egészségügy;Sándor Mária;

2015-09-02 09:28:00

Sándor Mária lezárta az Erzsébet-hidat - Fotók!

Sándor Mária, a fekete ruhás nővérként ismertté vált ápoló, aki hétfőn lemondott szakápolói posztjáról tiltakozásul az egészségügyben kialakult helyzet miatt szerda reggel 6 óra táján néhány társával együtt flashmobot szervezett az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél. A csoport molinókat kifeszítve demonstrált, teljes szélességében lezárva az utat, csak az autóbuszokat engedték át. A rendőrség nyolc emberrel szemben tett feljelentést az útlezárás miatt.

A demonstráció egyik molinóján a "Magyarország! Ne engedd a nővéreidet külföldre!" felirat volt olvasható. A helyszínen két rendőrautó jelent meg, a hatóságok pedig a flashmobot nem zavarva a forgalom irányításában vettek részt - számolt be a demonstrációról az ATV tudósítása. Sándor Mária akcióját az autósok inkább türelmetlenül, mint megértéssel fogadták, a flashmob rövid időtartama ellenére is szinte pillanatokon belül hatalmas dugó keletkezett az Erzsébet-híd környékén.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Sándor Mária a demonstrációról azt mondta, az volt a céljuk, hogy felhívják a kormány figyelmét arra: nagyon nagy baj van az egészségügyben, és ha nem rendezik a dolgozók bérét, akkor a nővérek és orvosok újabb tömege hagyja el az országot, és nem lesznek, akik ellássák a betegeket. Közlése szerint a híd lezárása 18 percig tartott, a flashmobot ezután a járdán folytatták.

Feljelent a rendőrség

A rendőrség nyolc emberrel szemben tett feljelentést az Erzsébet híd szerda reggeli lezárása miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A rendőrségre 6 óra 34 perckor érkezett bejelentés, hogy demonstráló személyek akadályozzák a forgalmat. Az intézkedő rendőrök hét emberrel szemben közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése, egy ember ellen gyülekezési joggal való visszaélés és a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt tettek feljelentést.

Ahogy már beszámoltunk róla, az ATV-ben tett döbbenetes nyilatkozata után felmondott munkahelyén Sándor Mária, mert nem akar tovább kiszolgálni egy hazug kormányzati rendszernek behódoló kamarát, de az egészségügynek nem fordít hátat. A fekete ruhás ápolónő munkáját idősgondozóként folytatná, ha lesz olyan bátor intézmény, ahová felveszik, közben segíti a menekülteket támogató civileket is.

FOTÓ: Népszava

FOTÓ: Népszava

A fekete ruhás ápolónő hónapokkal ezelőtt akciókat, demonstrációkat indított az egészségügyi szakma jobb megbecsüléséért, Zombor Gábor lemondása után úgy látja, az utolsó olyan vezető távozott a kormányból, aki megértette az ápolók és orvosok biztonságos betegellátásért érzett aggodalmát. A szakképzett csecsemőápoló hétfőn úgy fogalmazott lapunknak: a kormány, ahelyett, hogy szembenézne az egészségügy legfontosabb kihívásaival, az elvándorlással, az alacsony bérekkel, az eszköztelenséggel, változatlanul sikerpropagandát folytatva félrevezeti az embereket. Most például béremelésről beszél, amikor csak a nekik járó bérpótlékot fizeti ki. Sándor Mária szerint a legkorrektebb az lenne, ha senki nem vállalná el az ágazat vezetését, bár tudja, hogy ennek nincs realitása. Ő mindenesetre nem akar tovább a kiszolgálója lenni ennek a rendszernek - tette hozzá.

Sándor Mária a drámai bejelentése után tett nyilatkozatát itt olvashatja!