Fertőzött ivóvíz Somogyban - Feljelentést tett a vízmű

Feljelentést tett a rendőrségen a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. a három dél-somogyi település ivóvízhálózatának szennyezettsége miatt - közölte a társaság szerdán.

Gyarmati Judit tájékoztatása szerint az ismeretlen tettes elleni feljelentést szerdán tették meg, miután a Barcson, Drávaszentesen és Somogytarnócán tapasztalt vízszennyeződésének okára vonatkozó vizsgálatok megállapították, hogy az érintett területen jelentős számban üzemelnek a felhasználók által üzemeltetett talajvizes kutak, és ezek közül nem kizárt, hogy illegális összeköttetés lehet a közüzemi vízellátó rendszerrel.

A településeken történt vízkorlátozás feloldását követően is szigorú vízminőségi ellenőrzések folynak - írta közleményében a kommunikációs referens, hozzátéve: a szolgáltató napi mérésekkel ellenőrzi az ivóvíz minőségét a legkisebb közegészségügyi kockázat megelőzése érdekében.

A három településen július 29-től - a vezetékes víz baktériumos fertőzöttsége miatt - lajtoskocsival szállították az ivóvizet, a csapvíz használatát pedig csak 15 perces forralás után javasolták fogyasztásra. Az ivóvíz baktériumos fertőzöttségről elsőként beszámoló Barcsmédiának Varga Tibor, a Nagyatádi Járási Hivatal közegészségügyi felügyelője elmondta: a vízben talált baktériumok bélgyulladást, hasmenést tudnak okozni.

A DRV Zrt. kommunikációs referense a korlátozás elrendelésekor azt mondta: a szolgáltató a közegészségügyi hatósággal egyeztetve a legkisebb közegészségügyi kockázatot megelőzve döntött a szükségvízellátás elrendelése mellett. A vízminőség helyreállítása érdekében átmossák, fertőtlenítik a hálózatot. A mintegy 12 ezer embert érintő korlátozást Barcson augusztus 14-én, a két szomszédos településen pedig augusztus 19-én oldották fel.

A szolgáltató korábbi közlése szerint megvizsgálják annak lehetőségét, hogy érvényesíthető-e jóváírás az árhatóság által megállapított díjakból a vízkorlátozás idejére. Karvalics Ottó (Fidesz-KDNP), Barcs polgármestere a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz fordult, kérve a három település számára a vízdíj elengedését korlátozás idejére.

Szerző

Tűző nap és extra-erős UV-sugárzás vár ránk

Publikálás dátuma
2015.08.26. 22:41
Illusztráció: Thinkstock
Csütörtökön túlnyomóan derült, napos időre van kilátás, csak helyenként jelenhetnek meg felhők időnként az égen, de csapadék sehol sem várható. Ismét erős UV-sugárzásra kell számítani. Északnyugaton néhol megélénkülhet a déli szél. Melegszik az idő, a hajnali 11-17°C-ot követően délután már 28-33 fokot mérhetünk.

Pénteken igazi strandidőre van kilátás szinte zavartalan napsütéssel, erős UV-sugárzással. Legfeljebb vékony fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen. Délután már 30 és 35 fok közé emelkedik a hőmérséklet. 

hétvégén folytatódik az igazi strandidő, szinte zavartalan napsütéssel, de erős UV-sugárzással. Egyre többfelé mérhetünk majd 35 fok körüli, helyenként egy-két fokkal 35 fok feletti maximumokat.

Hétfőn és kedden is többnyire derült, napsütéses időben bízhatunk, csapadék ezeken a napokon sem várható. Helyenként feltámadhat a délies szél. Többfelé 34-36 fok körüli hőségre számíthatunk. Erős lesz az UV-sugárzás. Lehűlés és csapadék szerdán érkezhet.

Szerző

Rendezi problémáit az Antall Alapítvány

Az Antall József Alapítvány kuratóriuma az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által feltárt problémák nagy részét augusztusban már rendezte, a további hiányosságokat pedig szeptemberben orvosolja - közölte az alapítvány kuratóriuma szerdán. 

Ismert: Számos törvénysértést és szabálytalanságot tárt fel az alapítvány gazdálkodásában az ÁSZ ellenőrzése. A kuratórium tájékoztatása szerint a legtöbb gondot, amely az pénz visszafizetési kötelezettséggel jár az államnak, egy 2012-ben szervezett Antall Józsefre emlékező est elszámolásában találta az ÁSZ.

Szerző