Előfizetés

Lázár: szégyenletes, hogy az EU nem segít

Publikálás dátuma
2015.08.27. 16:13

Ausztriában 20-50 migráns holttestére bukkantak egy teherautóban. Magyar rendszámú a tehergépjármű, a rendszámot román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, a járművet pedig vélhetően szlovák cégtől vásárolták - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján. Az osztrák rendőrség már tájékoztatta a magyar rendőrséget, és a történtek felderítéséhez, az elkövetők elfogásához szükséges lépéseket a két rendőrség közösen teszi meg. Hozzátette, vélhetően illegális bevándorlók estek áldozatul, akik Magyarországon keresztül vagy magyar közreműködők segítségével próbáltak Nyugatra jutni.

Az illegális bevándorlók nagy része embercsempészek segítségét veszi igénybe, ezért is történhetnek ilyen tragédiák - mondta Lázár János a kormányinfón. Szerinte az EU képtelen megoldani a bevándorlási válságot, ezért Magyarországnak egyedül kell lépnie. A 3,5 - 4 méter magas biztonsági határzár építése folytatódik- erősítette meg a miniszter.

Tehetetlen Unió

Magyarország sérelmezi, hogy az Európai Unió nem ad segítséget ahhoz, hogy képes legyen a schengeni határ védelmét ellátni, Lázár szégyenletes eljárásnak minősítette, hogy az Európai Bizottság kihagyja Magyarországot a más országoknak járó támogatásokból.

Jelezte: a miniszterelnök arra utasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy vegye fel a kapcsolatot Berlinnel és Brüsszellel és adjon soron kívüli tájékoztatást az elmúlt 48 óra illegális bevándorlással összefüggő helyzetéről.

Lázár szerint vissza kell állítani Európában a határvédelmet, ami jelenleg nem működik. Senki nem védi ma az EU schengeni határait, ha ez meglesz, akkor lehet szabályozni azt, hogy ki jöhet be és ki nem, akkor lehet tranzitzónákat kialakítani - sorolta a miniszter.

Törvénygyártás indul

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy Kövér László házelnöknél kezdeményezte a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottság soron kívüli összehívását, ahol a tárcák és a titkosszolgálatok képviselői adnak tájékoztatást a képviselőknek.

A parlament csütörtöki és pénteki rendkívüli ülésén pedig a büntető törvénykönyv szigorításáról dönthetnek, ennek részeként új tényállásokat vezetnek be, szigorítják az embercsempészekre kiróható büntetési tételeket, kiegészítik a kiutasítás szabályait és módosítják a vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezéseket az embercsempészekre vonatkozóan.

A kormány kezdeményezi a büntetőeljárási törvény módosítását is, hogy a bevándorlással összefüggő cselekmények elkövetőivel szemben minél gyorsabban le lehessen folytatni az eljárást - mondta Lázár János, aki a menedékjogi és a polgári perrendtartásról szóló jogszabály módosítását is felvetette. Emellett jelezte: törvényben szabályoznák a tranzitzónákra vonatkozó rendelkezéseket is.

Nem migrációs, hanem népvándorlási krízis van

Népvándorlási krízis van - jelentette ki a miniszter. Magyarország üzenete az, hogy nem érdemes az ország felé menekülni. Becslésük szerint az év végére akár a 300 ezret is elérheti az illegális belépők száma. 

A migránsok nagy része egyre agresszívebben lép fel, nem akarnak regisztrálni, nem akarnak ujjlenyomatot adni és nem vesznek részt egészségügyi szűrővizsgálaton. Ezért is van szükség a határvadász századok bevetésére. A honvédség részvételét továbbra is szükségesnek tartja a kormány, dolgoznak a jogszabályok változtatásán. Lázár János megismételte, hogy szervezett embercsempész-támadásnak van kitéve az ország, ami egy komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Eladják az állami földek egy részét

Az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot - közölte Lázár János. A kabinet több irányelvet is lefektetett ezzel kapcsolatban: így például természetvédelmi területeket és erdőket nem lehet eladni, amik szóba jöhetnek, azok a szántók, a legelők és a gyümölcsösök. Szerinte 300-380 ezer hektár állami területet értékesíthetnek. A miniszter közölte: előírás az is, hogy kizárólag magyar állampolgároknak lehet állami földet eladni, közülük is csak az élethivatásszerűen földművelést végzőknek és a helyben lakóknak.

Kapcsolódó
Halott menekültekre bukkantak egy magyar rendszámú furgonban

Törvénnyel szállna szembe az elszabadult albérlet-árakkal az LMP

Az LMP egy az albérletekről szóló törvényjavaslat benyújtását tervezi, amely akár meg is akadályozhatja a bérleti díjak további emelkedését - jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a közelmúltban felrobbant az albérleti piac, a fővárosban és néhány vidéki városban ugyanis néha több mint másfélszeresére emelkedtek az árak. Az LMP szerint mindezek miatt lakhatási válság alakult ki Magyarországon, ráadásul a magas albérletárak nagy szerepet játszanak abban is, hogy a fiatalok tömegével hagyják el az országot.

Schmuck Erzsébet szerint olyan új jogszabályra van szükség, amely a bérlőknek és kiadóknak szóló garanciák mellett - berlini és más nyugati példák alapján - akár meg is akadályozzák a bérleti díjak további emelkedését. Az LMP emellett továbbra is szükségesnek tart egy szociális és közösségi bérlakásprogramot, amellyel akár már rövid távon is több ezer embernek épülhetne új otthon - fűzte hozzá.

Nézegessen vadonatúj Solaris-Skoda trolibuszokat! (fotók)

Publikálás dátuma
2015.08.27. 15:33
Szeneczey Balázs, a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és az új troli MTI Fotó: Marjai János
Napokon belül megkezdődik az új Solaris-Skoda trolibuszok tesztüzeme Budapesten. Szeneczey Balázs, a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a járművek csütörtöki sajtóbemutatóján elmondta, hogy harminchat új trolibusz - köztük húsz csuklós - áll forgalomba.

A Skoda-Solaris-szal 2014 végén írták alá a szerződést. A Budapesti villamos- és trolibusz-járműfejlesztés elnevezésű, európai uniós támogatásból megvalósuló 18 milliárd forintos projekt 108 új trolibusz vásárlására adott lehetőséget a fővárosnak.Ebből most 36 járművet vettek 5,7-5,8 milliárd forint értékben. A többi trolibusz akkor érkezhet, ha a szükséges forrás rendelkezésre áll majd - mondta a főpolgármester-helyettes. Közlése szerint az alacsonypadlós járművek közül a csuklós trolikon 104, a szóló járműveken 64 ember utazhat egyszerre - hangzott el a tájékoztatón. Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója elmondta, hogy az új trolik "önjárók" is, akár négy kilométert is meg tudnak tenni behúzott áramszedővel. 

A próbajárat alapvetően a 74-es trolivonalon közlekedik majd. A tesztüzem során kétezer kilométert kell az új járműveknek megtenniük, ötszáz kilométert hibamentesen kell tudniuk teljesíteniük.