Előfizetés

Rendészre támadt egy koldus Miskolcon

Önkormányzati rendészre támadt egy férfi Miskolcon, a bíróság hivatalos személy elleni erőszak bűntettének kísérlete miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte és elrendelte a pártfogó felügyeletét - közölte a Miskolci Járási Ügyészség pénteken.

A vádhatóság tájékoztatása szerint a férfi Miskolc belvárosában koldult, a rendőrség igazoltatni akarta, ő azonban ezt megtagadta. Az egyik intézkedő rendész az útját állta, megállásra szólította fel, de a férfi rátámadt. Az 54 éves férfit a kiérkezett rendőrök fogták el.

Halott menekültek - Holnap döntenek az előzetes letartóztatásról

Az ausztriai A4 autópályán hagyott, 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben csütörtökön őrizetbe vett három bolgár és egy afgán állampolgár ügyében a Kecskeméti Járási Ügyészség indítványozza a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, amelyről szombaton dönt a bíróság - tájékoztatott a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője.

Sárközy Szabolcs közleménye szerint, a Kecskeméti Járásbíróság 13 óra 30 perckor, nem nyilvános ülést tart, amelyen dönt az ügyészség indítványáról. Az ülést követően Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke és az Országos Bírói Tanács soros elnökhelyettese, valamint Sárközy Szabolcs a helyszínen sajtótájékoztatót tartanak, melynek témája az ülésen hozott határozat ismertetése, valamint a migráció következtében a bíróságokra háruló növekvő munkateher bemutatása. 

A kriminológus megmondta, hogy történhetett a menekülttragédia

Az embercsempészek számára egy ember csupán áru, a migránsok sorsa nem érdekli őket, csak az, hogy megkapják a pénzüket - mondta Németh Zsolt kriminológus.

A szakértő hangsúlyozta: bűnszervezetek mindig abban az esetben jönnek létre, ha a társadalom részéről jelentkezik valamilyen nagy volumenű szükséglet, amelyet az állam nem elégít ki. Ilyen bűnszervezetet alkotnak az embercsempészek is, akik árunak tekintik az embereket, akikért pénzt kapnak. Ha az osztrák autópályánál talált 71 halott migránssal kapcsolatban el is ítélik néhányukat, "ne gondoljuk, hogy mások ilyet nem fognak csinálni" - figyelmeztetett.

Az ország területére vonatkozó kockázatelemzés eddig is mindennapi feladat volt, a mélységi ellenőrzés és a schengeni rendszer ma is működik, de le kell szögezni, hogy ilyen eset nemhogy Magyarországon, de Európában sem történt még. Tehát "van készültség, van törekvés, de nem hihetjük, hogy totálisan ellenőrizhetjük az összes autót", amely Magyarországon közlekedik - fogalmazott. Németh Zsolt hangsúlyozta: a rendőrség nem feltétlenül képes egymaga megelőzni az ehhez hasonló eseteket, szükség van arra is, hogy az emberek, ha látnak "valami furcsát", azt jelentsék a hatóságnak.