együttműködés;menekültek;"migránsok";Ferenc pápa;

2015-08-30 16:53:00

Ferenc pápa a migránsok védelmére kelt

Hatékony nemzetközi együttműködést sürgetett Ferenc pápa a migránsok védelmében a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében. 

Ferenc pápa az osztrák autósztrádán holtan megtalált 71 menekültért imádkozott. A Szent Péter téren lévő hívők is néhány percre csendben imádkoztak az áldozatokért. Jelen volt Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek is. Az egyházfő kijelentette: "meg kell akadályozni, hogy ezek, az egész emberiséget sértő bűncselekmények megismétlődjenek". A pápa ennek érdekében hatékony együttműködést sürgetett az érintett államoktól. Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a bevándorlók "borzasztó körülmények között teszik meg útjukat".

Az úrangyala imádság (Angelus) előtt mondott beszédében Ferenc pápa a keresztényekhez fordult, arra figyelmeztetve őket, hogy a jó kereszténynek nem az számít, aki a külvilág előtt azt mutatja, hogy "betű szerint" betartja az egyházi tanításokat, hanem az, aki a szegényeket, gyengéket és elnyomottakat segíti.

Ferenc pápa a Közel-Keleten és a világ más térségeiben üldözött keresztényekről is megemlékezett. Az egyházfő kijelentette, azt kéri a nemzetközi közösségtől "tegyen valamit az erőszak és a visszaélések leállítására".