Folytatódik a menekültkáosz - Ismét tüntetnek a Keletinél (Fotók)

Publikálás dátuma
2015.09.02. 11:34
Napok óta kaotikus állapotok uralkodnak a Keletinél, a menekülteket továbbra sem engedik felszállni a vonatokra. FOTÓ: Tóth Gerg
Több ezren éjszakáztak a Keleti pályaudvarnál, miután tegnap óta ismét nem engedték vonatra szállni a menekülteket, hogy tovább mehessenek Németország felé, emiatt már sokadjára tüntetnek a menekültek. A Keleti pályaudvaron tegnap óta változatlan a helyzet,  az állomás épületébe továbbra sem engedik be a migránsokat, ezért a menekültek újabb tiltakozásba kezdtek, egyre hangosabban és dühösebben skandálják: "Germany!" Ma hajnalban Kőbánya-Kispesten a migránsok egy csoportja nem akart felszállni a Debrecenbe tartó vonatra, többen a gyerekeket maguk elé tartva, részben levetkőzve követelték, hogy Németországba küldjék őket. Délután a Keletinél egyre feszültebbé vált a hangulat, a Thököly úton egy időre megbénult a közlekedés. A tranzitzónába terelik a menekülteket. A képre kattintva további fotókat láthat!

PM: engedjék át a menekülteket Nyugat-Európa felé!

A Párbeszéd Magyarországért (PM) arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy engedje át a határon Nyugat-Európa felé a Keleti pályaudvarnál összegyűlt menekülteket - közölte Barabás Richárd, a PM szakszóvivője. Az ellenzéki politikus azzal indokolt, hogy szerinte humanitárius katasztrófa alakult ki a pályaudvar környékén azért, mert a kormány gyűlöletkampányt folytat és "nem csinál semmit".

Közölte, hogy a menekültek átengedése a határon nem jogszerű és ellenkezik a Dublin III. egyezménnyel is, de szerinte a humanitárius válság miatt most emberi segítség kell. Azt is mondta: a bevándorlási hivatal Budafoki úti irodájában mindössze két munkatárs dolgozik, miközben nagyon sokan állnak sorban. Barabás Richárd arra is felszólította a miniszterelnököt, hogy egy miniszterét küldje Németországba, és kérjen a helyzet megoldására segítséget.

DK: a kormány szándékosan akadályozza a menekültprobléma megoldását

A kormány szándékosan akadályozza a menekültprobléma megoldását Magyarországon, mert az a politikai érdeke, hogy a sajtó arról írjon, hogy gond van a menekültekkel - hangoztatta szerdán brüsszeli sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselője.

A politikus szerint a célországok dolga nehezebb, mert be kell fogadniuk a menekülteket, ezzel szemben tranzitországként Magyarországnak csak annyit kellene tennie, hogy regisztrálja őket, majd, aki arra jogosult, azt továbbengedje. A DK-s EP-képviselő úgy véli, mi sem bizonyítja jobban, hogy a kormány nem a megoldásban érdekelt, hogy szerinte az év eleje óta visszautasítja az uniós segítséget, pedig uniós pénzből a menedékkérelmeket feldolgozó állomás jöhetne létre Magyarországon uniós szakemberek segítségével.

"Ha adnak pénzt és személyzetet, és a kellő infrastruktúrát is felépítik, akkor Magyarországon láthatatlan lenne a menekültprobléma" - vélekedett Molnár, aki szerint viszont a kormány "úgy próbálja meg zuhanórepülésben lévő népszerűségét visszatornászni, hogy ebben az ügyben versenyez a Jobbikkal".

A párt alelnöke reményének adott hangot, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke rá tudja venni a kormányfőt, hogy a probléma megoldásában és ne kiélezésében legyen érdekelt.
A politikus kitért arra is, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány minden környező országot biztonságosnak nyilvánított, mert szerinte ez egyrészt azt jelenti, hogy egyetlen menekültnek sem akar segíteni, másrészt ezzel nem oldja meg, csak eltolja magától a problémát.

"Európai problémáról van szó, amelynek megoldásából minden tagállamnak ki kell vennie a részét" - hangsúlyozta Molnár Csaba, egyúttal aggodalmának adva hangot, hogy félő, hogy Magyarország annyira elszigetelődik, hogy veszélybe kerülhet schengeni tagsága és az uniós támogatások is.

Molnár szót ejtett arról is, hogy pártja támogatja a kötelező kvóták bevezetését a menekültek elosztására, és szerintük Magyarországnak is súlyának és képességeinek arányában kellene befogadnia a menedékkérőket. Az EP-képviselő fontos változásként értékelte, hogy Berlin, Párizs és Madrid is a kvótarendszer mellett foglalt állást, és úgy vélte, hogy ez létre is fog jönni. A politikus kitért a szerb határon létesített ideiglenes határzárra is, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a kerítés nemzetközi jogba ütközik, mert veszélyezteti az emberek életét és testi épségét.

Tóbiás: a menekültügyi eljárások gyorsítására van szükség

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint egy felelős kormány a költségvetési tartalékokból különvonatokat, különbuszokat, valamint számítógépeket vásárolna, hogy ezzel is gyorsítsa a menekültügyi eljárásokat, és nem kerítést építene, mert az nem megoldás.

Tóbiás József szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "30 milliárd mínuszban vagyunk" a többi között a nemzeti konzultáció és a kerítésépítés miatt. Hozzátette, 500 emberre lenne szükség a menekültügyi hivatalokban.

Szerinte Magyarországon ma az emberek többsége azt gondolja, hogy ne legyenek menekültek az országban, de azt is gondolják, hogy a kormány nem nézheti tétlenül az ittlévők sorsát.

Miért nem alkalmazkodik a magyar közigazgatás? Miért nincsenek a hétvégén nyitva a hivatalok? - firtatta. Szerinte erre kellene  forrásokat költeni, mert a kerítés "csődöt mondott", a magyar embereket nem védi, a menekülteket pedig nem akadályozza az országba jutásban.

Hangsúlyozta, a parlament által csütörtökön tárgyalandó kormányzati törvénycsomag korlátozza a magyar állampolgárok szabadságjogait, valamint azok felhasználhatók félelemkeltésre és uszításra. Mint mondta, az elmúlt nyolc hónapban a kormánynak minden eszköze és lehetősége meglett volna arra, hogy kezelje a helyzetet.

Tóbiás József közölte, sem a kormány, sem a Fidesz nincs ma abban a helyzetben, hogy ultimátumot adjon, zsarolja az ellenzéket. 

Vona Gábor: a határ hermetikus lezárására van szükség

Vona Gábor szerdán Röszkén, az illegális bevándorlás ellen szervezett Jobbik-demonstráción azt mondta: a határ lezárásához a hadseregre van szükség, amely kellő felhatalmazással és erővel képes lehet erre.

A honvédség bevetéséhez szükséges jogszabály-módosításokhoz a Jobbik biztosítja a kétharmados többséget - közölte a politikus, hozzátéve, álláspontjuk szerint azonban az alaptörvény módosítására is szükség lenne.

"A határon mindenkit válogatás nélkül vissza kell fordítani" - jelentette ki a pártelnök. Hozzátette: ha ehhez azokat az eszközöket kell alkalmazni, melyeket 2006-ban, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján a magyar emberekkel szemben bevetettek, akkor azokat be kell vetni.

"A kerítésre épített kormányzati propagandával nem lehet megvédeni Magyarországot", a kommunikáció ehhez kevés - mondta Vona Gábor, hangsúlyozva, a kormány vagy átveszi a Jobbik programját, vagy meg fog bukni.

Szerző
Frissítve: 2015.09.02. 22:14

Vetkőzéssel tiltakoztak a menekültek a Kökinél - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.09.02. 10:16
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Sok rendőr érkezett a Kőbánya-Kispesti vonatmegállóhoz ma hajnalban, a menekültek ugyanis nem akartak felszállni a Debrecenbe tartó vonatra. Egyesek a gyerekeket maguk elé tartva és részben levetkőzve követelték, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba.

A menekülteket Kiskunhalasról indították útnak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomására. A menekültek közül 5.20-kor többen az állomáson közölték, nem hajlandók átszállni a Debrecenbe menő vonatra. A csoport kisebb része továbbutazott - írta a rendőrség.

Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Az illegális bevándorlók a vasúti sínpár mellett részben levetkőzve, részben gyermekeket maguk elé tartva, a magasba emelve azt követelik, hogy szabadon eljuthassanak Németországba.

„A vasúti forgalom zavartalansága érdekében a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette, ennek ellenére a vonatközlekedésben az érintett szakaszon változások várhatóak” – írta közleményében a rendőrség, emlékeztetve: a menekültkérelmet előterjesztők az eljárás ezen szakaszában Magyarország területén szabadon mozoghatnak, de nyilvántartásba vételüket követően 24 órán belül meg kell jelenniük a számukra kijelölt befogadóállomáson, míg ügyüket el nem bírálják. A rendőrség azt is tudatta, hogy a tiltakozó menekülteket nem vették őrizetbe.

Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Lásd még: Folytatódik a menekültkáosz - Nő a feszültség a pályaudvarokon

Szerző
Témák
menekültek KÖKI
Frissítve: 2015.09.02. 23:28

Sör, virsli, retró buli - Adjon vért régi slágereket hallgatva!

Publikálás dátuma
2015.09.02. 10:06
Illusztráció: Thinkstock
Retró véradást szervez az ország öt pontján az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), amely sör-virsli retró menüvel és az 1970-es, 1980-as évek slágereivel és hangulatával várja a segíteni vágyókat szombaton.

Szeptember 5-én Budapesten, Debrecenben, Győrben, Pécsen és Szegeden várják a véradókat, akik az étel, ital és a jó hangulat mellett még ajándékcsomagot is kapnak - írta közleményében az OVSZ. A személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával és TAJ számmal érkezők Budapesten a Városmajori Szabadtéri Színpad mellett, Debrecenben, Győrben, Pécsen és Szegeden pedig a Regionális Vérellátó Központokban tudnak segíteni.

Szerző
Témák
véradás