Előfizetés

Csak átverés, hogy Akadémia a Puskás?

S.T.R.
Publikálás dátuma
2015.08.25. 07:53
Lassan el kellene dönteni, hogy utánpótlás-nevelő klub vagy profi csapat a Puskás FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Úgy tűnik, csak porhintés a saját növendékek szerepeltetése a Puskás Akadémiánál. Az élvonalban a harmadik idényét kezdő futballcsapat már alig-alig dob harcba „akadémistát”, mintha a tehetségek nevelése helyett kizárólag az eredmények számítanának. Szegény Puskás Ferenc aligha erre a folyamatra adta az áldását – és a nevét.

Három év alatt a Puskás Akadémia bemutatta a tökéletes hátraarcot, meghazudtolva valamennyi önmaga által korábban vallott elvet és értéket – írja bevezetőjében a futballsznob blog, amely alaposan utánaszámolt annak, mennyire is tekinthető a felcsúti stadion köré szervezett PFLA utánpótlásnevelő klubnak. A portál egészen döbbenetes adatokat közöl: amíg a 2013-14-es évadban - ez volt a csapat első idénye az NB I-ben - az első öt fordulóban 1800 játékperc jutott a saját nevelésű fiataloknak, addig ez a szám mostanra 630-ra csökkent.

Ráadásul ez az arány csak romlott a múlt hétvégi, hatodik játéknapon, hiszen a Vasas ellen 1-0-ra megnyert összecsapáson a kezdő csapat egyetlen játékosa, a 18 éves Sallai Roland nevelkedett Felcsúton, őt egy másik PFLA-növendék, Pintér Bence váltotta a 90. percben. A pályára lépő további tucatnyi játékos – köztük több horvát és szerb légiós – másutt sajátította el a sportág alapjait. Egy profi együttesnél már alig-alig számít, ki honnan jött, ám, ahogy arra a futballsznob rámutat, Felcsúton éppen az Akadémiára hivatkozva formáltak erkölcsi jogot a Puskás név használatára, valamint igényt sokmilliárd forintnyi - közvetve vagy közvetlenül érkező - állami támogatásra.

Ahogy azt a Népszava már megírta, a Puskás Akadémiának nem kell fizetnie a legendás támadó örököseinek, Orbán Viktor miniszterelnök – a PFLA alapítója - ugyanis évekkel ezelőtt ingyen szerezte meg a névhasználatot. „Öcsinek mindig az volt az álma, hogy létrehozzon egy futballiskolát, erről a miniszterelnök úrral is többször beszélt - fogalmazott korábban Puskás Ferencné, a leghíresebb magyar labdarúgó nemrég elhunyt felesége -, s amikor Orbán Viktor 2006 nyarán meglátogatott, hogy elmondja, mi készül Felcsúton, örömmel biztosítottam a támogatásunkról. Sokan dolgoznak az akadémia sikeréért, rengeteget áldoznak a gyerekekre, sőt a férjem emlékének ápolására is, természetes, hogy hozzájárultam a Puskás név használatához."

Annak idején aligha arról volt szó, hogy magasról tesznek a saját növendékeikre, csak az eredmény számít… Többen vannak, akik már évek óta nem értik, mi értelme milliárdokat ölni a felcsúti utánpótlásképzésbe, ha a korábban „kis Videotonként” emlegetett együttes alig támaszkodik az akadémiai képzésből kikerülő fiatalokra, az együttes gerincét más kluboktól elcsábított játékosok, valamint külföldiek alkotják. Egy hónapja Orbán Viktor a klub honlapjának adott interjúban egyértelműen kijelölte a csapásirányt.

„Az eddigi kedves, kisfiús mosolygással már nem lehet boldogulni – magyarázta az alapító. - Vagy átalakulunk, teljes értékű felnőtt csapattá válunk, ahol nem mentség, hogy mi csak egy akadémia vagyunk, ahol felvesszük a harcot a férfiak könyörtelen világával, vagy kipottyanunk, s akkor jobb, ha a kiesés helyett inkább visszalépnünk. Ezt a nehéz döntést kellett a klub vezetőinek meghozniuk.”

Két esztendeje, amikor a csapat „véletlenül” feljutott az élvonalba, még más volt az álláspont. „A mi célunk nem az NB I, a mi célunk nem is az NB II. A célunk, hogy játékosokat neveljünk – vélekedett akkoriban a miniszterelnök. - Ha úgy hozzák a körülmények, akkor az NB II-ben nevelünk a magyar labdarúgás számára Gyurcsó Ádámokat, ha úgy hozza, akkor az NB I-ben tesszük ezt. Erre kell összpontosítani. Ott kell helytállni, ahova a sportszerencse éppen állított bennünket. Ha az NB I-be, akkor ott, ha az NB II-be, akkor meg ott.”

Az eredmények mindenesetre egyre jobbak, mintegy igazolva az orbáni álmot, hogy erős futballcsapatot láthasson a háza „kertjéből”. Első NB I-es idényében a Puskás 31 pontot szerezve a 14. helyen zárt, tavaly a tízedik lett (35 pont), most pedig, az immár 12 csapatos ligában a hetedik. Megkérdezett forrásaink közül többen állították, Orbán addig nem nyugszik, amíg a Puskás Akadémia ki nem lép a nemzetközi porondra. Más kérdés, piaci viszonyok közepette még az is értelmezhetetlen lenne, hogy NB I-es csapattal rendelkezzen egy 1800 fős község.

Összejött Kerényinek a hazai siker

Zsukk János
Publikálás dátuma
2015.08.24. 23:26
OTÓ: PÁDÁR LÁSZLÓ
Megtörte az átkot a Tomracing Motorsport-versenyző Kerényi Ádám, miután hazai közönség előtt győzött a King of Europe drift versenysorozat ötödik fordulójában.

A tököli reptéren csaptak össze egymással Európa legjobb driftesei. A háromszoros Európa-bajnok Kerényi az előző, angliai futamot követően újra nyerni tudott, ezúttal hazai közönség előtt, pedig eddig magyarországi Eb-futamon még dobogóra sem állhatott. „Minden csatának megvolt a maga szépsége” – nyilatkozott boldogan a magyar pilóta. Kerényi az újabb győzelmével egy lépéssel közelebb került a történelmi címvédéshez.

Csernoviczki hetedik lett a cselgáncs-vb-n

A 48 kilogrammos Csernoviczki Éva hetedik lett az olimpiai kvalifikációs asztanai cselgáncs-világbajnokság tegnapi nyitónapján. A tatabányaiak kétszeres Európa-bajnoka az ecuadori Diana Cobot és a román Violeta Dumitru legyőzése után ipponnal kikapott az argentin Paula Paretótól a negyeddöntőben, így a bronzéremig tartó vigaszágra került.

Ott az olimpiai bronzérmes magyar elsőként a világbajnok Kondo Amival találkozott, akit eddigi egyetlen meccsükön megvert tavaly a budapesti Grand Prix-n a nyolc között. Kettejük második összecsapásán viszont ellenfele volt a jobb: a japán megkontrázta Csernoviczki egy indítását, és a földharcban leszorította őt, ahonnan már nem volt menekvés.

„Picit még bennem volt az argentintól elszenvedett vereség, az egy nyerhető meccs volt, ott is egy pillanatnyi kihagyás következtében előzött meg, és végigvitte az akciót. Ráadásul tulajdonképpen könnyebb lett volna azon az ágon végigmenni, mint a vigaszágon, itt nehezebb meccsek voltak”- fogalmazott Csernoviczki. Ma a 66 kilós Zámbori Bence képviseli a magyar színeket Kazahsztánban.