Visszaélések és törvénysértések a magyar pavilon körül?

A Magyar Liberális Párt arra kéri Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét, hogy mielőbb indítson vizsgálatot a milánói expón történt pénzügyi visszaélésekkel kapcsolatban.

Az ellenzéki párt hétfői közleményében a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a magyar pavilon megépítésének 2 milliárdos költségén túl 2,3 milliárd forintot költöttek a programokra, amit 900 millió forintos pótköltségvetéssel egészítettek ki.  A Liberálisok hivatkoztak az Index cikkére is, amely alapján úgy látják, hogy "visszaélések és törvénysértések sorozata övezete a méregdrága olaszországi kiállítást".  

Közölték: a Magyar Liberális Párt elvárja, hogy a számvevőszék kivizsgálja a szabálytalanságokat, a kormány pedig megbüntesse a felelősöket.

Az Index hétfőn írt arról, hogy több százmillió forintért rendelt Szőcs Géza kormánybiztos filmeket, multimédiás projekteket, élményutakat a milánói expóra. A produkciók sehol nem láthatók, csak a kifizetéseknek van nyomuk - írták. A hírportál szerint az EuroAtlantic Solution nevű cég, amely az egykori fejlesztési miniszter, Fellegi Tamás cége, 23,9, majd 790 millió forintért kapott megbízásokat az expóval kapcsolatban. A cikk szerint 2,4 millió forintot kapott a Molto Harmonico Bt., hogy alkalmazottja zongorázzon Milánóban, egy szerződés aláírási ceremóniáján.

Lásd még: Újabb eltapsolt milliárdok - Feljelentések a milánói expo ügyében

Szerző

"A kormány fejezze be a titkos tárgyalásokat!"

Az LMP felszólította a kormányt, hogy a különböző áruk transzatlanti szabadkereskedelméről (TTIP) szóló tárgyalások mellett a szolgáltatások nemzetközi piacát liberalizáló egyezmény (TiSA), 2013 óta teljes titoktartásban zajló egyeztetéseinek befejezése érdekében is tegyen lépéseket.

Az ellenzéki párt követelését Keresztes László Lóránt, az ellenzéki párt elnökségi tagja ismertette hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A politikus közölte, a szolgáltatások szabad kereskedelméről szóló egyezmény elfogadása veszélyeztetné Magyarország nemzeti szuverenitását, demokratikus döntéshozatalát. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy Magyarország nem tudná megvédeni könnyen sebezhető hazai vállalkozásait, de kórház- és egyetemprivatizáció, továbbá a közlekedési szolgáltatások piacosítása is következhet - fejtette ki Keresztes László Lóránt, aki szerint uniós szinten munkahelyek százezreinek elvesztésével járna egy ilyen megállapodás.

Kiemelte, az LMP azt szeretné, ha Magyarország meg tudná erősíteni önrendelkezését és csökkenteni tudná kiszolgáltatottságát a nemzetközi porondon. Keresztes László Lóránt közölte, az EU Régiók Bizottságának tagjaként személyesen is kezdeményezi majd, hogy az Európai Bizottság álljon fel a tárgyalóasztaltól.

Szerző

Fényes nappal kúsznak át a menekültek a NATO-drót alatt

Publikálás dátuma
2015.08.24. 16:29
Halad a GYODA építése, de semmire sem jó. FOTÓ: Kelemen Zoltán Gergely/MTI
Fényes nappal is átbújnak a migránsok a határon felállított kerítés alatt Röszke térségében - írja a Szegedma.hu. A rendőrség napi jelentéseiből is kiderül, hogy Csongrád megyében már nem Ásotthalomnál és Mórahalomnál, hanem Röszkénél lépik át legtöbben illegálisan a zöldhatárt.

A lap írása szerint egy 6-8 fős csoport hálózsákokat és plédeket használva megemelte a NATO-drótot és könnyedén átkúsztak alatta, majd percek alatt eltűntek a kukoricaföldön. A migráns csoporttal lévő gyermeket a kerítés fölött adták át Szerbiából Magyarországra. 

A drótakadály mellett rendőrautó járőrözik, a migránsok kifigyelik, hogy mennyi idő alatt fordul a jármű, és kihasználva a pár perces nyugalmat, átmásznak a GYODA alatt. A lap tudósítója szerint többen is ezen a szakaszon kelnek át, sőt már kitaposott ösvény vezet oda.

A lap fotókat is készített arról, amint a migránsok átkúsznak a kerítés alatt, a képekért kattintson!

Átvágták a menekültek a drótakadályt

Ismét megrongálták a gyorstelepítésű drótakadályt a határon a Szerbia felől érkező migránsok - jelentette hétfőn a határról a köztévé tudósítója, aki szerint migránsok átvágták a drótot, ruhákat, hálózsákokat dobtak át rajta, hogy ne sértse meg őket a penge, amikor átmásznak alatta vagy rajta. Elhangzott az is, hogy a Röszke melletti vasútvonalnál, ahol nincs kifeszítve drót, folyamatosan érkeznek a bevándorlók a síneken gyalogolva. Itt egész nap rendőrök vannak, akik egy gyűjtőpontra irányítják őket.

 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy bár halad a GYODA építése, de szinte semmire nem jó. A Napi Gazdaság szerint a tervek szerint haladnak a déli határra épülő kerítés munkálatai, a drótakadály Csongrád megyében és a Bács-Kiskun megyei Kelebián pedig már el is készült. A lap a Honvédelmi Minisztériumra hivatkozva azt is írta, hogy az akadálynak köszönhetően Kelebiáról két hete szinte teljesen eltűntek a menekültek. 

Úgy tűnik azonban, hogy a minisztérium előre ivott a medve bőrére, szombaton ugyanis például negyvenhárom csoportban 1256 illegális bevándorlóval - köztük 274 gyermekkel - szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén. 

Szerző
Frissítve: 2015.08.24. 22:26