc múlva fel kell sorakoznunk a rajtnál valami megtört bennem. A gyúrók mindent megtettek annak érdekében, hogy a legjobb, legfrissebb állapotban tudjunk odaállni, nagyon szeretném megköszönni nekik ezt a munkát. Nehéz volt összeszedni magunkat, de annyira jó visszagondolni rá, hogy mégis sikerült” – fogalmazott Tótka Sándor.

Szerző

Dzsudzsák vereséggel debütált

Dzsudzsák Balázs vesztes mérkőzésen mutatkozott be vasárnap a török Bursaspor labdarúgócsapatában.

A középpályás végigjátszotta a találkozót, amelyen - a török szövetség honlapjának beszámolója szerint - a Bursaspor 1-0-ra kapott ki a Gaziantepsportól. A magyar válogatott játékos hétfőn igazolt a Dinamo Moszkvától a Borsasporhoz.

Szerző

Ez nem jött össze a Videotonnak

Publikálás dátuma
2015.08.23. 22:23
MTI Fotó: Illyés Tibor
Az MTK 1-0-ra legyőzte a címvédő Videotont a labdarúgó OTP Bank Liga 6. fordulójának vasárnapi zárómérkőzésén, az Illovszky Rudolf Stadionban.

Ezzel az MTK feljött a negyedik helyre, míg a székesfehérváriak utolsó előttiek, s ötödik vereségüket szenvedték el.

OTP Bank Liga, 6. forduló:
MTK Budapest - Videoton FC 1-0 (0-0)

Illovszky Rudolf Stadion, 1117 néző, v.: Kassai

    gólszerző: Kanta (81., 11-esből)

    sárga lap: Torghelle (45.), Grgic (49.), Vass Á. (56.), Gera D. (61.), illetve Pátkai (36.), Simon Á. (59.)

    kiállítva: Juhász (93.)

MTK Budapest:

Hegedüs – Bese, Grgic, Vukmir, Vadnai – Thiam, Kanta, Vass Á. – Varga Sz. (Gera D., a szünetben), Torghelle (Poór, 85.), Hrepka (Myke, 74.)

Videoton FC:

Danilovic – Szolnoki, Juhász, Vinicius, Fejes – Oliveira (Soumah, 88.), Pátkai, Kovács I., Simon Á. (Luijckx, 59.), Gyurcsó – Feczesin

Az első félidőben közepes iramban folyt a játék, kevés lehetőség alakult ki a kapuk előtt. A bajnoki címvédő székesfehérváriak többet birtokolták a labdát, de helyzetig alig jutottak el.

A fordulás után feljavult az MTK, Kanta előbb egy felső léccel vétette észre magát, majd a Feczesin kezezéséért megítélt büntetőt váltotta gólra.

Szerző