Járattörlés miatt magyarok rekedtek külföldön

Publikálás dátuma
2015.08.27. 14:56
Illusztráció/Thinkstock
Kétszáz utas, köztük magyarok ragadtak a torontói repülőtéren, miután a görög SkyGreece légitársaság törölte budapesti járatát. Kertész Tímea, akinek három gyereke is Torontóban ragadt a járattörlés miatt, az MTI-nek azt mondta nem tudnak elérni senkit, sem Torontóban, sem Görögországban. A járat törlését is onnan tudták meg, hogy kiírták az információs táblán. Hozzátette: a gyerekeknek csütörtökön kellett volna Budapestre érkezniük. 

A törlés miatt a lengyel LOT légitársaság járatára vettek jegyet, és feljelentésen gondolkoznak, mert ez 750 ezer forint többletkiadást jelent. 

Kovács Julianna, a SkyGreece magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy semmilyen hivatalos információt nem kaptak sem Torontóból, sem Athénból, azt sem tudni, hány utasról van szó és mi fog történni velük. Azt javasolta, hogy az utasok várjanak 1-2 napot, majd keressék meg a magyarországi képviseletet, mivel volt már példa arra, hogy csütörtök helyett vasárnap indította el a légitársaság a járatot. Hangsúlyozta, hogy másik járatra jegyet mindenki csak saját felelősségre vegyen, mert nem tudni, hogy a SkyGreece annak árát később megtéríti-e. Az MTI telefonon próbálta elérni a társaság görögországi központját, de csütörtök délig a hívásokra senki nem válaszolt.

A kanadai görögök által alapított athéni központú SkyGreece-t azért indították el tulajdonosai, hogy összeköttetést teremtsenek a torontói görög diaszpóra és Görögország között. Jelenleg két repülőgépet bérelnek.

Szerző

Várni kell még az Izrael-Hamász békére

Alig néhány napja, augusztus 24-én közölte a brit The Telegraph, hogy Tony Blair volt brit miniszterelnök találkozott Háled Mesállal, a Hamász vezetőjével, hogy az Izraellel kötendő tűzszünetről tárgyaljanak. A lap értesülései szerint a titkos tárgyalás azt célozza, hogy 10 éves tűzszünet jöjjön létre Izrael és a Gázát uraló terrorszervezet között.

 Blair korábban a közel-keleti munkacsoport vezetőjeként nem tárgyalhatott a Hamásszal, de mivel májusban lemondott, most már megteheti. Azóta állítólag két alkalommal is tárgyalt Háled Mesállal, a Hamász vezetőjével Dohában, Katar fővárosában. Izrael cáfolta a brit sajtóértesülést, de a Hamásszal szembenálló Fatah által dominált, a ciszjordániai palesztin autonóm területeket ellenőrző Palesztin Hatóság megerősítette az információt, amely szerint a megbeszélések folyamatban vannak, és azzal vádolta a Hamászt, hogy valójában a palesztin területek szétválasztásához járul hozzá.

Vagy valóban hírlapi kacsa volt a felröppent hír, vagy nem sikerült a csoda Blairnek sem, ugyanis tegnap újabb Gázából kilőtt rakéták csapódtak be Izrael területén. A zsidó állam válaszként légicsapást mért ma hajnalban Hamász katonai célpontokra. Az izraeli hadsereg közleménye szerint egy Gáza központi részében található fegyvergyártó létesítményt bombáztak le. Áldozatokról vagy sérültekről nem tesz említést a közlemény.

Szerző
Témák
Izrael Hamász béke

Belgrád nem tűri a migráns-ellenességet, és Magyarországnak is üzen

Publikálás dátuma
2015.08.27. 10:51
Fotó: Sean Gallup/Getty Images Hírek
A Szerbiai Belügyminisztérium betiltja azokat a menekültek ellen irányuló megmozdulásokat, amelyeket augusztus 31-ére jelentettek be olyan szervezetek, mint a Dveri, a Nasi és az Obraz, jelentette a szerbiai média. Nebojsa Stefanovic belügyminiszter úgy fogalmazott, „Nem fogjuk megengedni, hogy a türelmetlenség és gyűlölet szítása legyen az, ami Szerbia Köztársaságot jellemzi. A belügyminisztérium nem fogja megengedni semmilyen mingránsellenes gyűlés megtartását. A Szerbián keresztülhaladó emberek a saját országukban fennálló nehéz körülmények és háború miatt kényszerülnek minderre”. Szerbia nem támogat semmiféle fasiszta gyülekezést - szögezte le. 

„Szerbia Köztársaság meg akarja mutatni, hogy jó házigazda, s hogy az összes ideérkező embert az európai normákkal, a valódi demokráciával és a szabadságjogokkal összhangban fogadja. Mindenki, aki gyűlöletét akarja kifejezni ezen emberek irányába, tegye meg máshol, de nem Szerbiában ” – mondta a szerb belügyminiszter.

Alekszandar Vucic miniszterelnök már a többször leszögezte nem hajlandó részt venni a bevándorlók elleni kampányban. Szerbia polgárai is hasonló szenvedést éltek át, jegyezte meg. Belgrád minden lehetséges módon segíteni fog a migránsoknak – mondta. Augusztus 19-én egy belgrádi befogadóközpontban tett látogatása során Vucic „Kötelességünk segíteni, jó házigazdáknak kell bizonyulnunk, és én büszke vagyok arra is, hogy nem megyünk picsogva pénzért kuncsorogni, noha mindez megterheli az állami büdzsét” – szögezte le a miniszterelnök. Vucic kiemelte, Szerbia nem fogja a menekültkérdést „a világ legnagyobb problémájának” tekinteni, nem fog falakat se emelni, de szögesdróttal sem fogja a migránsok útját állni, miként azt a szomszédos Magyarország teszi.

Úgy vélem, Európának nem volna szabad szemet hunynia a szögesdrótok és határzárak fölött, márpedig ezt teszi, méghozzá szándékosan. Mi nem fogunk szemet hunyni, és segíteni fogunk, amennyit csak tudunk” – mondta. Azt is hangsúlyozta, hogy Belgrád kérni fogja az Európai Unió anyagi segítségét, de ettől függetlenül mindent megtesz, akkor is, ha nem kap hozzá brüsszeli támogatást.

Szerző