Előfizetés

Uniós biztosok: megrázó a migránsok halála

Közös közleményt adott ki csütörtökön Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos, melyben "őszintén megrázónak" nevezik a Földközi-tengeren és az osztrák autópályán elhagyott kamionban megtalált bevándorlók halálát.

"Ezek sötét bűncselekmények, melyeket minden gátlás nélküli csempészek követnek el" - húzzák alá az uniós politikusok.
Timmermans és Avramopulosz kijelentette, hogy közös európai válaszra van szükség a migrációs válság kezeléséhez.
"Ez nem osztrák krízis. Nem olasz, francia, német, görög vagy magyar válságról van szó" - áll a biztosok kommünikéjében.
A két politikus hangsúlyozza, hogy az európai válaszra tett javaslatát az Európai Bizottság már bemutatta, amely a tengeri jelenlét fokozását, a származási és tranzitországokkal való szorosabb együttműködést, a menekültstátusra nem jogosultak gyorsított hazajuttatását, az egységes szabályok gyakorlati megvalósítását és a frontországokkal való szolidaritást tartalmazza, s újabb intézkedési terveken is dolgozik.

"Eljött a közös fellépés pillanata" - jelenti ki Frans Timmermans és Dimitrisz Avramopulosz. A két biztos megállapította, hogy a brüsszeli testület javaslatai közül több is megkapta a tagállamok támogatását. "Az unió 28 tagországának a többi javaslatot is sürgősen fel kell karolnia, azoknak is, akik mindezidáig vonakodnak ettől" - zárta közleményét a két uniós politikus.

Szerdán Líbia partjainak közelében mintegy ötven menedékkérő holttestére bukkant egy svéd járőrhajó, amely egyúttal több mint 400 embert partra is szállított a lélekvesztőről. Csütörtökön egy ideiglenes magyar rendszámmal rendelkező, magára hagyott teherautóban találtak legalább húsz holttestet az osztrák hatóságok a magyar határtól Bécs felé tartó autópálya leállósávjában.

"Hátra arc! Lelépni!" - Orbánnak üzent Szanyi

Publikálás dátuma
2015.08.27. 21:55
Szanyi Tibor Orbánnak üzent. FOTÓ: Népszava
Az Európai Parlament magyar képviselőjeként, és minden jó érzésű magyar ember nevében felszólítom Orbán Viktort, hogy haladéktalanul fejezze be méltatlan ámokfutását, mert a Magyarországra érkező, s hazánkon szinte kizárólag átutazni akaró menekültek sokaságával szembeni gyalázatos fellépésével hovatovább az emberiség elleni bűncselekményeket kísérti. Büszke magyar emberként ezt nem tűröm, nem tűrhetjük! - írta Szanyi Tibor közleményében.

Hazánk a magyar történelem évszázadai során mindig segítőkész, s befogadó volt olyan emberek számára, akiket az ő történelmük üldözött hozzánk, vagy tovább. A segítség és a befogadás nem dicsőség, hanem emberi erény. 

A honfoglaló magyarság üldözöttként érkezett a Kárpát-medencébe, s a mögöttünk jövő népek, jászok, kunok, cigányok és mások, így örmények, lengyelek, görögök - hasonlóképpen - a mai napig velünk vannak. Nem utolsó sorban Trianont követően menekültek százezrei kényszerültek hosszú időn át vasúti kocsikban lakni Magyarországon, például a Keleti-pályaudvar sínpárjain, amely környéken ma újra menekültek százai, ezrei várnak segítségre.

Senki sem jókedvében menekül, s a menekültek befogadása a segítőkre nézvést is rengeteg kemény próbatétellel jár. A választott vezetők dolga azonban az, hogy minden eszközzel enyhítsék a sajnálatos feszültségeket. Aki ezt nem érti, az csak szégyent hoz a hazájára. 

Azt látjuk, hogy Orbán Viktor a maga sajátos módján ugyancsak menekül. Az uszítás és az erőszak olyan spiráljába került, amelyet számos más, elmeháborodott vezér esetében bizony megtapasztaltunk itt Európában.

Egy épelméjű vezető ugyanis nem tekinti a közmunkásokat a saját rabszolgaseregének. Nem rángat bele ‘Jugend-korú', rendvédelmi szakközépiskolásokat olyan mély vízbe, amely tapasztalt ‘határvadászokat' is megviselne. Nem gerjeszt hadiállapotot a honvédség mozgósításával. Nem zsúfol gulág-jellegű koncentrációs táborokba olyan menekülteket, akik egyébként rendelkeznek a céljuk eléréséhez elégséges erővel és képességgel, főleg, hogy az EU-n belüli célállomáson, jelesül Németországban deklarált menedékre számíthatnak.

Kizárt, hogy Magyarország ne tudna 24/48 órák erejéig napi pár ezer embernek sürgősségi ellátásokat, tisztálkodást, ruhát, esetleg orvosságot, valamint enni- és innivalót, közlekedést, felvilágosítást, tolmácsot és akár még sok minden mást kínálni!

A magyar kormánynak két dolga lenne, s ezt képviselőtársam, Harangozó Tamás tegnap részletesen is kifejtette. 

Az egyik, hogy felmérje a szükséges teendők logisztikai, illetve erőforrásigényét, s ha ebből kevés lenne idehaza, akkor tételesen kérjen segítséget az EU-tól! Orbán eddig csak pénzt kért Európától, és azt kapott is, rengeteget! Amit nem kért, vagy visszautasított, olyat nyilván nem kaphatott, pedig Olaszország és Görögország jó példával mutatja mennyi adminisztratív és polgárvédelmi támogatás indokolt és szerezhető az európai közösségtől.

A másik teendő a menekültekre csimpaszkodó embercsempészek, és más haszonlesők kiszűrése. Ha Orbán Viktor a menekülteket nem irtani való állatként kezelné, akkor akár tőlük is lehetne bőséges információt szerezni a vérszívókról! Ha a menekültek a magyarok elől is menekülnek, úgy könnyen a bűnözők gyilkos karjaiban végzik, ahogy az ma megtörtént egy teherautóban.

Az európai politika ez ügyben világos: menekültek befogadására igent, zavaros szerencsevadászok settenkedésére viszont nemet mondunk! Ebben a nem túl bonyolult feladatban kellene Orbánnak eligazodnia!

A civilizált világ helyükön tudja kezelni az esetleges atrocitásokat, kisiklásokat, hibákat és tévedéseket, de nem viseli el a rendszer-szintű gazemberséget. A XX. században kialakult, s ma is érvényes világrend - bár a kelleténél jobban tűri az egyes országokon belüli szörnyűségeket, ám - hosszabb távon nem bánik kesztyűs kézzel azokkal, akik más nemzetek lányaira és fiaira emelnek kezet, főleg ha azok menekültek.

Orbán Viktor számára az európaiság morális parancsa tehát most ez: Hátra arc! Lelépni! Nem rángathatja magával a magyar népet a gonoszság ürülékébe! Egérutat azonban még nyerhet azzal, ha visszamászik a történelem szemétdombjáról, és megpróbál emberhez méltóan viselkedni - írta az EP-képviselő közleményében.

Igazi strandidő jön pénteken

Publikálás dátuma
2015.08.27. 21:20
FOTÓ: Thinkstock

Pénteken igazi strandidőre van kilátás sok-sok napsütéssel, legfeljebb csak vékony fátyolfelhők jelenhetnek meg helyenként az égen. Erős lesz az UV-sugárzás. Hajnalban 12-17°C várható, délután pedig már 31 és 35 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Hajnalra a Dunántúlon helyenként pára, köd kialakulhat.