Előfizetés

Hatásvadász századok

Az internet népe nevezte el így, abszolút találóan az új rendőrségi képződményt, melyet régről előtalált szóval határvadásznak kereszteltek el. Addig is, amíg a Jobbik kottájából eljátssza a kormány a honvédség bevonulási indulóját a szerb határra, kellett valami, ami tüneti kezelést nyújt. Persze az első rendvédelmi-szakközepes fiataltól az utolsó tábornokig – inkluzíve az országos főkapitány – mindenki pontosan tudja, hogy a rendőrséggel már megint vizet gereblyéztet a politika. Más kérdés, hogy az illetékesek ezt mély ügybuzgalommal, gondoktól rendős homlokkal, és felpántlikázott lélekkel teszik.

Csaknem ezer rendőrtanulót vezényelnek a határvadász igazgatósághoz – mert igazgatóság persze lesz. Végzősöket, ami egy kétéves iskola esetében kissé viccesen hangzik, bár igaz. (Hogy a tanulással mi lesz, az most nem fontos.) A Készenléti Rendőrségen pedig az történik, hogy az X. bevetési osztályt Y. határvadász osztálynak keresztelik át, és ugyanazok, ugyanazt, ugyanott, ugyanúgy, ugyanannyiért fogják csinálni, mint eddig. Na jó, néhányan lovon és trapézon is.

Mondjuk a menekülteket a legkevésbé sem érdekli, hogy a miniszterelnök győzelmi jelentéseiben minek nevezi majd az egyenruhásokat – ahogyan a plakátjai sem érdekelték őket. A rendőröknek – ej, akarom mondani: a határvadászoknak – nem lesznek extra jogosítványaik, mert mitől is lennének. Azt a bejelentést, mely szerint a most kijelölt kétezernyi egyenruhást, ha kell, 3600 főre is kiegészíthetik, a fentiek alapján pusztán géppapír kérdésének tekinthetjük.

És annak, hogy éppen az esedékes mennyiségű rendőr hiányzik majd az utcákról. Vagy nem is hiányzik, mert két hét alatt már rend lett.

Arról pedig az országos főkapitány igazán nem tehet, hogy nemzetellenes újságírók egy csoportja olyan ravasz kérdéseket is megfogalmaz, hogy a határvadászoknak pontosan mi lesz a feladatuk, ha az illegális határátlépők 99 százalékát amúgy is elfogják. A tábornok szerint ők igyekeznek csökkenteni a menekülthullámot. Hogy miként, azt még nem tudni.

Mint fentebb mondtam, ez a húzás nem több, mint tüneti kezelés. Nem a menekültkérdésé, hanem a politikai vérszomjé. Placebó. Igaz, abból a legkiválóbb minőségű.

Szűcs Gabi és Little G. Weevil a Müpában

Publikálás dátuma
2015.08.28. 07:46

Szűcs Gabi és zenekara, a Swinging Amy lép fel augusztus 29-én, szombaton a New Orleans Swingfesztivál keretében, a Művészetek Palotájában. Vendég: Little G Weevil, világhírű bluesgitáros-énekes.

Amy Winehouse, a legendás brit soulénekesnő jazzelőadóként is rendkívüli hatású volt, a korszak legismertebb dalait maga is feldolgozta. Bár életében mindössze két nagylemeze jelent meg, művészete számos énekesnőt megihletett - közéjük tartozik a magyar közönség egyik kedvence, Szűcs Gabi. A hagyományos jazz hazai mestereit felvonultató zenekarával Winehouse legjobb dalait swing-átiratban szólaltatják meg, így hívják utazásra a közönséget.

„2013-ban jutott eszembe, hogy meg kellene próbálni átdolgozni Amy Winehouse dalait a saját műfajomra, a swingre - idézi fel a kiindulási pontot Gabi. - Máig nagyra tartom Winehouse-t: dalait, hangját, vonzalmát a hatvanas évek zenéihez, szókimondó szövegeit, drámaiságát. A dalok feldolgozására Kuzbelt Pétert, a kiváló szaxofonost kértem meg, akinek a neve garancia az újszerű, ötletes megszólalásra. Állandó zenekarom is örömmel vetette bele magát a munkába. Amy dalai swinges feldolgozásban új értelmet nyertek, új színekkel gazdagodtak. Szórakoztató, szívbe markoló, a jazz, a swing legszebb hagyományait vegyítő zenei csemege a Rehaben át a Valerie-ig, minden, amit szeretünk Amytől.”

Az ötletből lemez is született, a projekt néhány nagy sikerű koncerten is bemutatkozott, ez alkalommal viszont még egy különleges csavart ad a Swinging Amynek a vendégművész személye: Little G Weevil, a világhírű bluesgitáros-énekes, zeneszerző, akit a hazai közönség leginkább egy népszerű tehetségkutató műsor mentoraként ismer. „Little G játéka és hangja tökéletesen illik Amy dalaihoz, az átdolgozott, swinges verzióban pedig visszaidéz valamit az eredeti elképzelésből. Vele a kör bezárul, mert zeneileg összetartozik az ő világa, az Amyé és az enyém” - mondja Szűcs Gabi.

Én már gyerekként tudtam, hogy színigazgató leszek

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2015.08.28. 07:45
Kőszegi Ákos és Danyi Judit a Párcserében FORRÁS: KECSKEMÉTI KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ
A kecskeméti Katona József Színház a Vidéki Színházak Fesztiválja keretében szeptember 10-én a Thália Színházban vendégszerepel Jurij Poljakov Párcsere című vígjátékával. Cseke Péter rendezőt, a színház direktorát ebből az alkalomból kérdeztük az évadkezdésről, a vendégjátékról és a hamarosan megnyíló új kamaraszínházi épületről.

- Mielőtt kecskeméti színidirektor lett több más vidéki színháznál is felvetődött a neve, mint lehetséges direktor. Pesti színészként miért vonzotta, hogy vidéken színházat igazgasson?

- Érdekelt ez a lehetőség. Színházi családból származom, a szüleim színészek voltak, színházban nevelkedtem. Én már gyerekkoromban tudtam, hogy színházigazgató leszek.

- Ez azért meglepően hangzik, még akkor is, ha színházban nőtt fel.

- Én a színházat tekintve mindig az egészben gondolkodtam. Amikor színészként próbáltam, már akkor is leírtam egy papírra, hogy a kollégámnak majd mit fogok a szerepével kapcsolatban mondani. Amikor hét évvel ezelőtt Kecskemétre érkeztem, az orromban volt a nagyváradi színház illata, amit gyerekkoromban belélegeztem. A nagyváradi teátrum hasonlóan gyönyörű neobarokk épület, mint a kecskeméti, azonnal azt éreztem, hogy hazajövök. Valóban volt már több ajánlatom Kecskemét előtt, de úgy látszik, várnom kellett még rá, hogy beérjen az a bizonyos gyümölcs.

- Önt kinevezése után érték támadások, hogy a jobboldali politikai szimpátiája segítette a színházvezetői székbe. Aztán egyre több szakmai dicséretet kapott. Kecskeméten rendez többek közt Szász János, Mohácsi János, Rusznyák Gábor és Zsótér Sándor is. Tudatosan törekedett arra, hogy ne csak a jobboldalhoz besorolt rendezőket hívjon?

- Engem nem érdekel, hogy egy rendezőnek, vagy színésznek milyenek a politikai nézetei, hova teszi a ikszet. Nyilván sok múlik a politikán, engem mégis az érdekel, hogy ami a színházamban történik, az a legmagasabb művészi színvonalon valósuljon meg.

- Ez jól, hangzik, de például Zsótér Sándor rendezéseit elfogadják, kedvelik a kecskemétiek?

- Abszolút. Ebben nincs különösebb merészség a részemről, hogy például Zsótért felkérem rendezni. Számomra természetes, hogy az ön által említett urak Kecskeméten is dolgoznak. Ezt én így tudom csinálni, nem azt nézem, hogy mi számít merészségnek.

- Kecskeméten, mint más vidéki színházakban is mindent műfajt repertoáron kell tartani a vígjátéktól a musicalig, egy karakteres művészszínházi vonal, amelyre önök látszólag törekednek, azért nem általános tendencia, ha más vidéki színházakat megnézünk.

- Én nem hiszek abban, hogy a mai közönség csak a musicalekre és a vígjátékokra vevő. Ez egyszerűen nem igaz. Kecskemét egy olyan város, ahol kedvelik a színházat, több mint százezer nézőnk van évente, a környékről és még más megyékből is vannak bérleteseink. A városban központi téma a színház, nem véletlen, hogy szeptember 21-én egy új játszóhelyet avatunk majd, egy új kamaraszínházat.

- De Kecskeméten eddig is volt kamaraszínház.

- Eddig azt mondtuk, hogy van egy kamaraszínházunk és egy stúdiónk, igazából két stúdiónk volt, de most lesz egy igazi kamaraszínházunk. Ez egy új, csaknem kétszáz fős játszóhely lesz a város főutcájában, egy majdnem száz éves mozi épületben, amely több mint húsz éve zárva volt. Boldog vagyok, hogy olyan városban élhetek, ahol ezt az épületet a döntéshozók nem bevásárlóközpontként, vagy étkezőlánc tagjaként képzelték el, hanem színházként. A felújítást követően az egyik ékessége lehet Kecskemétnek.

- Mivel nyit az épület?

- Öt magyar darab bemutatóját tervezzük a kamaraszínházban, először egy kicsit csalogatónak szánjuk, a Tied a világ című produkciót, amely az Illés együttes húsz legismertebb szerzeménye köré írt történet. Később műsorra tűzzük többek közt Örkény Tótékját és Csokonai Dorottyáját. Két éve működik egy balett tagozat a színházban, a táncosok székhelye is a kamaraszínház lesz.

- Vidéki színház vezetőjeként gondolom nem egyszerű színészeket csábítani a városba. Önnek több tehetséges fiatal színészt is sikerült megnyernie, gondolom ez ezért nem véletlen. A társulat tagja, mások mellett, Trokán Nóra, Orth Péter, Porogi Ádám, Decsi Edit és Dobó Enikő.

- Hetedik éve rendezzük meg a Szín-Tár fesztivált, amely három ország öt színművészeti egyetemének találkozója. Ez azért is szerencsés, mert már növendékként felfigyelhetek a fiatal tehetségekre és közülük többet is hívtam a társulatba.

- A Tháliában rövidesen látható Poljakov-darab a Párcsere, miért vonzotta?

- Eddig három regényét olvastam Poljakovnak, aki egyébként a Lityeratura című folyóirat szerkesztője, különösen a Szökni szeretnék volt számomra kedves. Aztán elolvastam a Párcsere című darabot, amelyet szintén Goretity József fordított és nagyon megtetszett. Egy házaspár idegen házaspárokat hív meg egy swinger partira a moszkvai luxus lakásukba, a darab alcíme: Homo erectus, amely azt sugallja, hogy itt egy nagy levetkőzés lesz, de inkább lelki levetkőzésről beszélhetünk, amelyből a mai társadalmunk jó néhány visszásságára is fény derül. Nagy örömünkre az előadást hamarosan Moszkvába is elvihetjük.

Vidéki teátrumok a Tháliában

Negyedik alkalommal rendezik meg szeptember 7-től 13-ig a Thália Színházban a Vidéki Színházak Fesztiválját. A programban hat nagyszínpadi és két stúdió előadás szerepel. Az első napon a békéscsabai teátrum Lorca Bernarda Alba háza című darabjával mutatkozik be. Másnap a veszprémi színház Ibsen A vadkacsa című drámáját játssza Guelmino Sándor rendezésében Haumann Mátéval, Kéri Kittyvel és Almási Sándorral a főszerepben. Egerből Az öreg hölgy látogatása érkezik, Kecskemétről pedig már az említett Párcsere. A miskolci színház Az eltört korsóval vendégszerepel Szőcs Artur rendezésében. Zalaegerszegről Tasnádi István Közellenség című drámáját láthatjuk, a Váci Dunakanyar Színház pedig az Audencia és a Vernisszázs című Václav Havel egyfelvonásosokat viszi színre. A fesztivál záró produkciója, egy monodráma lesz Kaposvárról, Gareth Arstrong Shylock című munkája Hunyadkürti György előadásában.