Lemondott a Zsidó Kulturális Fesztivál művészeti vezetője

Publikálás dátuma
2015.08.31. 14:17
Tegnap hivatalosan is elkezdődött a Zsidó Kulturális Fesztivál. Forrás: Facebook
Lemondott Böjte József művészeti vezető a "Zsidó Kulturális Fesztivál körül kialakult konfliktushelyzet feloldása érdekében", a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetése a lemondást elfogadta - közölte honlapján hétfőn a szervezet.

A közlés szerint a Mazsihisz "a maga részéről az ügyet lezártnak tekinti. A Zsidó Kulturális Fesztivál programja a meghirdetett műsor szerint folytatódik". A fesztivál szervezőit több kritika érte, mert lemondták - az egyébként a Muzsikás együttes által vendégnek hívott - Petrás Mária szeptember 1-jei, a Dohány utcai zsinagógába meghirdetett fellépését azzal az indokkal, hogy a művész korábban szélsőjobboldali rendezvényeken vett részt. 

Böjte József csütörtökön felidézte: amikor először felmerült, hogy a népdalénekes olyan rendezvényeken szerepelt, amelyek politikai jellege miatt a rendezvény közönsége felháborodhatott volna, a zenekar biztosította a szervezőket Petrás Mária ártatlanságáról. Néhány nappal később azonban konkrét bejelentést kaptak az énekes két olyan szerepléséről, amelyeket már nem tartottak tolerálhatónak. 

A koncertet végül a Muzsikás együttes lemondta, ennek formális indoka Hamar Dániel zenekarvezető szerint egyik tagjuk betegsége volt. Petrás Máriát régóta ismerik, így tanúsíthatják, hogy igaztalan vele szemben az antiszemitizmus vádja: "tiszta lelkű, keresztény csángó asszony" - mondta el róla Hamar Dániel, aki szerint ha a szervezők hallották volna a Petrás Mária előadásában a zsinagógában általa elénekelni tervezett népballadát, valószínűleg más döntést hoztak volna.

Petrás Mária csütörtökön úgy fogalmazott: szélsőséges dolgokban soha nem vett részt, nem szokott bántó énekeket énekelni, pocskondiázni senkit. Az énekes elmondta: szíven ütötték a vádak és úgy érzi, semmi rosszat nem tett. "Nem szoktam politizálni, tiszteletben tartok mindenkit, felekezettől, nemzetiségtől függetlenül" - fogalmazott. Mint megjegyezte: "ha felkérnek, hogy egy Wass Albert-rendezvényen, egy irodalmi esten énekeljek csángó balladákat vagy erdélyi keserveseket, nem jut eszembe, hogy mögé nézzek, ki szervezte". Petrás Mária emlékeztetett arra, hogy számos cigány és zsidó művésszel lépett már fel és soha egyik oldalról sem volt kifogásuk egymás ellen.

A fesztivál vasárnapi kezdetekor Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az ország több városában is megrendezett fesztivál programjai révén párbeszéd alakul ki emberek, közösségek, nézők és művészek között. Latorcai Csaba megjegyezte: sajnálatos lenne, ha ezt a "nagyszabású kulturális párbeszédet az ellenőrizetlen, rosszindulatú besározáson alapuló bizalmatlanság lengené körül". 

Mint mondta: a kormány határozott és egyértelmű állásfoglalásaiban zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmus, a rasszizmus és a kirekesztés ellen. Ezzel együtt viszont ugyanilyen határozottsággal kiállnak azok mellett is, akiket úgy vádolnak meg antiszemitizmussal, hogy "a vád hazugságra alapozott, ellenőrizetlen dokumentumon - például olvasói levélen - alapszik". Ha a közbeszédben megalapozatlan vádak, nyilvánvaló hazugságok terjednek és sároznak be ártatlan embereket, ott a leghatározottabb fellépésre van szükség - hangsúlyozta.

Konkrétan kitért arra, hogy a fesztivál egyik csúcspontjaként, "a magyar és a zsidó kultúra egymás mellett élését szépen szimbolizáló programja" azért marad el, mert egy ellenőrizetlen dokumentum - olvasói levél - alapján olyan bélyeget akartak ráragasztani egy "köztiszteletnek örvendő művészre, Petrás Máriára, ami emberileg, erkölcsileg messze áll tőle, ugyanakkor alkalmas volt arra, hogy nevét besározzák és kárt tegyenek ennek a fesztiválnak is". A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: "a párbeszéd ezernyi színben pompázó mezei csokrába tüskés tövis került".

Latorcai Csaba kiemelte: az antiszemitizmus bélyege súlyos vád, büntetőjogi kategória. Nyíltan vagy burkoltan valakit ezzel vádolni csak abban az esetben szabad, ha az minden kétséget kizáróan bizonyított. "Ha ez nem áll meg, úgy a már említett párbeszéd lehetősége kap egy újabb nehezen gyógyítható sebet" - szögezte le a helyettes államtitkár az MTI-hez eljuttatott beszédében. Az ügyben korábban megszólalt Schiffer András, az LMP társelnöke is, aki a Facebookon közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott: "Ha Petrás Mária elénekelhetne egy csángó népdalt a zsinagógában: máris többet tett az elfogadásért, a közös gyökerek újrafelfedezéséért, mint akárhány antirasszista kampány".

Szerző

Kapcsolódó

Közlemény

Irány Németország! Felengedik a vonatokra a menekülteket

Publikálás dátuma
2015.08.31. 13:27
A menekültek tüntettek augusztus 29-én este a Keletinél. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Charter vonatjáratokat indítanak Magyarországról, hogy az itt tartózkodó szír menekülteket kivigyék Németországba - írta az ARD német közszolgálati adó bécsi irodája. Az információt a német kormányszóvivő cáfolta, a német külügyminisztérium szerint pedig kacsáról van szó. Az MTI tudósítója arról számolt be, hogy a Keleti pályaudvaron a magyar hatóságok azokat a migránsokat engedik fel a menetrend szerint közlekedő járatokra, akik érvényes okmánnyal és jeggyel rendelkeznek. Közben el is indult egy vonat, de azt az osztrák-magyar határon feltartóztatták, arra hivatkozva, hogy túlzsúfolt. Képriportunkat itt nézheti meg!

Németország különvonatokat szervez a Magyarországon tartózkodó, az otthoni polgárháború elől menekülő szír menekültek beutaztatására - tudta meg az ARD bécsi stúdiója, amit Twitter-bejegyzésükben osztottak meg. Az információt a budapesti német nagykövetség nem kívánta kommentálni, Steffen Seibert német kormányszóvivő pedig a Twitter mikroblogportálon azt írta, hogy "nincsenek különvonatok", és "az uniós jog érvényes", amely szerint "aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást". Az értesülésre a német külügyminisztérium is reagált, a Twitteren azt írták, hogy "tudomásunk szerint kacsáról van szó".

Rendkívüli csúcsot jelentett be Fico

Rendkívüli csúcstalálkozón foglalkoznak a nem szűnő migrációs válsággal a hét végén a négy visegrádi ország kormányfői - közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök Pozsonyban hétfőn, a szlovák nemzetbiztonsági tanács ülése után. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő találkozójára nagy valószínűséggel pénteken vagy vasárnap kerül sor - hangzott el Pozsonyban, további konkrétumok nélkül. A V4-ek elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be.

A Keleti pályaudvarnál lévő tudósító arról számolt be, hogy a menetrend szerint közlekedő vonatokra a rendőrség felengedi azokat a menekülteket, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek, emiatt pedig hatalmas a sor a pályaudvar nemzetközi pénztárainál, a délelőtt 11-kor indult vonat például teljesen tele volt. A tudósító csak magukat szíreknek vallókkal beszélt, akik azt mondták: tudomásuk szerint elutazhatnak Münchenig a vonattal. 

Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője azt mondta: nemzetközi vonatjegy személyi okmányok felmutatása nélkül vásárolható, a kalauz pedig csupán azt ellenőrzi, hogy az utas rendelkezik-e érvényes vonaljeggyel az érintett vonatra. Útiokmányt kizárólag a rendőrök kérhetnek - tette hozzá a szóvivő. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata későbbre ígért tájékoztatást.

Korábban írtuk: Hétvégén még korántsem volt olyan biztos, hogy a Keletinél várakozó migránsok tovább tudnak utazni Németország felé, hiába volt ugyanis érvényes jegyük az utazáshoz, nem engedték fel őket a menetrend szerinti vonatokra. A migránsok ezért több alkalommal tüntetésekbe is kezdtek a hétvégén a Keleti pályaudvarnál. A tömeg kórusban skandálta angolul tervezett úti célját: „Németország, Németország!”. Az ENSZ jelenlétét is követelték, a tüntetők a Németország rigmusnál hüvelykujjukat felfelé, míg Magyarország említésénél lefelé mutatták.

A menekültek egyszerűen nem értették, miért nem mehetnek tovább, hiszen érvényes jeggyel rendelkeztek, de a Készenléti Rendőrség hajthatatlan maradt. 

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

A tüntetések sorozata szombaton kezdődött a Keleti pályaudvar főlépcsőjénél, amikor 30 menekült azt követelte, hogy legyenek olyan vonatok, amelyek Magyarországról Németországba viszik őket, amit az „Adjatok szabad vonatot! A németek szeretnek minket!” felkiáltással indokoltak. Egyikük, egy szír férfi a lap kérdésére azt állította: ő és a honfitársai nem érzik jól magukat, és mivel Angela Merkel német kancellár nemrég ígéretet tett a befogadásukra, szeretnének továbbmenni Ausztria és Németország felé ahelyett, hogy a magyar hatóságok utasításának megfelelően menekülttáborok felé vennék az irányt.

Giró-Szász tájékoztatást kért Németországtól

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hétfőn arra kérte Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzetet az illegális bevándorlók európai unión belüli utazásaival kapcsolatban, mert Magyarország betartja az EU-s szabályokat, Németország tanúsít megengedőbb magatartást. Giró-Szász szerint az európai uniós jogszabályok világosan kimondják egyrészt a schengeni határok egyértelmű védelmét másrészt, hogy egy uniós tagállam területéről harmadik országból származó emberek csak érvényes úti okmányokkal és a célország által kibocsájtott vízummal rendelkezve hagyhatják el az országot. Ezek az egyértelmű uniós jogszabályok határozták meg az elmúlt napokban a magyar hatóságok fellépését, többek között a Keleti pályaudvarnál is. Az államtitkár szerint  a problémát az okozta, hogy az elmúlt napokban Németország megengedőbb magatartást tanúsított a feltételezhetően Szíriából érkező illegális bevándorlókkal szemben, aminek köszönhetően reményt keltettek a menekültek között.

Razzia az M1-esen

Mindeközben a múlt héten bekövetkezett menekülttragédia miatt még inkább központi kérdés lett a bevándorlás, az ENSZ főtitkára rendkívüli tanácskozást hívott össze, Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pedig bejelentette, hogy határozatlan ideig Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. Az ország keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne. Közölte azt is, hogy a határ közelében, valamint a nemzetközi főútvonalak mentén ellenőrző pontokat hoznak létre. A fokozott ellenőrzések miatt 30 kilométeres kocsisor alakult ki az M1-es autópályán, és a torlódások várhatóan nem fognak megszűnni a rendőri intézkedés beszüntetéséig.

Ausztria felfüggesztette a schengeni egyezményt
Ausztria hétfőn de facto felfüggesztette a schengeni egyezményt Magyarországgal szemben, és határellenőrzést léptetett életbe – tudatta a Magyar Szociális Fórum. Az intézkedést a Magyarországról érkező menekültáradattal indokolták. Az osztrák belügyi szervek parancsot kaptak arra, hogy akár személy szerinti ellenőrzésnek vessék alá a magyar határon átkelőket, elsősorban a kamionosokat, és a különböző méretű buszokat. Szigorították az ellenőrzést a vasúti átkelőhelyeken is. Emiatt a Budapestről késéssel érkezhetnek a vonatok Bécsbe. 
Értesülések szerint a Nemzetbiztonsági Kabinet múlt heti ülésén felvetődött a hadköteles korúak összeírása. A hírt hivatalos forrásból nem erősítették meg és nem is cáfolták – írta az MSZF.

 

Szerző
Frissítve: 2015.08.31. 19:12

Irány Németország! Felengedik a vonatokra a menekülteket

Publikálás dátuma
2015.08.31. 13:27
A menekültek tüntettek augusztus 29-én este a Keletinél. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Charter vonatjáratokat indítanak Magyarországról, hogy az itt tartózkodó szír menekülteket kivigyék Németországba - írta az ARD német közszolgálati adó bécsi irodája. Az információt a német kormányszóvivő cáfolta, a német külügyminisztérium szerint pedig kacsáról van szó. Az MTI tudósítója arról számolt be, hogy a Keleti pályaudvaron a magyar hatóságok azokat a migránsokat engedik fel a menetrend szerint közlekedő járatokra, akik érvényes okmánnyal és jeggyel rendelkeznek. Közben el is indult egy vonat, de azt az osztrák-magyar határon feltartóztatták, arra hivatkozva, hogy túlzsúfolt. Képriportunkat itt nézheti meg!

Németország különvonatokat szervez a Magyarországon tartózkodó, az otthoni polgárháború elől menekülő szír menekültek beutaztatására - tudta meg az ARD bécsi stúdiója, amit Twitter-bejegyzésükben osztottak meg. Az információt a budapesti német nagykövetség nem kívánta kommentálni, Steffen Seibert német kormányszóvivő pedig a Twitter mikroblogportálon azt írta, hogy "nincsenek különvonatok", és "az uniós jog érvényes", amely szerint "aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást". Az értesülésre a német külügyminisztérium is reagált, a Twitteren azt írták, hogy "tudomásunk szerint kacsáról van szó".

Rendkívüli csúcsot jelentett be Fico

Rendkívüli csúcstalálkozón foglalkoznak a nem szűnő migrációs válsággal a hét végén a négy visegrádi ország kormányfői - közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök Pozsonyban hétfőn, a szlovák nemzetbiztonsági tanács ülése után. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő találkozójára nagy valószínűséggel pénteken vagy vasárnap kerül sor - hangzott el Pozsonyban, további konkrétumok nélkül. A V4-ek elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be.

A Keleti pályaudvarnál lévő tudósító arról számolt be, hogy a menetrend szerint közlekedő vonatokra a rendőrség felengedi azokat a menekülteket, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek, emiatt pedig hatalmas a sor a pályaudvar nemzetközi pénztárainál, a délelőtt 11-kor indult vonat például teljesen tele volt. A tudósító csak magukat szíreknek vallókkal beszélt, akik azt mondták: tudomásuk szerint elutazhatnak Münchenig a vonattal. 

Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője azt mondta: nemzetközi vonatjegy személyi okmányok felmutatása nélkül vásárolható, a kalauz pedig csupán azt ellenőrzi, hogy az utas rendelkezik-e érvényes vonaljeggyel az érintett vonatra. Útiokmányt kizárólag a rendőrök kérhetnek - tette hozzá a szóvivő. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata későbbre ígért tájékoztatást.

Korábban írtuk: Hétvégén még korántsem volt olyan biztos, hogy a Keletinél várakozó migránsok tovább tudnak utazni Németország felé, hiába volt ugyanis érvényes jegyük az utazáshoz, nem engedték fel őket a menetrend szerinti vonatokra. A migránsok ezért több alkalommal tüntetésekbe is kezdtek a hétvégén a Keleti pályaudvarnál. A tömeg kórusban skandálta angolul tervezett úti célját: „Németország, Németország!”. Az ENSZ jelenlétét is követelték, a tüntetők a Németország rigmusnál hüvelykujjukat felfelé, míg Magyarország említésénél lefelé mutatták.

A menekültek egyszerűen nem értették, miért nem mehetnek tovább, hiszen érvényes jeggyel rendelkeztek, de a Készenléti Rendőrség hajthatatlan maradt. 

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

A tüntetések sorozata szombaton kezdődött a Keleti pályaudvar főlépcsőjénél, amikor 30 menekült azt követelte, hogy legyenek olyan vonatok, amelyek Magyarországról Németországba viszik őket, amit az „Adjatok szabad vonatot! A németek szeretnek minket!” felkiáltással indokoltak. Egyikük, egy szír férfi a lap kérdésére azt állította: ő és a honfitársai nem érzik jól magukat, és mivel Angela Merkel német kancellár nemrég ígéretet tett a befogadásukra, szeretnének továbbmenni Ausztria és Németország felé ahelyett, hogy a magyar hatóságok utasításának megfelelően menekülttáborok felé vennék az irányt.

Giró-Szász tájékoztatást kért Németországtól

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hétfőn arra kérte Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzetet az illegális bevándorlók európai unión belüli utazásaival kapcsolatban, mert Magyarország betartja az EU-s szabályokat, Németország tanúsít megengedőbb magatartást. Giró-Szász szerint az európai uniós jogszabályok világosan kimondják egyrészt a schengeni határok egyértelmű védelmét másrészt, hogy egy uniós tagállam területéről harmadik országból származó emberek csak érvényes úti okmányokkal és a célország által kibocsájtott vízummal rendelkezve hagyhatják el az országot. Ezek az egyértelmű uniós jogszabályok határozták meg az elmúlt napokban a magyar hatóságok fellépését, többek között a Keleti pályaudvarnál is. Az államtitkár szerint  a problémát az okozta, hogy az elmúlt napokban Németország megengedőbb magatartást tanúsított a feltételezhetően Szíriából érkező illegális bevándorlókkal szemben, aminek köszönhetően reményt keltettek a menekültek között.

Razzia az M1-esen

Mindeközben a múlt héten bekövetkezett menekülttragédia miatt még inkább központi kérdés lett a bevándorlás, az ENSZ főtitkára rendkívüli tanácskozást hívott össze, Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pedig bejelentette, hogy határozatlan ideig Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. Az ország keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne. Közölte azt is, hogy a határ közelében, valamint a nemzetközi főútvonalak mentén ellenőrző pontokat hoznak létre. A fokozott ellenőrzések miatt 30 kilométeres kocsisor alakult ki az M1-es autópályán, és a torlódások várhatóan nem fognak megszűnni a rendőri intézkedés beszüntetéséig.

Ausztria felfüggesztette a schengeni egyezményt
Ausztria hétfőn de facto felfüggesztette a schengeni egyezményt Magyarországgal szemben, és határellenőrzést léptetett életbe – tudatta a Magyar Szociális Fórum. Az intézkedést a Magyarországról érkező menekültáradattal indokolták. Az osztrák belügyi szervek parancsot kaptak arra, hogy akár személy szerinti ellenőrzésnek vessék alá a magyar határon átkelőket, elsősorban a kamionosokat, és a különböző méretű buszokat. Szigorították az ellenőrzést a vasúti átkelőhelyeken is. Emiatt a Budapestről késéssel érkezhetnek a vonatok Bécsbe. 
Értesülések szerint a Nemzetbiztonsági Kabinet múlt heti ülésén felvetődött a hadköteles korúak összeírása. A hírt hivatalos forrásból nem erősítették meg és nem is cáfolták – írta az MSZF.

 

Szerző
Frissítve: 2015.08.31. 19:12