Előfizetés

Kádár intim titkai - Megszólal a hajdani szobalány

Publikálás dátuma
2015.08.27. 11:11
Kádár János 1982-ben ( tőle balra Maróthy László a Budapesti Pártbizottság első titkára) Forrás: Fortepan/Angyalföldi Helytörtén
" A krumplileves legyen krumplileves" - a jól ismert "bölcselet" hátterében az az egyszerű kis intim tény is állhatott, hogy a volt kommunista országvezető bizony a burgonyát, az abból készült ételeket többre tartotta, mint a drága, a kiváltságosoknak járó luxus-élelmiszereket. Miközben azonban a nosztalgiázók szívesen emlegetik - kiváltképp a mai Lázár-Rogán-L.Simon hedonizmussal összevetve - Kádár efféle puritánságát, azért az alábbi kis, korántsem történelmi mélységű információmorzsa mellé szíves figyelmükbe ajánlanám  Huszár Tibor könyvét,  Kádár János politikai életrajzát.  

A Bors munkatársait balatonvilágosi otthonában fogadta Gránicz Zoltánné, Ilona, aki korábban senkinek nem beszélt a különös nyarakról, Kádár Jánosról és arról, hogyan lazultak a politikusok Aliga 2-n. Az asszony kolléganőjével több mint tíz éven át dolgozott szobalányként a legendás Kádár-villában. Civilként ők kerülhettek a legközelebb a pártvezetőhöz és a feleségéhez. A párt- és országvezér "egyszerű ember" voltáról sokat hallhattunk/olvashattunk, ezt a jellemvonást megerősítette a volt szobalány is.  

Feltöltöttük a hűtőt vajjal és szalámival. Volt ott sokféle finomság és gyümölcsök, amiről az egyszerű emberek álmodni sem mertek. Kádár alig nyúlt hozzájuk. Maradt a puritán ételeknél. Emlékszem, egyszer a szakács ebédre akart neki készíteni valami újdonságot, mire ő morcosan annyit felelt: legyen inkább paprikás krumpli ecetes uborkával! Ez volt a kedvence - mesélte a lap riporterének Gránicz Zoltánné.

Fényképet nem tudott mutatni, tilos volt ugyanis fényképezni. A 47 hektáros terület zárt részét, a politikusok nyugalmát fegyveresek őrizték, csak engedéllyel, igazolvánnyal lehetett belépni. A Balaton felől sem lehetett megközelíteni. A Kádár-villa a hetvenes években épült, a párt adományozta a főtitkárnak és nejének, Tamáska Máriának.

Mindig a feleségével nyaralt kettesben. Klottgatyában járt fürdeni vagy csónakázni. Ilyenkor a testőreit is elküldte. Szeretett viccelődni, és mindig tisztelettel szólt hozzánk. A felesége már más volt, ő gyakran és szigorúan ellenőrizte, hogy rendesen kitakarítottunk-e – sorolta az emlékeket a ma már nyugdíjas asszony.

Kádár János, az MSZMP első titkára dolgozószobájában 1982 Forrás: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Kádár János, az MSZMP első titkára dolgozószobájában 1982 Forrás: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Az üdülőtelepen Jurij Gagarin orosz űrhajóst 1961-es magyarországi látogatásán is az aligai pártüdülőben fogadták, de járt ott Ho Si Minh, a Vietnami Demokratikus Köztársaság elnöke, Csou En-laj kínai miniszterelnök, Erich Ho­necker NDK-vezető, Leonyid Brezsnyev, Andrej Gromiko, a Szovjetunió külügyminisztere és Mihail Gorbacsov.

A teljes cikk, fotókkal itt olvasható. 

Mindössze hét orvos és tizennégy nővér küzd a menekültek ellátásával

Publikálás dátuma
2015.08.27. 10:28
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
Bővítik a táborok ellátását - írja a Napi Gazdaság. Ami azt illeti rájuk is fér, jelenleg ugyanis mindössze  hét orvos és tizennégy nővér dolgozik valamennyi befogadóállomáson, azaz: Bicskén, Debrecenben, Vámosszabadin és Nagyfán. 

Hat pályázat érkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak (BÁH) arra a közbeszerzési pályázatára, amelyet háziorvosi, házi gyermekorvosi, nővéri szolgáltatásra és telefonos segítségnyújtásra írtak ki a bicskei, a vámosszabadi és a nagyfai befogadóállomásokra - írja a Napi Gazdaság.

A pályázatokat még nem bírálták el, a járványügyi feladatok ellátására kiírt álláspályázatra a BÁH tájékoztatása szerint még lehet jelentkezni. A bicskei, a debreceni, a vámosszabadi és a nagyfai befogadóállomáson jelenleg mindössze hét orvos és tizennégy nővér dolgozik, igaz, a menedékkérők ellátásában a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatók is részt vesznek, és szükség esetén az ügyeletes orvost vagy a mentőket is kihívják. Orvos azonban csak munkanapokon és négy órában, gyermekorvos hetente kétszer két órában rendel, az ápolószemélyzet azonban folyamatos szolgálatot teljesít.

Szűk sávban mozgott a forint

Publikálás dátuma
2015.08.27. 09:38
Illusztráció/Thinkstock
Alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben a bankközi kereskedésben.

Az eurót nem sokkal reggel hét óra után 316,40 körül jegyezték. Tizenkét órával korábban 316,57 forint volt az árfolyama. Egy amerikai dollár 278,75 forintot ért, előző este 277,91 forintot. A svájci frankot reggel 292,60 forint körül jegyezték a szerda esti 293,25 forint után.

A japán jen 2,325 forinton forgott, előző este 2,33 forinton.