Nem ingott meg Benedek Tibor széke

Publikálás dátuma
2015.09.02. 08:00
Bizalmat szavaztak a szövetségi kapitánynak FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) elnöksége hétfőn hallgatta meg Benedek Tibor beszámolóját a nyári munkájáról – hatodik hely a Világligán és a világbajnokságon –, majd egyhangú szavazással további bizalmáról biztosította a férfi szövetségi kapitányt.

"Nekem és az elnökségnek ugyanaz a célja: elérni, hogy a magyar vízilabda ismét a legjobb legyen. Bízunk abban, hogy rendbe tesszük a dolgokat már januárra" – utalt Benedek a magyar férfi vízilabda-válogatott hivatalos oldalán a jövőévi, belgrádi Európa-bajnokságra, melyen kívül az áprilisi olimpiai selejtezőtornán lehet kvótát szerezni a 2016-os riói ötkarikás játékokra.

Az ügy kapcsán megszólalt a szövetség elnöke, Kemény Dénes, aki a Digi Sport Reggeli Start műsorában nyilatkozott. Önkritikusan elismerte, kicsit elébe ment a történteknek, hiszen korábban elmondta, hogy szerinte ezt a négyéves ciklust mindenképpen Benedekkel kell befejezni. Emiatt kicsit szégyellte magát, mivel így kész helyzet elé állította a testületet, köszönhetően, hogy a szavának elnökként nagy súlya van. A férfi válogatottnak 1997 és 2012 közötti edzője szerint elképzelhető, hogy a csapaton belüli "idillikus" körülmények – a dietetikus által felállított étrend, személyre szabott edzésmunka – sem tettek jót.

Benedek a hétfői beszámolójában kitért arra is, hogy a korábbi világversenyeken mindig volt legalább négy "nyerő embere" a csapatnak, ezen a legutóbbi két világversenyen viszont jó, ha egy akadt. Kemény szerint nincs szükség merőben más játékstílusra, viszont hagyni kell dominálni az egyéniségeket.

Szerző

Nadal továbbjutott, Serena meg sem izzadt

Gond nélkül győzte le az első fordulóbeli ellenfelét Rafael Nadal az amerikai nyílt teniszbajnokságon a magyar idő szerint tegnap 02.55 órakor kezdődő találkozón. Az egykori világelső négy szettben, 6:3, 6:2, 4:6, 6:4-re nyert a mindössze 18 éves horvát Borna Coric ellen. Nadal a US Open hivatalos honlapján nyilatkozva kifejtette, korántsem volt egyszerű dolga.

"Egy kisebb gyomorproblémával küszködtem, szóval nem voltam tökéletes állapotban" – mondta a 29 éves teniszező, aki 2010-ben és 2013-ban is győzni tudott New Yorkban, azonban a tavalyi tornát sérülés matt ki kellett hagynia. A férfiaknál továbbjutott a világelső Novak Djokovic is, három, egyaránt 6:1-es szettben győzte le a világranglistán 91. helyezett Joao-Olavo Souzát. A parti 1 óra 13 percig tartott, a szerb világklasszis második fordulóbeli ellenfele az osztrák Andreas Haider-Maurer lesz.

A vártnál is könnyebben jutott túl az első akadályon az idei negyedik Grand Slam-győzelmére készülő Serena Williams, akinek orosz ellenfele, a WTA-ranglistán 86. helyre sorolt Vitalia Diatchenko a második játszmában bokasérülés miatt feladta a küzdelmet. "Határozottan más és bizarr volt az egész" – értékelte a szokatlan tornakezdést Williams, aki 1999-ben, mindössze 18 évesen a US Openen érte el első Grand Slam-sikerét.

Nagy port kavart a teniszversenyen az amerikai Coco Vandeweghe tette, aki – még sohasem látott módon – meccs közben nyilatkozott az ESPN sportcsatorna riporterének, pedig a szabályok szerint a versenyzők csakis a parti után léphetnek kapcsolatba a média képviselőivel. 

Szerző
Frissítve: 2015.09.01. 22:59

„Két érem a cél Rióban”

Publikálás dátuma
2015.09.02. 07:56
Kovács Antal úgy véli, komoly skalpokat is begyűjtött a magyar válogatott a hétvégén véget ért cselgáncsvilágbajnokságon FOTÓ:
Érem nélkül zárták a magyar cselgáncsozók az asztanai olimpiai kvalifikációs világbajnokságot. A honi küldöttség Csernoviczki Éva (48 kg), Karakas Hedvig (57), Ungvári Miklós (73), Tóth Krisztián (90) és Bor Barna (+100) révén öt hetedik hellyel zárta a kazahsztáni viadalt. Lapunk megkereste Dr. Kovács Antalt, a Magyar Judo-szövetség kommunikációs- és média alelnökét, mert kíváncsiak voltunk, a korábbi világ- és olimpiai bajnok dzsúdós, hogyan is látta a magyar csapat teljesítményét, valamint szó esett még a következő, 2017-es világbajnokságról is, melynek Magyarország lesz a házigazdája.

- Öt hetedik hellyel zárta a világbajnokságot a magyar válogatott. Hogyan értékeli a viadalt?

- Minden magyar versenyző rendkívül kemény sorsolást kapott, ám ennek ellenére komoly skalpokat is begyűjtött hazánk. Öt cselgáncsozónk is ott volt az éremszerzés közelében, ez biztató. Csoknyai László is közel állt ahhoz, hogy legyőzze – a nem a legjobb napot kifogó – világbajnok grúz Avtadili Csrikisvilit. Ha sikerült volna a 81 kilogrammos dzsúdósnak, akkor nem zárta volna helyezetlenül a viadalt. Úgy gondolom két érem benne volt a magyar csapatban, ám tényleg rossz sorsolást kaptunk. Joó Abigél például a legjobb 16 között az olimpiai második, világ- és Európa-bajnok francia Audrey Tcheumeot kapta. Tudom, ha kívülről nézzük, akkor „csak” öt darab hetedik helyet látunk, s érmet nem, kijelenthetjük, hogy ennél többet vártunk. Mindenhol rossz felé billent a mérleg.

- Örülök, hogy ezt megemlítette. Ugyanis Dr. Tóth László, a Magyar Judo-szövetség elnöke is azt mondta, hajszálon múlott a siker. Ön szerint mik voltak ezek a nüánszok?

- Ezt nagyon nehéz megfogalmazni. Van, amikor minden felénk dől, most viszont pont az ellenkezője érvényesült. Karakas Hedvig például az utolsó pillanatban veszítette el a mérkőzést a román Corina Caprioriuval szemben. Bor Barna pedig, ha nem sérül meg, meggyőződésem, hogy érmet szerzett volna.

- Említette a nehézsúlyú Bor Barna sérülését. Az előzetes diagnózis szerint bokaszalag-szakadást szenvedett. Beszélt már a paksi dzsúdóssal?

- Személyesen még nem tudtam társalogni vele, de rövidesen sort kerítek rá.

- Ezek szerint, még nem lehet semmi konkrétumot tudni az állapotáról?

- Csak az ön által említett gyanúról tudok én is, de nem hiszem, hogy elszakadt volna a szalag. Ez a magán véleményem. A nevem mellett szereplő doktor előtag nem orvosra utal. Pályafutásom során sokat versenyeztem, láttam Barna mérkőzését is, s abban bízom, hogy nincs komoly baj.

- Milyen következtetést lehet levonni a vb-szereplésből az olimpiára nézve?

- Túl nagy következtetést nem érdemes levonni. A világbajnokságra való felkészülést rendkívül kemény munka előzte meg. Nemrégiben még kvalifikációs versenyeken vettek részt sportolóink. Ráadásul júniusban rendezték a bakui Európa Játékokat, ami egyben a sportágnak Eb is volt, ez sok erőt vett ki a csapatból. Az olimpia más lesz. Rio előtt lezárul a kvalifikáció, s akkor viszonylag nyugodtabb, egy-két hónapos felkészülés veszi kezdetét. Ez arra szolgál, hogy az apróbb sérülések, fáradtságok, amik terhelték a sportolókat, kiküszöbölhetők. Azt gondolom, hogy ezek a nüánszok, amik most ellenünk voltak, jövőre nekünk segítenek majd, s akkor sikeresen zárjuk a riói olimpiát. Összességében nagy baj nincs, a munkát folytatni kell, s biztos vagyok benne, hogy nyolc-kilenc olimpiai kvalifikáció benne van a csapatban. Ha azt nézzük, hogy van öt-hat dzsúdósunk, aki pontszerzésre esélyes, akkor két érem meglehet Brazíliában.

- Az ötkarikás játékok ellőtt még milyen megmérettetések várnak a magyarokra?

- A magyar csapatot két részre kell osztani. Az egyik felének már gyakorlatilag megvan az olimpiai részvétele. Ide sorolnám a nőknél Csernoviczki Évát, Karakas Hedviget, majdnem Joó Abigélt is. A fiúknál pedig Ungvári Miklóst és Bor Barnát. Ők öten már csak annyit versenyeznek, amennyi a felkészülésükhöz szükséges, illetve azért lépnek tatamira, hogy benne legyenek a világranglista első nyolc, kiemelt helyezettjében. A többeknél már más a helyzet. A férfi 81 kilogrammos kategóriában például hárman (Csoknyai László, Krizsán Szabolcs, Ungvári Attila) versenyeznek a kijutásért, vagy a 70 kg-os nőknél, ahol Mészáros Anettnek és Gercsák Szabinának kell megharcolnia a kvótáért. Ezen kívül 66 kg-ban van még esélyünk. Azoknak a dzsúdósoknak, akik még harcolnak a riói részvételért, nem az optimális felkészülés jegyében kell a versenyeket megválasztaniuk, hanem azt kell megnézniük: hol lehet a legtöbb olimpiai pontot gyűjteni.

- A következő, 2017-es világbajnokságot Magyarországon rendezik. Két évvel ezelőtt hazánk adott otthont az Eb-nek, s programra tűzik a Budapesten Grand Prixet is. Elkezdődtek már az előkészületek?

- Mióta márciusban kiderült, hogy hazánk ad otthont a vb-nek, minden világeseményt házigazda szemmel nézünk. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert évek óta nívós cselgáncs-eseményeket rendez Magyarország. A budapesti Grand Prixet már két éve bonyolítjuk le, s az egyik legjobbnak tartott versenyek között szerepel. Az idén már úgy adtunk otthont a viadalnak, hogy tudtuk, két év múlva világbajnokságot rendezünk, így próbaversenynek is tekintettük. Azt azért tudjuk, hogy a vb jóval nagyobb esemény, nagyobb médiaérdeklődéssel, nagyobb létszámmal számolunk. A közönséget azért nem említettem, mert a magyar versenyek nagyon érdeklik a szurkolókat. A Grand Prixen és a két évvel ezelőtti Eb-n is öt-nyolcezer néző a helyszínen buzdította kedvencét, s úgy gondolom a világbajnokságra a telt ház is elérhető. A fiatalok is épülnek be a rendszerbe, s a rutinosabb versenyzők is – Ungvári Miklós kivételével – mind harminc év alattiak lesznek. A Miki pedig van annyira fanatikus, hogy a hazai viadalon még biztosan elinduljon, így erős csapattal vághatunk majd neki 2017-es vb-nek.

- Az olimpiai pályázat szempontjából is roppant fontos a remek szervezés. Hiszen 2017-ben döntenek a 2024-es ötkarikás játékok helyszínéről. Milyen magyaros elemekkel készülnek?

- Ilyen részletekig még nem mentünk bele, hiszen még csak most ért véget az asztanai vb. Azt viszont tudom, hogy akárcsak az olimpián, a budapesti világbajnokságon sem a pénz mennyiségével kell versenybe kelnünk a többi országgal, hanem a kreativitásunkra lesz szükség. Mi a vb-n is meg szeretnénk próbálni olimpia szintű hangulatot teremteni, szurkolói programokkal. S reménykedünk benne, hogy ezzel hozzá tudunk tenni ahhoz, hogy Magyarország sikeresen pályázzon az olimpiára.

Szerző
Frissítve: 2015.09.01. 22:49