1000 fősre duzzadhat az Oktatási Hivatal

Ezerfősre is duzzadhat a feladatátvételek és az átszervezés végére az Oktatási Hivatal (OH) Maruzsa Zoltán miniszteri biztos szerint. Van egy másfél milliárd forintos tartalék, ez biztosan elegendő lesz a szervezeti integrációval kapcsolatos egyszeri kiadásokra - mondta az OH megbízott vezetője a Magyar Hírlapnak.

Az újság keddi számában megjelent interjúban kifejtette: az OH által megvalósított uniós projektek ősszel lezárulnak. Ezeknél jelentős létszámú embernek van határozott idejű szerződése, és vannak olyan szakemberek is, akik a hivatal munkavállalói maradnak.

Lesznek viszont, akiket nem lehet megtartani, mert maga a feladat megszűnik - tette hozzá. Példaként a Magyar Képesítési Keretrendszerrel kapcsolatos projektet említette, amelyhez csupán egy kisebb szakértői csapatra lesz szükség. A pedagógusminősítési rendszer szakértőinek jelentős része a tervek szerint a projekt lezárultával is tovább dolgozik majd. Az Educatio NKft. munkavállalóit teljes mértékben átveszik.

Az Educatio NKft. beolvadása jövő év január 1-jével főbb elemeit tekintve megvalósul, azonban csak június 30-án zárul teljes mértékben az átszervezés. "Az integrálás legfontosabb része, hogy ne veszítsünk el nehezen nélkülözhető szakembereket, ezért még az ősszel szeretnénk informális bérajánlatot tenni azoknak a kollégáknak, akiket mindenképpen meg kívánunk tartani" - mondta Maruzsa Zoltán. 

Arról, hogy tudnak-e vonzó fizetést ajánlani, kifejtette: a jogszabályok alapján szükség esetén eltérhetnek felfelé a kormánytisztviselői bérektől, de szóba jöhet a munka törvénykönyve szerinti foglalkoztatás is. Kitért arra is, nincs megtakarítási irányszám, nem vontak el a hivataltól forrást a jövő évi költségvetésben, sőt van egy másfél milliárdos tartalék a projektek 2015. évi kifuttatásával, illetve az átvett kollégák bérének megállapításával összefüggő egyszeri többletköltségekre.

Szerző

Rogán nem akar "Európai Egyesült Kalifátusokat"

Publikálás dátuma
2015.09.01. 09:15
FOTÓ: Molnár Ádám
A mától Magyar Időkként megjelenő Napi Gazdaság új neve alatt máris egy Rogán-interjúval indított, amiben a fideszes politikus többek között a menekülthelyzetről nyilvánította ki véleményét. Szerinte mindenkinek fel kell tenni a kérdést, hogy akarja-e, hogy unokái az "Európai Egyesült Kalifátusok"-ban éljenek, amire az ő válasza a nem. A frakcióvezető arról is beszélt, hogy  önálló államtitkárság alá kerülhet a NAV, a Fidesznek pedig akár új frakcióvezetője is lehet, de "nem akkor, amikor azt a sajtó szeretné".

Rogán szerint egyértelműen kijelenthető: az Európai Unió bevándorláspolitikája megbukott, szerinte ugyanis ha az európai uniós határországok nem védik meg a határokat, minden gazdasági bevándorlót korlát nélkül átengednek, akkor maga Schengen, az Európai Unión belüli szabad mozgás kerül veszélybe. Ezért kell felhatalmaznia az Országgyűlésnek a kormányt arra, hogy Magyarország minden szükséges eszközzel meg tudja védeni a határait.

Három kerítés lesz?

A fideszes politikus szerint nekünk fel kell építeni a műszaki határzárat, ami várhatóan október-november végéig tart majd, ekkorra készül el a második és a harmadik lépcső, ha pedig olyan szituáció alakul ki, hogy meg kell védeni a határzárat, akkor minden eszközt be kell vetni. Rogán arra a kérdésre, hogy három kerítés lesz-e, azt is elmondta, hogy az első kerítés mellé kerül egy stabilabb védelmi vonal, és talán még a kettő közötti terület is fel lesz töltve.

Bevethetik a katonaságot

A rendőrség ma is nagy erőkkel van jelen, ha a kormány elrendeli, a honvédség is mozgósítható lesz - mondta a fideszes politikus. Hozzátette, mindig az arányosság eszközével kell élni, így, ha erőszakkal találkoznak, azt el kell utasítani, az erőszakkal szemben pedig minden eszközzel fel kell lépni.

Gyurcsányt kilóra megvették

Ebből az interjúból sem maradhatott ki a jó öreg "gyurcsányozás", a frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány családi cége a Juncker vezette bizottságtól kapja a pénzét, így semmi meglepő nincs abban, amikor a volt miniszterelnök az Európai Unió megbukott bevándorláspolitikáját szajkózza a magyar médiában, miszerint soha nem küldünk vissza embereket, akik a védelmünkre szorulnak. Rogán azt is hozzátette, hogy Gyurcsányt  kilóra megvette az Európai Bizottság.

Juncker úrtól megkérdezném...

A fideszes politikus  az Európai Bizottság elnökére visszatérve úgy fogalmazott: Juncker úrtól is megkérdezném, hogy ott lesz-e a kisteherautóban életüket vesztett illegális bevándorlók temetésén, mert az övéhez hasonló felelőtlen nyilatkozatok miatt tudják az embercsempészek mindenre rávenni a sokszor szerencsétlen sorsú embereket - mondta a frakcióvezető.

Rogán lebeszélné a bevándorlókat

Rogán szerint nagyon erős tél várható, milliók vannak úton az Európai Unió felé, ám Magyarország nem lesz képes önállóan kezelni ekkora szociális problémát. Úgy vélekedett, az uniónak is ki kell mondania, nem tud ennyi bevándorlót ellátni. "Véget kell vetni a felelőtlen nyilatkozatoknak, és nem biztatni, hanem lebeszélni kell az illegális bevándorlásról az embereket, ami könnyen tragédiákhoz vezet" - fejtette ki.

A frakcióvezető szerint mindenkinek fel kell tennie azt a kérdést, szeretné-e, hogy unokái az "Európai Egyesült Kalifátusok"-ban éljenek. Erre az ő válasza egyértelműen a nem. 

NAV-ért felelős államtitkár is lesz?

Rogán arról is beszélt, hogy  minden politikai állítással ellentétben javult az adóbeszedés hatékonysága, ráadásul úgy, hogy csökkentek az adók. Lényegesen egyszerűbb adóigazgatást szeretnének azonban, és kérdés, ehhez jó lesz-e a jelenlegi struktúra - mondta, utalva arra, hogy nem tartaná rossz ötletnek, ha lenne olyan politikus, aki kifejezetten az adóhatóságért felelne. A fideszes politikus szerint az sincs kizárva, hogy önálló államtitkárság alá kerül a NAV.

Új Fidesz-frakcióvezető is jöhet

Arra a kérdésre, hogy előállhat-e olyan helyzet, hogy új frakcióvezetője lesz a Fidesznek, Rogán azt közölte: mindig előállhat új helyzet, de nem akkor, amikor azt a sajtó szeretné.

Lázárt is dicsérte

Rogán arra a kérdésre adott válaszából, ami a Lázár Jánossal való viszonyáról szólt, az derült ki, hogy a jelenlegi frakcióvezető rendkívül tehetséges, jó vezetőnek tartja a minisztert, akivel kiválóan együtt lehet működni, ha az ember erre törekszik. "Én pedig erre törekszem. 2010 óta, amikor Lázár János frakcióvezető lett, folyamatosan közösen dolgozunk, és ez egy sikeres időszak volt" - mondta Rogán Antal a Magyar Időknek.

Szerző
Frissítve: 2015.09.01. 09:56

Új neve lett a Napi Gazdaságnak

Publikálás dátuma
2015.09.01. 09:12
FOTÓ: Népszava
Keddtől Magyar Idők néven jelenik meg a Napi Gazdaság - közölte a napilap főszerkesztője.

Csermely Péter július végén beszélt arról, hogy az újság az előző hónapokban teljes profilváltáson ment keresztül, gazdaságiból közéleti napilappá alakult, ezért döntöttek a Magyar Idők név felvétele mellett. 

A lap a névváltás után is a tavasszal 16-ról 20 oldalasra növelt terjedelemben jelenik majd meg, és sem a tematikák közötti arány, sem a szerkesztőség létszáma nem változik már - tette hozzá. 

Szólt arról is, hogy az eddigi lazacszínű helyett fehér papíron jelenik meg az újság, és hétvégi melléklettel egészül ki. A Napi Gazdaság Kiadó Kft. április 20-án közölte az MTI-vel, hogy Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet volt főszerkesztője megvásárolta a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-től a Napi Gazdaságot kiadó kft.-t. A közleményben azt írták: az átalakuló napilap irányultságát tekintve vállaltan polgári, konzervatív, mérsékelten jobboldali, azaz a jelenlegi belpolitikai viszonyok között kormánypárti médium lesz. 

Csermely Péter május elején azt nyilatkozta, hogy a lap megújítása várhatóan a nyár végéig tart, és akkor új nevet is kap az újság.

Szerző